Για μία ακόμη φορά μέσα σε ενάμισι μήνα διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει βαλίτσες για διεθνείς επαφές, την ώρα που τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και θεσμών θέτουν επί τάπητος το πακέτο μεταρρυθμίσεων που παρέδωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης στο Eurogroup της Δευτέρας.
Με τον τρόπο αυτό και ενώ η κυβέρνηση έχει κλιμακώσει το ψυχροπολεμικό κλίμα με το Βερολίνο μετά τη χθεσινή σκληρή απάντηση του Νίκου Παππά και την ολική επαναφορά του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων, επιδιώκει να δείξει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η ελληνική πλευρά επιδεικνύει προσήλωση στις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Παράλληλα όμως στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται να διαχωριστεί η Ευρώπη από το Βερολίνο, με στόχο να υπογραμμιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ότι η Γερμανία με τη στάση της αποτελεί τροχοπέδη στις κοινές προσπάθειες Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων για εξεύρεση λύσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου εξάλλου ουκ ολίγες φορές έχουν κάνει λόγο για προσπάθειες διασυρμού της ελληνικής κυβέρνησης από την πλευρά του Σόιμπλε με στόχο αφενός το εσωτερικό της Γερμανίας, αφετέρου την… παραδειγματική τιμωρία της Αθήνας για να ανακοπεί η ανοδική πορεία αντιμνημονιακών αριστερών δυνάμεων σε Ισπανία και Ιρλανδία.
Τούτων δοθέντων την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία στο Παρίσι, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Οργανισμού.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με τον ισχυρό άνδρα του Οργανισμού ζητήματα μεταρρυθμίσεων, σε συνέχεια των συνομιλιών που είχαν οι δύο άνδρες στην επίσκεψή του στην Αθήνα. Στη συνέχεια θα υπογράψουν συμφωνία, ενώ θα απαντήσουν και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην κοινή συνέντευξή τους. Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημόσια διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σειρά επαφών με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον απόηχο της συνέντευξής του που τάχθηκε σαφώς υπέρ των ελληνικών θέσεων, προκαλώντας το μένος του Βερολίνου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο κ. Γιούνκερ απηύθυνε τα βέλη του στο Βερολίνο. Μιλώντας στη γερμανική Welt άφησε αιχμές κατά της γερμανικής επιμονής στην ίδια πολιτική, τονίζοντας ότι ορισμένοι στην Ευρώπη «δεν έχουν κατανοήσει όλοι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα». Εκτός αυτού, ο κ. Γιούνκερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα ανθρωπιστικής κρίσης που έχει θέσει στην ευρωπαϊκή αντζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ποσοστό των ανασφάλιστων και την ανεργία, ενώ με μία φράση του, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση ουσιαστικά επικύρωσε την κατάργηση της τρόικας και το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είπε ότι «δεν είναι αποδεκτό ένας πρωθυπουργός να πρέπει να διαπραγματεύεται μεταρρυθμίσεις με αξιωματούχους. Ο ένας είναι αιρετός, οι άλλοι δεν είναι».
Τέλος, στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση και με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της μέχρι στιγμής συμφωνίας και των εξελίξει διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους. Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να γίνει στο τετ – α – τετ των δύο ανδρών αναμένεται να γίνει για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς ο κ. Γλέζος εργάζεται επί δεκαετίες άοκνα για τη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.