Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το αν θα επιμείνει η κυβέρνηση σε μη λήψη σκληρών μέτρων είπε: «Συνεχώς εξετάζουμε μέτρα και είναι σε εξέλιξη εντατικοί έλεγχοι για το πλαίσιο που ήδη υπάρχει. Εξετάζουμε προσαρμογές που θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους. Εντατικοποιούμε τις προσπάθειες για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι. Με καμπάνια ενημερωτική που θα τρέξει με τα στοιχεία για το πόσο βοηθάει ο εμβολιασμός για να πείσουμε όσους μπορούμε. Είναι επίσης σε εξέλιξη η στήριξη του ΕΣΥ. Ψηφίζεται άμεσα τροπολογία που θα δίνει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς να να βοηθήσουν στην στήριξη του ΕΣΥ και παρακολουθούμε την κατάσταση και στο πλαίσιο των μέτρων αλλά και στην στήριξη του ΕΣΥ και των εμβολιασμών και θα συνεχίζουμε την προσπάθεια. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας».

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Στο ερώτημα αν θεωρεί η κυβέρνηση ότι έγινε λάθος προσέγγιση στο θέμα των μέτρων ή πέταξε λευκή πετσέτα είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Ο κ. Οικονόμου παρέθεσε στοιχεία για το ποσοστό εμβολιασμών ανα ηλικιακή ομάδα και είπε ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί το αδιανόητο. Πήρε μέτρα πριν από άλλες χώρες και κέρδισε χρόνο για να ενισχύσει το ΕΣΥ. Η προσπάθεια ενίσχυσής του συνεχίζεται με κάθε τρόπο με μέσο, τόνισε ακόμα.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές» κατέληξε.

Οικονόμου: Καταδικαστέος ο προπηλακισμός Βασιλακόπουλου – Όχι στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στον ιδιωτικό τομέα

Για την επίθεση στον καθηγητή Θόδωρο Βασιλακόπουλο στην Καλαμπάκα αλλά και αλλά και για το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε: «Τα περιστατικά προπηλακισμού είναι καταδικαστέα. Ουδείς μπορεί να μεταχειρίζεται τέτοιου είδους συμπεριφορές και όλοι πρέπει να σκεφτούν σε τόσο δύσκολες στιγμές να είναι προσεκτικοί και να μην στοχοποιούν ανθρώπους που έχουν βάλει πλάτη και έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι ευθύνη των επιχειρήσεων να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους να βοηθήσουν. Αν συμφωνούμε ότι με αυτό το πλαίσιο θέλουμε να κρατήσουμε την οικονομία και την κοινωνία ανοικτή πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Δεν είναι δυνατόν η αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι σε κάθε εστιατόριο».

Για το αν σκέφτονται να εφαρμόσουν μέτρα σε καταστήματα για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου είπε ότι «δεν μπορείς να σταματήσεις την πρόσβαση σε ορισμένους χώρους ακόμα και των ανεμβολίαστων αλλά θα αξιολογηθούν τα στοιχεία από τους επιστήμονες».

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας σε εστίαση και αλλού των εργαζομένων τόνισε ότι «η λογική αυτή χρησιμοποιήθηκε εκεί που ήταν συνταγματικά εφαρμόσιμο όπως στον χώρο της υγείας. Υποχρεωτικότητα στον ιδιωτικό τομέα δεν εφαρμόζεται πουθενά. Ετούτη την ώρα η υποχρεωτικότητα δεν είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά για να εφαρμοστεί σε άλλους κλάδους».