Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατηγορούμενος για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο άλλοτε πανίσχυρος τσάρος της οικονομίας θα λογοδοτήσει για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, ενώ είναι αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα. Εκείνα της νόθευσης δημόσιου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Η εκδίκαση της υπόθεσης γίνεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, στην ίδια αίθουσα όπου πριν από 24 χρόνια εκδικάστηκε η υπόθεση του «σκανδάλου Κοσκωτά».
«Είμαι αθώος κύριε πρόεδρε. Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες» είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου. Στα πίσω έδρανα κάθεται η σύζυγός του, συνεργάτες, φίλοι αλλά και συγγενείς του. Ο πρώην υπουργός, μέσω των συνηγόρων του, είχε νωρίτερα υποβάλει αίτημα ώστε να μην φωτογραφηθεί ωστόσο ο πρόεδρος του Δικαστηρίου επέστρεψε να πάρουν λίγα καρέ οι φωτογράφοι και μερικά πλάνα η δημόσια τηλεόραση.
Ο πρώτος μάρτυρας του κατηγορητηρίου, ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου, Δημ. Μασίνης, παραδέχτηκε ότι ο φορολογικός έλεγχος σε βάρος των τεσσάρων συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.
Ο μάρτυρας υποστήριξε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ότι τα ειδοποιητήρια θα αποσταλούν «από μέρα σε μέρα», με τον πρόεδρο της έδρας, Νικ. Πάσσο, να σχολιάζει: «Φανταστείτε να περιμέναμε και τον έλεγχο των 2.062 ατόμων της λίστας Λαγκάρντ. Με το χέρι ψάχνετε; όχι με υπολογιστή;».
Πώς το ΣΔΟΕ ανακάλυψε τα ονόματα των συγγενών Παπακωνσταντίνου
Στην κατάθεσή του ο Παναγιώτης Μαντούβαλος, πρώην αναπληρωτής προϊστάμενος περιφερειακής διεύθυνσης ΣΔΟΕ, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μπήκε στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ η λίστα Λαγκάρντ και το πολυσυζητημένο USB αλλά και η αποκάλυψη ότι είχαν αφαιρεθεί τα ονόματα των συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα οποία διαπιστώθηκε μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ.
«Αυτό που μας διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα Πεπόνη. Η λίστα περιείχε αποτυπωμένες πληροφορίες. Στο στικάκι ήταν 2.059 αρχεία. Ξεκινήσαμε τη ταυτοποίηση όλων των προσώπων. Στις 21.12.12 παραλάβαμε ένα CD που ήρθε από τη Γαλλία. Διαπιστώσαμε ότι το CD είχε τρία επιπλέον αρχεία. Οι κωδικοί και τα ονόματα ανήκαν στους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου. Αναφέραμε τη διαφορά αυτή στον εισαγγελέα και ξεκινήσαμε τον έλεγχο ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013. Διαπιστώσαμε μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη περίπου 6.200.000 ευρώ», είπε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.
Την άποψη ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τα εισοδήματα δηλωθέντα ή μη των συγγενικών του προσώπων εξέφρασε καταθέτοντας το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, Παν. Μαντούβαλος.
Μάρτυρας-κλειδί για την τύχη του πολυσυζητημένου CD που έφτασε από τη Γαλλία θεωρείται η άλλοτε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου, Χρυσή Χατζή. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου σε μια αποστροφή του λόγου του παρατήρησε «ξέρετε πολύ περισσότερα απ’ αυτά που λέτε».
Στην κατάθεση της η μάρτυρας περιέγραψε πως στις αρχές Οκτωβρίου του 2010 της τηλεφώνησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και της είπε ότι περίμενε έναν εμπιστευτικό φάκελο από την πρεσβεία μας στην Γαλλία, και ότι ήθελε να παραδοθεί στα χέρια μου.
Η κ. Χατζή επεσήμανε πως ο φάκελος που έφτασε στο υπουργείο εκείνο το βράδυ δεν πρωτοκολλήθηκε «Είχα εντολή να τον παραδώσω στα χέρια του χωρίς καν να τον ανοίξω» είπε και συμπλήρωσε «Όταν επέστρεψε ο κ. Παπακωνσταντίνου μου είπε ότι είναι στοιχεία που περιμένω για λογαριασμούς στο εξωτερικό. Δεν μου είπε αν είναι έγγραφα ή CD ή κάτι άλλο».
Οι μάρτυρες
Έχουν κληθεί ακόμα εννέα μάρτυρες κατηγορητηρίου μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Αλιβιζάτος, Τσούκαλης, και Διαμαντούρος.
Τρεις μάρτυρες υπεράσπισης προτείνει ο κατηγορούμενος (Σωκ. Κάτσικα, Ασπασια Κότσαρη και Μιχ. Μπλέτσιο) ενώ επιφυλάχθηκε για ακόμα έναν, με πιθανότερο τον Γιώργο Παπανδρέου χωρίς όμως να αποκαλύπτουν το όνομά του οι συνήγοροι.
Η εισαγγελέας πρότεινε να κλητευθούν επιπλέον οκτώ μάρτυρες οι: Κωνσταντίνος Μπίκας ΕΥΠ, Ηλ. Πλασκοβίτης, γγ ΥΠ.ΟΙΚ, Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, πρέσβης, Ι. Καπελέρης πρώην ΣΔΟΕ, Στασινόπουλος ΣΔΟΕ, Αν. Μπανος νομικός σύμβουλος ΥΠ.ΟΙΚ, Ι. Διώτης και Κλαδάς.
Διώτης και Στασινόπουλος θα περάσουν το κατώφλι του Ειδικού Δικαστηρίου στις 4 Μαρτίου.
Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της κ. Χατζή το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση του για αύριο το μεσημέρι οπότε και αναμένεται να εξεταστούν τέσσερις μάρτυρες.