Η προγραμματισμένη και η «παράπλευρη» σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες απασχολεί σήμερα τον γερμανικό Τύπο.
«Τα κράτη της ευρωζώνης δεν θεωρούν πλέον ότι η κρίση στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από τους υπουργούς Οικονομικών», γράφει η Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, το γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Έτσι οι ανησυχίες γύρω από την παραμονή της Ελλάδας στη νομισματική κοινότητα έγινε πολιτική υπόθεση ηγετών», σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, προσθέτοντας ότι «οι επικεφαλής (σ.σ. κρατών και κυβερνήσεων) θέλουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα, να δώσουν για άλλη μία φορά το βράδυ της Πέμπτης την ευκαιρία στον Τσίπρα να αναγνωρίσει την υπογραφείσα στις 20 Φεβρουαρίου κοινή ανακοίνωση των χωρών του ευρώ».
Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμο ευρωπαίο διπλωμάτη, ο οποίος κάνει λόγο για αυξανόμενο εκνευρισμό των εταίρων έναντι της Ελλάδας, ωστόσο, όπως σημειώνεται, «διπλωμάτης της Ε.Ε. έδωσε την Τετάρτη σήμα λήξης συναγερμού», διευκρινίζοντας στην εφημερίδα του Μονάχου ότι, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν εντός ευρωζώνης, δεν μπορεί να διακρίνει βούληση για εγκατάλειψη της ιδέας της νομισματικής κοινότητας.
Πολιτική λύση επιδιώκει ο Τσίπρας
Για «παράπλευρη σύνοδο κορυφής» κάνει λόγο η ιστοσελίδα του Spiegel. Όπως παρατηρεί το γερμανικό περιοδικό, μπορεί η Ελλάδα να μην αποτελεί επισήμως ζήτημα που θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής, «ωστόσο σε στενό κύκλο θα γίνει διαπραγμάτευση με τον Αλέξη Τσίπρα». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Βερολίνο υποβαθμίζει τη σημασία της συγκεκριμένης συνάντησης και προσθέτει ότι «ο Τσίπρας δεν πρόκειται να λάβει στις Βρυξέλλες την οικονομική βοήθεια στην οποία ελπίζει». Όπως δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό ο Νίκολαους Μάιερ-Λάντρουτ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ, το πλαίσιο για τη χορήγηση βοήθειας εξακολουθεί να είναι «η συμφωνία που συνήψε η Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου με τους δανειστές της. Κάτι που σημαίνει: Βοήθεια θα υπάρξει μόνο εφόσον υπάρξει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις».
Η Welt, σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες, κάνει λόγο για «το deal Τσίπρα», επισημαίνοντας ότι η Αθήνα θέλει να παρουσιάσει το σχέδιό της, δηλαδή, όπως αναφέρει η εφημερίδα του Βερολίνο, «νέα δισεκατομμύρια βοήθειας έναντι λιγότερων μεταρρυθμίσεων και μιας χαλάρωσης του προγράμματος λιτότητας». Το δημοσίευμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να επιτύχει μία πολιτική λύση, κάτι που συνιστά «αλλαγή στρατηγικής. Ο Τσίπρας ποντάρει πλέον στο ότι οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των ευρωπαίων δανειστών θα φανούν πιο διαλλακτικοί από ό,τι οι υπουργοί Οικονομικών τους έναντι της Αθήνας», εκτιμά η Welt.