«Απογοήτευση σκόρπισε το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος τομέα Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Το πολυδιαφημισμένο ν/σ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που θα ερχόταν σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή, πριν δύο εβδομάδες, δόθηκε τελικά για ολιγόωρη διαβούλευση σκορπίζοντας απογοήτευση σε όσους είχαν πιστέψει τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Χσριλάου Τρκούπης. στεκόμενος σε συγκεκριμένα σημεία:
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο κ. Κεγκέρογλου:
– Αντί της προγραμματικής δέσμευσης για δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά, στο σ/ν αναφέρεται η δωρεάν ποσότητα των 300Khw γενικά χωρίς συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων.
– Η διασφάλιση σίτισης για 300.000 οικογένειες σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες έγινε 300.000φυσικά πρόσωπα και με το νομοσχέδιο μετατρέπεται σε εκπτωτικό κουπόνι όπως αυτά που δίνουν οι εφημερίδες.
– Αντί διαμερισμάτων για 30.000 οικογένειες, προβλέπεται επιδότηση ενοικίου που αφορά μόνο νέες μισθώσεις ή ανανεώσεις υφισταμένων.
– Δεν αναφέρει τίποτα για τη δωρεάν μετακίνηση (ενώ έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση με τον ισχύοντα προϋπολογισμό).
Από τα τρία πρώτα μέτρα αποκλείονται οι πραγματικά ακραία φτωχοί, αφού με το άρθρο 4 ρητά τους εξαιρεί.
– Το εκπτωτικό κουπόνι προϋποθέτει ότι ο άπορος πρέπει να έχει χρήματα να ψωνίσει και να πάρει έκπτωση.
– Η επιδότηση των 70 ευρώ στο ενοίκιο προϋποθέτει ότι ο άπορος πρέπει να έχει τα υπόλοιπα για να πληρώσει το ενοίκιο.
Εμείς προτείναμε και προτείνουμε να συνεχιστεί το έργο που ξεκίνησε στο πλαίσιο Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης, που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1) Την επέκταση του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος από το 2ο εξάμηνο του 2015 όπως προβλέπεται από το ν.4093/12, το οποίο διασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης με:
– Οικονομική στήριξη
– Παροχή υπηρεσιών και αγαθών (Κοινωνικό τιμολόγιο Ενέργειας, Δημοτικό Κοινωνικό τιμολόγιο, μετακίνηση με μαζικά μέσα μεταφοράς, Ιατροφαρμακευτική κλπ) και κυρίως
– Εργασιακή (επαν)ένταξη με αξιοποίηση των πόρων του ΕΚΤ που έχουν διασφαλιστεί για προγράμματα εργασίας.
2) Την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους ΜΕ ΤΑ 330 εκατ. ευρώ που
εξασφαλίσαμε με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 15 Δεκεμβρίου του 2014.
3) Τη συνέχιση υλοποίησης όλων των προγραμμάτων που ετοιμάσαμε και ξεκινήσαμε όπως «Στέγαση και Επανένταξη» και Παροχή τροφίμων σε απόρους, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και τις Οργανώσεις των πολιτών».