Τα «δόντια» της συνεχίζει να δείχνει η Άγκυρα δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς «εργαλειοποιεί» στην πράξη ξανά το μεταναστευτικό ξυπνώντας τις μαύρες μνήμες των επεισοδίων στον Έβρο 18 μήνες πριν, όταν τον Φεβρουάριο του 2020 δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα με την επιδίωξη να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Στο «κόκκινο» έφτασε ξανά ο διπλωματικός πυρετός, ένα 24ωρο μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο οποίος έκανε λόγο για «ασύμμετρες επιθέσεις» στον Έβρο και στο Αιγαίο, εκτιμώντας ότι η ένταση που συντηρεί η Τουρκία προς την Ελλάδα είναι μια «ένταση που διαρκεί με στόχο την Ευρώπη και τη Δύση».

Έτσι, τουρκικό δουλεμπορικό πλοίο που μετέφερε περίπου 450 στοιβαγμένους μετανάστες, αρνήθηκε να συμμορφωθεί στο επίμονο αίτημα της Ελλάδας να επιστρέψει στα τουρκικά παράλια από όπου απέπλευσε και έφτασε μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης, όπου και εξέπεμψε σήμα βοήθειας στο 112. Ανώτατοι αξιωματικοί του Λιμενικού «βλέπουν» υβριδική απειλή, με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και την FRONTEX.

«H Τουρκία συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε ο υπουργός ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το φορτηγό πλοίο οδηγήθηκε προσωρινά σε ασφαλές σημείο στην Κω, με τους μετανάστες να μεταφέρονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης το οποίο διαθέτει χωρητικότητα 2.000 ατόμων.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού από την Τουρκία άφησε ανοιχτό το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη γειτονική χώρα, καθώς επισήμανε ότι «συχνά ότι η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία», προσθέτοντας πως «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», αλλά και ότι η Ελλάδα «δεν ανέχεται ούτε απειλές, ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων της».

Φυσικά εμπόδια στα εξωτερικά σύνορα Ε.Ε-Τουρκίας

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η πολιτική της Ευρώπης για μια αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων είναι μια ελληνική πολιτική που έχει και την απόλυτη στήριξη», παρότι σημείωσε πως στην ΕΕ «δεν έχουμε κοινή θέση για την μετανάστευση και το άσυλο». Στον αντίποδα, «πιστεύω ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια συναίνεση» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για οικονομικούς σκοπούς. «Τώρα και η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να την πλήξει» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση για ενίσχυση της χρηματοδότησης, αλλά και φυσικά εμπόδια (φράχτες) στα εξωτερικά σύνορα ΕΕ- Τουρκίας.