Τις εργασίες κατασκευής του πρώτου μεγάλου data center της Lamda Hellix στο Κορωπί εγκαινίασε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας επίσημα τον κύκλο των επενδύσεων που αποτελούν τους πυλώνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Η εν λόγω επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 200 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της εταιρείας, ενώ σημειώνεται ότι πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά νέα πρότζεκτ που δρομολογεί η εταιρεία μετά την εξαγορά της από την αμερικανική Digital Realty.
Στα εγκαίνια βρέθηκαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Μητσοτάκης: Ανοιχτή σε ξένους επενδυτές η Ελλάδα – Η ψηφιακή μετάβαση θεμελιώδης πυλώνας της πολιτικής μας
Ως ψήφο εμπιστοσύνης στη «μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε η χώρα μας να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας της», χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη νέα επένδυση της Lamda Hellix στο Κορωπί.«Και πράγματι στον τομέα αυτό έχουμε ήδη κάνει πάρα πολύ σημαντικά πράγματα στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις. Χαίρομαι ιδιαίτερα κάθε φορά που ένας Έλληνας πολίτης, επιχειρηματίας, αναγνωρίζει πόσες εργατοώρες έχει γλιτώσει επειδή μπορεί πια να διεκπεραιώνει βασικές υπηρεσίες από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, από το κινητό τηλέφωνο, αντί να σπεύδει σε μία δημόσια υπηρεσία», συμπλήρωσε.
«Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα η οποία είναι ανοιχτή στους ξένους επενδυτές, μ’ ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, μ’ ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο προσελκύει ξένες επενδύσεις. Μία χώρα η οποία έχει δρομολογήσει για τα καλά, χάρη στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό μας έτσι ώστε να μπορούμε πια να είμαστε σε θέση να προσελκύουμε τέτοιες επενδύσεις και να γινόμαστε μία χώρα η οποία να μπορεί να υποδέχεται επενδύσεις υποδομής για τη νέα ψηφιακή οικονομία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η ψηφιακή μετάβαση παραμένει θεμελιώδης πυλώνας της πολιτικής μας και γι’ αυτό και διοχετεύουμε σημαντικότατους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης σε πολλές δράσεις ψηφιακής μετάβασης, πολλές εκ των οποίων έχουν να κάνουν και με τις ψηφιακές υποδομές», ανέφερε ο Πρωθυπουργός εστιάζοντας ταυτόχρονα στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν: «Μιλάμε για πολλές καλοπληρωμένες δουλειές στο οικοσύστημα της ψηφιακής οικονομίας. Με όλο και περισσότερες τέτοιες επενδύσεις βελτιώνονται και οι προοπτικές απασχόλησης των νέων Ελλήνων, ανοίγονται νέοι δρόμοι επιστροφής για παιδιά τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, και πιστεύω ότι κι εσείς με τον τρόπο σας θα βάλετε το δικό σας λιθαράκι έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να ξανά προσελκύσει αυτό το ανθρώπινο δυναμικό από το εξωτερικό προσφέροντας πολλές καλοπληρωμένες και με καλές προοπτικές θέσεις εργασίας και στη δική σας την επιχείρηση».
Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lamda Hellix Απόστολο Κάκκο, τον Chief Investment Officer, Digital Realty, Gregory Wright και στελέχη της εταιρείας. Ταυτόχρονα συνομίλησε με τα στελέχη και τους τεχνικούς που βρίσκονταν στο UPS Room, στο Technical Operations Center και στους χώρους λειτουργίας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τελετή θεμελίωσης παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς του για τη συνεργασία τους. Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας. Ήδη στη χώρα εφαρμόζονται μερικά από τα πιο καινοτόμα project data center της Ευρώπης. Σήμερα θέτουμε τα θεμέλια για την προώθηση της Ελλάδας ως ένα βασικό επενδυτικό hub της περιοχής. Η Ελλάδα είναι μια σπουδαία χώρα και το μέλλον της διαγράφεται λαμπρό», σημείωσε, μεταξύ άλλων, κατά τον χαιρετισμό του ο CEO της Digital Realty, William Stein.
«Η Αθήνα είναι μια πόλη που πλέον αναδύεται ως ένα hub συνδεσιμότητας. Ένα σταυροδρόμι προς την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ατενίζοντας το μέλλον, από το 2022 και μετά, ανυπομονούμε για τη συνεργασία μας με τη Lamda Hellix και την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να ενισχύσουμε περαιτέρω και τη δέσμευση προς τους πελάτες μας αλλά και τον ελληνικό λαό. Ως μέρος της δέσμευσης μας, σήμερα ανακοινώνω πως η Digital Realty θα προσφέρει 100 εκατομμύρια σε οργανώσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες ανακούφισης από τις συνέπειες των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα το καλοκαίρι», ανέφερε ο Chief Investment Officer της Digital Realty, Gregory Wright.
«Eίμαι χαρούμενος γιατί το Athens 3 δεν θα είναι απλώς ένα καινούργιο data center, είναι το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα, μέρος του μεγαλύτερου κόμβου στη νοτιοανατολική Ευρώπη και είναι ο τρόπος με τον οποίο επιδρούμε θετικά, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και κάνοντας την Ελλάδα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος.
Η εταιρεία απασχολεί 60 εργαζόμενους και σύντομα αναμένεται ο αριθμός να διπλασιαστεί
Η Digital Realty υποστηρίζει επιχειρήσεις παγκοσμίου κλάσης και παρόχους υπηρεσιών προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών data center, colocation και λύσεων διασύνδεσης. Είναι ο μεγαλύτερος και πλέον διασυνδεδεμένος carrier neutral πάροχος υπηρεσιών multi tenant data centers στην Ελλάδα και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Digital Realty έχει ήδη πραγματοποιήσει και προγραμματίζει πολύ σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, με σκοπό να καταστήσει την Ελλάδα, μέσω της Lamda Hellix, το δίδυμο των επενδύσεών της στην Μασσαλία, έτσι ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πελάτες της σε τοπικό επίπεδο καθώς και τους διεθνείς πελάτες της που δεν έχουν ακόμη παρουσία στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα προσβλέπει μέσω της δημιουργίας Data Gravity στην χώρα μας να προσελκύσει σημαντικό αριθμό διεθνών υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών και διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η διαθεσιμότητα, η ταχύτητα και η ποιότητα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα μας, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα, μέσω της Ελλάδας, οι χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η εξαγορά της Lamda Hellix, αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας τεχνολογίας και πληροφορικής στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές Ελληνικής εταιρείας ανεξαρτήτως κλάδου της οικονομίας. Το Athens 3 εντός του data center campus στο Κορωπί, θα είναι το μεγαλύτερο data center στην χώρα. Θα είναι χωρητικότητας 6.8MW, δηλαδή μεγαλύτερο από τη χωρητικότητα ολων μαζί, των εν λειτουργία data centers στην Ελλάδα, ενώ θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές. Η επένδυση αυτή είναι άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Ταυτόχρονα καταθέτει τα σχέδια για την έγκριση όρων δόμησης για το Athens 4, εντός του data center campus, το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον data center ίσης χωρητικότητας (6.8MW) με το Athens 3 με το ύψος της επένδυσης να είναι ίδιο με το Athens3.
Η εταιρεία μελετά το σχεδιασμό και την κατασκευή επιπλέον data centers, τόσο στην Αττική όσο και στην Βόρεια αλλά και τη Νότια Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς ερευνητικής εταιρείας IDG η προστιθέμενη αξία που παράγεται από κάθε ευρώ επενδύσεων σε multitenant data centers, ξεπερνά τα 8 ευρώ. Κατά συνέπεια, η προστιθέμενη αξία από τις νέες επενδύσεις μόνο στο Athens 3 και Athens 4, θα ξεπεράσουν σημαντικά το 1δις ευρώ.
Aναλυτικά ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού:
«Κύριοι Υπουργοί, κ. δήμαρχε, αγαπητά στελέχη της Digital Realty και της Lamda Hellix,
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω παίρνοντας αφορμή – έναυσμα από κάτι το οποίο είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Hellix ο κ. Κάκκος στην πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή του. Μας θύμισε ότι το Data Center Athens 2, το οποίο πριν από λίγο επισκεφτήκαμε, ξεκίνησε ουσιαστικά τη λειτουργία του στα μέσα του 2015, λίγες μέρες πριν επιβληθούν τα capital controls. Και σήμερα, 2021, βρισκόμαστε εδώ για να θεμελιώσουμε ένα πολύ μεγαλύτερο Data Center, το Athens 3. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και το Athens 4. Θα ήθελα να αναλογιστείτε μαζί μου πόσο έχει αλλάξει η Ελλάδα αυτά τα έξι χρόνια που μεσολάβησαν από τη λειτουργία του δεύτερου Data Center μέχρι σήμερα που βρισκόμαστε εδώ γι’ αυτήν την πολύ σημαντική νέα επένδυση της εταιρείας.
Η Ελλάδα σήμερα είναι καταρχάς μία χώρα η οποία είναι ανοιχτή στους ξένους επενδυτές, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο προσελκύει ξένες επενδύσεις. Μία χώρα η οποία έχει δρομολογήσει για τα καλά, χάρη στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό μας, έτσι ώστε να μπορούμε πια να είμαστε σε θέση να προσελκύουμε τέτοιες επενδύσεις και να γινόμαστε μία χώρα η οποία να μπορεί να υποδέχεται επενδύσεις υποδομής για τη νέα ψηφιακή οικονομία.
Είμαστε, επίσης, μία χώρα στην οποία μια μεγάλη ξένη εταιρεία όπως η Digital Realty δεν δυσκολεύεται να έρθει και να κάνει μία σημαντική εξαγορά μιας ελληνικής εταιρείας, η οποία είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτού του ψηφιακού μετασχηματισμού, βλέποντας, ίσως, πριν από πολλούς άλλους την ανάγκη για τέτοιου είδους, όπως τις είπατε, ουδέτερες υποδομές στις οποίες θα μπορούν να φιλοξενούνται δεδομένα πολλών διαφορετικών επιχειρήσεων με απόλυτη ασφάλεια χωρίς να έχει υπάρξει διακοπή στη λειτουργία σας, όπως αντιλαμβάνομαι ούτε ένα λεπτό αυτά τα 18 χρόνια τα οποία λειτουργείτε ως επιχείρηση.
Και, ναι, χαιρόμαστε πολύ όταν μεγάλες ξένες επιχειρήσεις επιλέγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δεν είναι η μόνη η Digital Realty που το έχει κάνει. Είναι και αυτή όμως μία ψήφος εμπιστοσύνης στη συνολική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αλλά είναι και μία ψήφος εμπιστοσύνης στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε η χώρα μας να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας της.
Και, πράγματι, στον τομέα αυτό έχουμε ήδη κάνει πάρα πολύ σημαντικά πράγματα στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις. Και χαίρομαι ιδιαίτερα κάθε φορά που ένας Έλληνας πολίτης, επιχειρηματίας, αναγνωρίζει πόσες εργατοώρες έχει γλιτώσει επειδή μπορεί πια να διεκπεραιώνει βασικές υπηρεσίες από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, από το κινητό τηλέφωνο, αντί να σπεύδει σε μία δημόσια υπηρεσία.
Και όλη αυτή η προσπάθεια, η οποία γίνεται μέσω του gov.gr, βρίσκεται μόνο στην αρχή της, θα συνεχιστεί, θα επιταχυνθεί και θα μπορέσουμε πάντα να παρέχουμε στους πολίτες τις υπηρεσίες που τους αξίζουν, με απόλυτη ασφάλεια, αλλά χωρίς να τους ταλαιπωρούμε, απαιτώντας τη φυσική τους παρουσία εκεί που είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι πια απαραίτητη.
Χαίρομαι, επίσης ιδιαίτερα που η χώρα μας εκτός από πάροχος υπηρεσιών δρομολογεί και επενδύσεις στις βασικές υποδομές. Όπως είπατε τα κέντρα δεδομένων, τα data centers, είναι οι αυτοκινητόδρομοι, τα αεροδρόμια, τα δίκτυα, αν θέλετε, ύδρευσης, της ψηφιακής οικονομίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται πια από τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές αυτών των κλάδων η ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και νομίζω ότι αξίζει να ρίξετε μία ματιά στο χάρτη, νομίζω το κάνατε πολύ καλά, για να διαπιστώσετε ότι εδώ παρουσιάζεται μία πολύ μεγάλη ευκαιρία. Κι εγώ εντυπωσιάστηκα όταν έγινα κοινωνός των δεδομένων σχετικά με την πολύ γρήγορη ανάπτυξη της Μασσαλίας, ως μία πύλη υποδοχής δεδομένων και δημιουργίας φυσικά των ανάλογων ψηφιακών Υποδομών. Και εσείς δώσατε τα στοιχεία, επενδύσεις 12 κέντρα δεδομένων στη Μασσαλία, 169 πάροχοι υπηρεσιών cloud computing, αλλά κυρίως 21 υποβρύχια καλώδια τα οποία καταλήγουν τελικά στη Μασσαλία και βοηθούν και αυτά στην ανάπτυξη αυτού του πολύ δυναμικού οικοσυστήματος.
