Η σοβαρή και σταθερή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο έδωσε περισσότερους πόντους στον πρωθυπουργό.
Τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Αθήνα η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού σχολιάζεται θετικά για τον ίδιο, άσχετα από τα κέρδη και τις ζημιές για την Αθήνα.
Έτσι μπορεί ορισμένες φορές η αμηχανία του κ. Τσίπρα να ήταν εμφανής, ωστόσο με σταθερό τόνο και βλέμμα σιγουριάς ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των μεταρρυθμίσεων, το αναγκαστικό δάνειο αλλά και το σκάνδαλο της Siemens.
Μάλιστα η Wall Street Journal κάνει λόγο για καλή προσωπική χημεία και ηρεμία ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως λέει, αντίθετα με τους υπουργούς Οικονομικών των δύο χωρών, τον ασταθή Γιάννη Βαρουφάκη και τον οξύθυμο Β. Σόιμπλε, η A. Μέρκελ και o A. Τσίπρας είναι ήρεμοι πολιτικοί που διατηρούν τον αυτοέλεγχό τους.
Από τη συνέντευξη δεν έλειψαν ορισμένες στιγμές ενόχλησης, κυρίως όταν τέθηκε το θέμα των επανορθώσεων, κάτι που είχε θέσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την Καγκελάριο.
Ο κ. Τσίπρας σε όλες τις τοποθετήσεις του ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και καλά διαβασμένος. Φρόντισε να μην ερεθίσει ευαίσθητες χορδές της κ. Μέρκελ, ενώ ταυτόχρονα κατάφερε να πει αυτά που ήθελε σε όλα τα επίπεδα, άσχετα με το αν δεν υπήρξε λύση στο θέμα της ρευστότητας.
Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε δεκτική απέναντι στον κ. Τσίπρα και δεν κούνησε το δάχτυλο στην ελληνική κυβέρνηση για όσα δεν έκανε τους τελευταίους μήνες. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας δεν έσκισε το μνημόνιο, αλλά μίλησε για ένα νέο μείγμα πολιτικής.
Βέβαια αν και η γλώσσα που μίλησε εντός της Γερμανίας άρεσε στους Γερμανούς, αλλά και αρκετούς από τους Έλληνες, δεν είναι σίγουρο ότι άρεσε και σε όσους βρίσκονται αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο εξωτερικό είναι βέβαιο ότι η εικόνα του κ. Τσίπρα βγαίνει ενισχυμένη μετά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ. Πέρασε τον… κάβο του Βερολίνου και τώρα τρέχει για τη λίστα των μέτρων.