Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει «από το Eurogroup μια παράταση», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες γιατί έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας, έχουμε μπερδέψει συνθήματα και στόχους.
Συμφωνούμε με την πάταξη της φοροδιαφυγής και η σύγκρουση με το πελατειακό κράτος. Είναι προτεραιότητα η πάταξη του λαθρεμπορίου. Πρέπει να μπει ένα τέλος στα θαλασσοδάνεια. Είναι ένα επαναλαμβανόμενο τραπεζικό έγκλημα και θα πρέπει να γίνει μια πολιτική συμφωνία που θα επιβάλλει στις τράπεζες να μην δίνουν δάνεια σε όσους ισχυρούς τους κλείνουν το μάτι», τόνισε, στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και συνέχισε λέγοντας σε ποια θέματα θα στηρίξει την κυβέρνηση.

«Συμφωνούμε στην ανάγκη για μία νέα πολιτεία και στην πάταξη του πελατειακού κράτους. Πολλοί που σας αγάπησαν τους τελευταίους μήνες είναι αυτοί που έχουν τρυπώσει στο βαθύ κράτος. Συμφωνούμε στις συμβολικές περικοπές που αποφάσισε ο πρωθυπουργός, όπως με την πώληση του τρίτου πρωθυπουργικού αεροσκάφους. Είμαστε σύμμαχοι της κυβέρνησης στο ζήτημα για λιγότερο κράτος».

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και σε όσα διαφωνεί το Ποτάμι με τη νέα κυβέρνηση.

«Πάμε και σε αυτά που διαφωνούμε. Δεν είμαστε στο 1974 για να ζητάτε επιστροφή της δημοκρατίας. Όσοι διαφωνούν μαζί σας δεν είναι μερκελιστές. Μην μιλάτε τόσο εύκολα για εξεταστικές επιτροπές, μην ποινικοποιείται την πολιτική. Δεν θέλουμε κυβέρνηση Πόντιου Πιλάτου.  Μην κλείνετε το μάτι σε αντιευρωπαϊσμό και φιλοεθνικισμό. Αντιθέτως πρέπει να γίνουμε μία ανοικτή κοινωνία».

Όσον αφορά το ευρώ ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε «Για μας το ευρώ δεν είναι η εμμονή για ένα νόμισμα, αλλά η κάρτα για την ενοποίηση της Ευρώπης. Ο νεοφιλελευθερισμός, που πολλοί αγάπησαν, δεν είναι σωστή συνταγή. Λιτότητα και μέτρα δεν είναι η λύση. Οι Γερμανοί πρέπει να πάψουν να φωνάζουν μονότονα ότι υπάρχουν τα προγράμματα».

«Να διαπραγματευθούμε και να κλείσουμε με τους εταίρους μας ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Να κλείσει το πρόγραμμα και η σχέση μας με την τρόικα και να μας δοθούν οι οφειλόμενες δόσεις, καθώς «έχουμε ανάγκη τα λεφτά της Ευρώπης γιατί μάλλον… το σχέδιο να τυπώσουμε λεφτά στον Χολαργό δεν προχωράει».

Παράλληλα «η κυβέρνησή πρέπει να προωθήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, τη δικαιοσύνη, τη διοίκηση, την εκπαίδευση, το Σύνταγμα» και «να υπάρξει μια συμφωνία μείωσης των στραγγαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 2%». Σημείωσε πάντως πως «κάποιοι ανάμεσα σας βλέπουν τις μεταρρυθμίσεις σαν τον γύρο του θανάτου. Τους πιάνει ίλιγγος».

Στόχος της κυβέρνησης είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πρέπει να είναι στο τέλος του χρόνου η Ελλάδα να μπορεί να εκδώσει 10ετή ομόλογα με επιτόκιο γύρω στο 3%. «Αλλά αυτό», συνέχισε, «δεν θα γίνει ποτέ, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας. Θα το λένε πρόγραμμα, θα το λένε συμφωνία-γέφυρα, ας το λένε και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Εμείς θα το στηρίξουμε αν διασφαλίζει το ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι η κυβέρνηση «επαναλαμβάνει λάθη, που έχουν ξαφνιάσει ακόμα και τους συμμάχους μας στην Ευρώπη. Αν τους λέτε ότι δεν δεσμεύεστε με τις υπογραφές των προηγούμενων, τότε ποιος θα πιστέψει την δική σας υπογραφή;».

«Συμφωνεί ο κ.Βαρουφάκης με αυτά που είπε σήμερα ο κ.Λαφαζάνης; Να ακυρώσουμε όλες τις μεγάλες επενδύσεις; Και πως θα βρεθούν δουλειές; Με Προεδρικά Διατάγματα;», διερωτήθηκε.