Και φιλοδοξούμε με τους συναρμόδιους Υπουργούς το ίδιο να συμβεί και στη χώρα μας. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος γιατί αυτά τα νέα καλώδια δεδομένων να μην καταλήγουν στην Ελλάδα, στην Αθήνα, σε άλλα σημεία, ενδεχομένως, της επικρατείας. Θα μπορούσαμε να είμαστε η φυσική πύλη εισόδων για δεδομένα από τη Μέση Ανατολή, από την Ασία, από την Αφρική και κινούμαστε δυναμικά σε αυτήν την κατεύθυνση.
Είμαστε, λοιπόν, μόνο στην αρχή. Και βέβαια οι μεγάλοι ωφελημένοι από αυτή την επένδυση είναι οι μεγάλοι οργανισμοί, το κράτος, το οποίο πια έχει μία πολιτική να μεταφέρει το ίδιο τα πολλά δεδομένα του στο νέφος, στο Cloud, όλοι είναι ωφελημένοι όταν δρομολογούνται τέτοιες υπηρεσίες.
Πιστεύω, όμως, ότι το κέρδος αυτό θα διαχυθεί τελικά συνολικά με τη σειρά του στον κάθε πολίτη, στην κάθε επιχείρηση ξεχωριστά είτε αυτές είναι μεγάλες επιχειρήσεις είτε είναι μικρότερες επιχειρήσεις οι οποίες και αυτές θα αναζητήσουν τις οικονομίες κλίμακος και την ασφάλεια που τα κέντρα δεδομένων παρέχουν. Η ψηφιοποίηση με τη σωστή χρήση της διευρύνει τον πλούτο όλων και βελτιώνει την καθημερινότητα όλων. Όπως σωστά επισημάνατε αυτό είναι κάτι το οποίο φανήκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αποδεικνύεται σε όλα τα πεδία της δημόσιας λειτουργίας μας. Και γι’ αυτό για μας η ψηφιακή μετάβαση παραμένει θεμελιώδης πυλώνας της πολιτικής μας και γι’ αυτό και διοχετεύουμε σημαντικότατους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης σε πολλές δράσεις ψηφιακής μετάβασης, πολλές εκ των οποίων έχουν να κάνουν και με τις ψηφιακές υποδομές.
Κλείνω με μία σύντομη αναφορά στους ανθρώπους, στις πολλές νέες θέσεις εργασίας που τέτοιες επενδύσεις μπορούν να δημιουργήσουν για τους μηχανικούς μας, ηλεκτρολόγους μηχανολόγους, μηχανολόγους μηχανικούς, μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μιλάμε για πολλές καλοπληρωμένες δουλειές στο οικοσύστημα της ψηφιακής οικονομίας με όλο και περισσότερες τέτοιες επενδύσεις βελτιώνονται και οι προοπτικές απασχόλησης των νέων Ελλήνων, ανοίγονται νέοι δρόμοι επιστροφής για παιδιά τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, και πιστεύω ότι και εσείς με τον τρόπο σας θα βάλετε το δικό σας λιθαράκι έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να ξανά προσελκύσει αυτό το ανθρώπινο δυναμικό από το εξωτερικό προσφέροντας πολλές καλοπληρωμένες και με καλές προοπτικές θέσεις εργασίας και στη δική σας την επιχείρηση.
Δεν κρύβω, λοιπόν, τη φιλοδοξία της κυβέρνησής μας, αγαπητοί κ. Υπουργοί, η χώρα να εξελιχθεί σ’ έναν υπερσύγχρονο κόμβο δεδομένων και με την επένδυσή σας την οποία θεμελιώνουμε σήμερα έρχεστε να προσθέσετε τη δική σας δυναμική σε αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια.
Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία και με το καλό να βρεθούμε πάλι εδώ, όταν κάνετε τα εγκαίνια του Athens 3 και του Athens 4. Να είστε καλά. Καλή δύναμη».