«Αναγνωρίζουμε όλοι το μέγεθος της αποστολής σας, αλλά και το εθνικό σας ήθος» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στους άνδρες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).
Ο Πρόεδρος, συνοδευόμενος από τον Κύπριο υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς στρατηγό Μπασιακούλη, μετέβη στο στρατόπεδο του Συντάγματος της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα, λίγο πριν ολοκληρώσει τη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο. Τον υποδέχτηκε ο διοικητής της Δύναμης, συνταγματάρχης Εμμανουήλ Θεοδώρου, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.
Στην αίθουσα επιχειρήσεων, ο συνταγματάρχης Θεοδώρου ενημέρωσε τον Έλληνα Πρόεδρο για την επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα της ΕΛΔΥΚ. Στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων εψάλη δέηση, ύστερα από την οποία ο Πρ. Παυλόπουλος κατέθεσε δάφνινο στεφάνι. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο μουσείο της ΕΛΔΥΚ, όπου ενημερώθηκε για την ιστορία της.
Κατά την τουρκική εισβολή του 1974 οι απώλειες της ΕΛΔΥΚ ήταν 83 νεκροί και αγνοούμενοι. Μεταξύ των νεκρών ήταν ο Σωτήριος Σταυριανάκος, το όνομα του οποίου φέρει το στρατόπεδο του Συντάγματος.
Το 1974 ο Σωτ. Σταυριανάκος υπηρετούσε στην Κύπρο με τον βαθμό του λοχαγού Μηχανικού στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στον Γερόλακκο και λίγο πριν την τουρκική εισβολή είχε έρθει η μετάθεσή του, την οποία, όμως, αρνήθηκε. Στις 16 Αυγούστου 1974, κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας των εχθροπραξιών στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, σκοτώθηκε από βολή πυροβόλου άρματος, τη στιγμή που προσπαθούσε να εξοντώσει πολυβολητή άλλου άρματος.
Μιλώντας στα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδος, ο Πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι πίσω τους έχουν μια βαριά κληρονομιά από το 1960, όταν η ΕΛΔΥΚ αποβιβάστηκε για πρώτη φορά στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη φωτογραφία, που δείχνει Κύπριο βρακοφόρο να υποδέχεται γονατιστός τους άνδρες της ΕΛΔΥΚ. Από τότε, είπε, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ έχυσαν το αίμα τους μαζί με τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις. «Η ΕΛΔΥΚ θα βρίσκεται εδώ μαζί με τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις για να επιβάλουν με την παρουσία τους το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο για να λήξει η απαράδεκτη κατοχή τμήματος της Κύπρου, να λήξει το αποτρόπαιο φαινόμενο του εποικισμού και να υπάρξει ελευθερία και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος», υπογράμμισε. Ευχήθηκε δε Καλό Πάσχα και καλή λευτεριά στην Κύπρο.
Εκτός του προγράμματός του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στην πρεσβεία της Ελλάδας για να ευχαριστήσει τα στελέχη της για το έργο και την προσφορά τους.
Ο επιτετραμμένος της Ελλάδος Παναγιώτης Αντωνάτος, τον καλωσόρισε στο «σπίτι μας» και μετέφερε εκ μέρους των συνεργατών του θερμές ευχαριστίες.
Ο Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε συγκινημένος και πρόσθεσε:
«Είμαστε περήφανοι για εσάς και το ίδιο να είστε κι εσείς για το έργο που επιτελείτε».
Επίσης, ο Πρόεδρος συναντήθηκε διαδοχικά με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ και της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας.