Με το μεταρρυθμιστικό πακέτο του ΟΟΣΑ στις βαλίτσες του αλλά και την ίδια ώρα με τις σχέσεις με το Βερολίνο να βρίσκονται ίσως στο χειρότερο σημείο των μνημονιακών ετών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει από το Παρίσι στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με διττό στόχο. Αφενός να τονίσει ότι το Βερολίνο δημιουργεί προσχώματα στις ελληνικές προσπάθειες από κοινού με την Ευρώπη για εξεύρεση λύσης με την αδιαλλαξία που επιδεικνύει και αφετέρου να υπογραμμίσει την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο μεταρρυθμιστικό έργο που θα αναμορφώσει και θα επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία και θα εξαλείψει σταδιακά τα σημάδια της μνημονιακής λαίλαπας, μακρυά από υφεσιακά μέτρα λιτότητας. Το σύνθημα δόθηκε χθες εξάλλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία: enough is enough με τη λιτότητα τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επαναφέροντας παράλληλα το ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Αναδιάρθρωση χρέους
«Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα το δημόσιο χρέος της να αναδιαρθρωθεί», υπογράμμισε σε ομιλία του στον ΟΟΣΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επαναφέροντας το ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση του χρέους.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, η αναδιάρθρωση «θα προσφέρει στην χώρα ρευστότητα, μειώνοντας δραματικά τις αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων, και θα καθιστά δυνατό πάλι για εμάς να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες μας στις αγορές κεφαλαίων». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «δεν μπορούμε πλέον να υποκρινόμαστε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, όταν ανέρχεται περίπου στο 178% του ΑΕΠ, με τους τόκους περίπου στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2021, και μετά στα 11 δισεκατομμύρια και το 2022 στα 24,5 δισεκατομμύρια».
Ο Γιούνκερ ως δίαυλος επικοινωνίας με τον Σόιμπλε
Η συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη, εξαιτίας του διαμεσολαβητικού ρόλου που έχει υιοθετήσει ο επικεφαλής της Κομισιόν, μεταξύ της Αθήνας και του Βερολίνου. Μόλις το βράδυ της Πέμπτης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απείλησε ανοιχτά εκ νέου την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «μόνη της μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό της», χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο «ενός ατυχήματος που θα οδηγήσει το χώρα εκτός ευρώ». Παράλληλα, στον απόηχο της πολεμικής ρητορικής και του ελληνικού διαβήματος για τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο τελευταίος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «προσπαθώ να μείνω ψύχραιμος με την Ελλάδα αλλά δεν με βοηθάει.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο κ. Γιούνκερ απηύθυνε τα βέλη του στο Βερολίνο. Μιλώντας στη γερμανική Welt άφησε αιχμές κατά της γερμανικής επιμονής στην ίδια πολιτική, τονίζοντας ότι ορισμένοι στην Ευρώπη «δεν έχουν κατανοήσει όλοι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα». Εκτός αυτού, ο κ. Γιούνκερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα ανθρωπιστικής κρίσης που έχει θέσει στην ευρωπαϊκή αντζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ποσοστό των ανασφάλιστων και την ανεργία, ενώ με μία φράση του, όπως τονίζουν από την κυβέρνηση ουσιαστικά επικύρωσε την κατάργηση της τρόικας και το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είπε ότι «δεν είναι αποδεκτό ένας πρωθυπουργός να πρέπει να διαπραγματεύεται μεταρρυθμίσεις με αξιωματούχους. Ο ένας είναι αιρετός, οι άλλοι δεν είναι».
Τέλος, στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση και με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της μέχρι στιγμής συμφωνίας και των εξελίξει διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους. Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να γίνει στο τετ – α – τετ των δύο ανδρών αναμένεται να γίνει για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς ο κ. Γλέζος εργάζεται επί δεκαετίες άοκνα για τη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.