Στις όπως τονίζει «στενότατες σχέσεις» της Ελλάδας με το Μπαχρέιν, αλλά και στις «παρόμοιες θέσεις» που έχουν οι δύο χώρες στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, εστιάζει σε δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών του με αξιωματούχους της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά επιτυχημένη» τη συζήτηση με τον ομόλογό του ο Έλληνας υπουργός υπογραμμίζει πως ανοίγει διαδρόμους οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Τελειώνει σήμερα η επίσκεψή μου στο Μπαχρέιν, κατά τη διάρκεια της οποίας είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στο “Manama Dialogue”, να εκφράσω τις απόψεις της χώρας μας, να γίνω δεκτός από τον Βασιλιά και να συζητήσω με τον συνάδελφό μου, τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν. Με το Μπαχρέιν μάς συνδέουν στενότατες σχέσεις» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το Μπαχρέιν είναι μια χώρα η οποία έχει σταθεί πάντα δίπλα μας στους διεθνείς οργανισμούς, στηρίζει την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και είναι χώρα η οποία καταδίκασε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Επίσης, είναι μια χώρα που έχει παρόμοιες θέσεις με εμάς στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας. Μια εξαιρετικά επιτυχημένη συζήτηση, μια συζήτηση η οποία ανοίγει διαδρόμους και οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων από το Μπαχρέιν στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στο Μπαχρέιν. Πάντα χαρά μου να επισκέπτομαι χώρες που έχουν απέναντι στην πατρίδα μας τα φιλικά που έχει το Μπαχρέιν» υπογραμμίζει όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών ο ομόλογός του στο Μπαχρέιν Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ Αλζαγιάνι (Abdullatif bin Rashid Alzayani) του επεφύλαξε θερμή υποδοχή.

Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας εξηγεί πως η επίσημη επίσκεψή του στο Μπαχρέιν αποτελεί μια ευκαιρία προώθησης των διμερών σχέσεων, σε πολιτικό και οικονομικό τομέα. Επίσης, διαπίστωσε σύμπτωση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Μπαχρέιν σχετικά με τις διεθνείς προκλήσεις και κοινή προσήλωση στην αντιμετώπισή τους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από το Βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ Μπιν Ισά αλ Χαλίφα, κατά την οποία επέδωσε επιστολή-πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Επίσης, συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του κρατικού επενδυτικού ταμείου Μπαχρέιν (Mumtalakat), Khalid Al Rumaihi. Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter, συζήτησαν για τις ευκαιρίες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και προώθησης επενδύσεων, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη γεωργία και τον τουρισμό.