Το πολιτικό σύστημα που αποδοκιμάστηκε στις εκλογές, δεν άλλαξε τη «γραφειοκρατική, νομικιστική δημόσια διοίκηση που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και χαρακτηρίζεται από το πνεύμα της πατρονίας» για τον απλούστατο λόγο ότι αυτήν τη διοίκηση είχε ανάγκη, ανέφερε στην ομιλία του ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Κατρούγκαλος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος άφησε βαρύτατες αιχμές κατά του προκατόχου του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως «ήταν ο μοναδικός υπουργός που διόρισε γενικούς διευθυντές, παραμερίζοντας εκείνους που είχαν επιλεγεί» και πως, σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου του, «υπήρχε εντολή να μην εκτελούνται οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, μέχρι που θα έφταναν στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας που επέβαλε πρόστιμα».
«Βρήκα στο υπουργείο 400 ανεκτέλεστες δικαστικές αποφάσεις. Το μήνυμα είναι πως ο λόγος του υπουργού είναι βαρύτερος από εκείνον του δικαστή» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, καταθέτοντας και σχετικό έγγραφο στα Πρακτικά.
Απαντώντας αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «μεγάλο ψέμα» τον ισχυρισμό πως είχε δώσει τέτοια εντολή.
Επιτιθέμενος κατά της «αντιμεταρρύθμισης» στην οποία προέβησαν οι προκάτοχοί του, ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε για «ανάκληση των απολυμένων της διαθεσιμότητας» αφού προηγηθεί γι’ αυτούς μια διαδικασία εθελούσιας κινητικότητας, ενώ χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικό» τον αποκλεισμό των εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων από τα πειθαρχικά τους συμβούλια.
«Θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση των αντισυνταγματικών διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου», ανακοίνωσε ο υπουργός και δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται ο ίδιος να προχωρήσει σε ad hoc αλλαγές προϊσταμένων «καθώς αυτό θα έστελνε το λάθος μήνυμα πως συνεχίζουμε την πατρονία».
«Μόνον όταν έχει κατοχυρωθεί νομικά το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων θα προχωρήσουμε σε αντικαταστάσεις» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο υπουργός επαναβεβαίωσε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, «χωρίς τιμωρητικά χαρακτηριστικά, αλλά για την επιλογή και επιβράβευση των καλύτερων» διευκρινίζοντας πως αυτό (το σύστημα) θα λάβει υπόψη του τις ανάγκες που καλύπτει το κάθε υπουργείο («οι θέσεις δεν υπάρχουν για να μισθοδοτούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά για να καλύπτονται συγκερκιμένες ανάγκες» ανέφερε χαρακτηριστικά) και το προφίλ της κάθε θέσης.
Το υπουργείο θα εφαρμόσει και μια μορφή κινητικότητας, «όχι την προηγούμενη που λειτουργούσε ως κατώφλι απόλυσης, αλλά ως έναν τρόπο να μεταφέρουμε προσωπικό από εκεί που χρειάζεται λιγότερο, στην υπηρεσία που χρειάζεται περισότερο. Και όταν θα το έχουμε χωρίς ανασφάλεια (κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του) θα ικανοποιήσουμε και το αίτημα να μην έχουμε πρόσκαιρες θέσεις, αλλά συνταγματική μονιμότητα για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος.