«Σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, και ιδιαίτερα υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, που απειλεί με απαξίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, δε μπορούμε παρά να θέσουμε στο επίκεντρο των παρεμβάσεών μας τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης στην παρέμβασή του στη Σύνοδο των υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε το Συμβούλιο αναφορικά με τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι η ανάκτηση της εργασίας, η προστασία της, η αναβάθμισή της, η αντιμετώπιση των συνεπειών τής κρίσης καθώς και η κοινωνική δικαιοσύνη. Ανέφερε δε πως προωθείται μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, και που υποδεικνύουν οι κοινωνικοί δείκτες, ώστε να οδηγηθούμε στην κοινωνική συνοχή και στην ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στην έρευνα, στην καινοτομία, στην υψηλή τεχνολογία, καθώς και σε επενδύσεις με κοινωνικό όφελος, που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας.
Σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με διατάξεις για παροχή δωρεάν ρεύματος, επανασύνδεσης του κομμένου ρεύματος, επιδότησης ενοικίου για την εξασφάλιση στέγης, και επιδότησης σίτισης.
Όπως επισήμανε επίσης προβλέπεται η αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η θέσπιση ενός σύγχρονου νομικού πλαισίου για τις απολύσεις και την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας, καθώς και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στις αναγκαίες βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που προσφέρουν θέσεις εργασίας, στην αναβάθμιση των Κέντρων Προώθησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, στην ανάγκη διαμόρφωσης συστήματος διάγνωσης των αναγκών των επιχειρήσεων και στην ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς εργασίας, προσθέτοντας ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή ο νέος ευρωπαϊκός κύκλος οικονομικής διακυβέρνησης να σηματοδοτήσει μια ανανεωμένη δέσμευση για την κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης που θα βασίζεται στην εργασία και θα την υπερασπίζεται.
Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στη βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης των εργαζομένων, στη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας, στη στήριξη εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, με δράσεις τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και της προσφοράς. Πρόσθεσε πως απαιτείται ενισχυμένη παρακολούθηση των κοινωνικών εξελίξεων και ανάλυση του κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου των εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων.
Αναφερόμενος στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, ο υπουργός Εργασίας, τόνισε πως «οι προτεραιότητες του Επενδυτικού Σχεδίου απαντούν σε σημαντικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και έχουν αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, εφόσον αφορούν την επένδυση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, την προώθηση της απασχόλησης των νέων και την τόνωση της απασχόλησης, μέσω της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Το Συμβούλιο Απασχόλησης EPSCO ενέκρινε, μεταξύ άλλων:
- Την Κοινή Έκθεση για την Απασχόληση με θέμα «Κοινωνική Ευρώπη: Για μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».
- Τα βασικά μηνύματα Κοινής Έκθεσης της Επιτροπής Κοινωνικής προστασίας και των υπηρεσιών της Επιτροπής με θέμα «Οι χρηματοδοτικές ρυθμίσεις και η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της κατανομής των πόρων».
- Συμπεράσματα με θέμα τη μετάβαση σε αγορές εργασίας χωρίς αποκλεισμούς.
- Συμπεράσματα σχετικά με ένα στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για τη υγεία και την ασφάλεια στην εργασία για την περίοδο 2014-2020.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις Κατευθυντήριες Γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών- μελών και την Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής.