Το εκρηκτικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη, που απειλούν εκατομμύρια νοικοκυριά και θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών, φέρνει στο προσκήνιο με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, αφού παραθέτει στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφορικά με το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανειοδοτήσεων των τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία «11 χώρες της ΕΕ και 7 χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων, πάνω από 10%, με «πρωταθλήτριες» την Κύπρο με 37.9%, την Ελλάδα με 34.2%, την Ιρλανδία με 25.3% και την Ιταλία με 16.5%», σημειώνει ότι «παρά την έκταση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, η Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν έχουν αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να προστατευθούν τα αδύναμα νοικοκυριά από τις κατασχέσεις, και ταυτόχρονα να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των πληττόμενων τραπεζών».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του προς την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά εάν σκοπεύουν να εξετάσουν «συνολικά το φαινόμενο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη, προτείνοντας εφικτές λύσεις που θα προστατεύουν τα αδύναμα νοικοκυριά και θα εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών», αλλά και συγκεκριμένα για την Ελλάδα, «ποιες λύσεις εξετάζονται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές για τη διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και της προστασίας των δανειοληπτών».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση
Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, απειλώντας τόσο τη σταθερότητα των τραπεζών, αφού επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα των ισολογισμών τους και επομένως η κεφαλαιακή τους επάρκεια, όσο και την οικονομική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή των κρατών μελών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, 11 χώρες της ΕΕ και 7 χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δανείων, πάνω από 10%, με «πρωταθλήτριες» την Κύπρο με 37.9%, την Ελλάδα με 34.2%, την Ιρλανδία με 25.3% και την Ιταλία με 16.5%. Ωστόσο, παρά την έκταση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, η Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν έχουν αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να προστατευθούν τα αδύναμα νοικοκυριά από τις κατασχέσεις και ταυτόχρονα να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των πληττόμενων τραπεζών.
Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:
1. Σκοπεύει να εξετάσει συνολικά το φαινόμενο των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη, προτείνοντας εφικτές λύσεις που θα προστατεύουν τα αδύναμα νοικοκυριά και θα εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών;
2. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα ποιες λύσεις εξετάζονται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές για τη διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και της προστασίας των δανειοληπτών;