Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής χθες το απόγευμα στην εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, η οποία διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την Ένωση για τις Χρηματοοικονομικές Αγορές της Ευρώπης (AFME) και από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μεταποίησης/Βιομηχανίας (European Forum for Manufacturing).

Τα θέματα της εκδήλωσης ήταν το επενδυτικό πλάνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (γνωστό ως σχέδιο Γιούνκερ), οι επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και κατασκευή, ο ρόλος των κεφαλαιαγορών στην προώθηση της ανάπτυξης και η καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις ΜΜΕ επιχειρήσεις. Στην εκδήλωση συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος Επίτροπος για τις θέσεις εργασίας, τη μεγέθυνση, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα κ. Γιούρκι Κατάινεν, ενώ έκαναν παρεμβάσεις εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών εταιριών, βιομηχανίας, κατασκευής και μεταποίησης, τραπεζίτες, ευρωβουλευτές καθώς και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο κ. Κύρτσος στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραδειγματιστεί από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ως προς τη σημασία της παραγωγής για τη διατήρηση ενός καλού επιπέδου οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία εξάρτησαν την οικονομική ανάκαμψή τους από την ανάπτυξη των εξαγωγών του βιομηχανικού τομέα τους και πέτυχαν την έξοδο από το πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο βρίσκονται πλέον σε θέση να χρηματοδοτήσουν το δημόσιο χρέος τους με τη βοήθεια της ενισχυμένης παρουσίας τους στην παγκόσμια αγορά.

Αντίθετα, η Ελλάδα δεν διαθέτει ισχυρή βιομηχανική βάση και δεν έδωσε σημασία στην αύξηση των εξαγωγών της, γεγονός που θα τη βοηθούσε να ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση βασίστηκε κυρίως στον τουριστικό τομέα, ενώ απέτυχε να αυξήσει τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές των προϊόντων της και εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ σχολιάζοντας στην ομιλία του το επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ, τόνισε, πρώτον, ότι πρέπει το πολιτικό σύστημα να βελτιώσει το χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και, δεύτερον, να αυξηθεί η ρευστότητα για τον ιδιωτικό παραγωγικό τομέα, με τη μείωση του κόστους του χρήματος και του δανεισμού. Τρίτον, σύμφωνα με τον κ. Κύρτσο, οι εγγυήσεις που προσφέρονται μέσω του σχεδίου Γιούνκερ θα πρέπει να αφορούν κυρίως στο βιομηχανικό τομέα και να στηρίζουν επιχειρήσεις οι οποίες είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη μέσω της αύξησης των εξαγωγών των προϊόντων τους. Τέταρτον, θα πρέπει να δρομολογηθούν σημαντικά επενδυτικά σχέδια, ορισμένα από τα οποία να συνδέονται άμεσα με ιδιωτικοποιήσεις και να προσελκύουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την ελληνική οικονομία. Πέμπτον, για να επιτύχει το σχέδιο Γιούνκερ θα πρέπει να στηρίξει τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες ιδέες, κυρίως στους τομείς της βιοοικονομίας, της ενέργειας, της μεταποίησης, της βιομηχανίας και της επάρκειας των πόρων.