«Στηρίζουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας γιατί σε γενικές γραμμές θέτει τις βάσεις για μια συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Στηρίζουμε επίσης τον εκσυγχρονισμό του στόλου σύμφωνα πάντα με τις επιταγές των επιτελείων Εθνικής Άμυνας. Μας ενδιαφέρει και συμφωνούμε να έχουμε όσο γίνεται πιο στενές σχέσεις με τη Γαλλία, είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχός μας επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο περί επικύρωσης της αμυντικής ελληνογαλλικής συμφωνίας.
Τόνισε ωστόσο ότι στη Συμφωνία αυτή υπάρχουν και προβλήματα που χρίζουν περαιτέρω εξήγησης και διευκρίνησης και βεβαίως υπάρχουν δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον αν η κυβέρνηση κινηθεί με σχέδιο και στρατηγική. Η ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας οφείλει να συνοδεύεται από μια νέα εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. Επιτέλους κύριε Μητσοτάκη, ας καθίσουμε όλοι μαζί να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Η συμφωνία δεν καλύπτει το σύνολο των απειλών κατά της χώρας μας. Αναφέρεται σε προστασία από τη Γαλλία στην επικράτειά μας, όχι όμως και στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτά δεν συνιστούν επικράτεια, αλλά περιοχές με κυριαρχικά δικαιώματα. Ο καθένας αντιλαμβάνονται πόσο ζημιά μας έχει κάνει το γεγονός ότι δεν έχουμε χαράξει μια κοινή εθνική στρατηγική και γι’ αυτό την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός».
Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε ότι «πριν από ένα χρόνο μας είχε καλέσει ο κ. Μητσοτάκης για να μας ενημερώσει πως η αγορά των φρεγατών ήταν ακριβές και άρα θα έπρεπε να πάρουμε τα μαχητικά Rafale. Σήμερα όμως αγοράζουμε και τα Rafale και τις φρεγάτες. Μας είπατε κύριε πρωθυπουργέ ότι πετύχατε μείωση της τιμής τους. Εμείς περιμένουμε αναλυτικά στοιχεία, γιατί μιλάμε για μεγάλα κόστη».
Συν τοις άλλοις, «η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής προβλέπει ότι κάθε συμπράττουσα πλευρά οφείλει να συνδράμει την άλλη σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και ρωτώ: δεσμευόμαστε ότι θα συνδράμουμε τη Γαλλία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ της Αφρικής όπως προβλέπει το άρθρο 18, ναι ή όχι; Και εάν ναι, τί ρόλο θα έχουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις. Επίσης η συμφωνία για τις φρεγάτες πρέπει να συνοδευτεί με μέτρα στήριξης των ναυπηγείων της χώρας μας. Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια αδιαφορία; Όταν η συμμετοχή κατασκευής μέρους των πλοίων θα εξασφάλιζε και τεχνολογία και εξοπλισμό και μέλλον και προοπτική και θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία μας που κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή. Δώσαμε μάχες για να κρατηθούν ανοικτά τα προηγούμενα χρόνια. Αδιαφορείτε κ. Μητσοτάκη να εξασφαλίσετε ένα μέρος για τα ελληνικά ναυπηγεία και τους εργαζόμενούς τους. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αγανακτώ γιατί η ίδια έδωσα μάχες για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία απέναντι στην τρόικα που ήθελε να κατεβάσει τα ρολά».