Μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που έγινε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», οι δυο άνδρες δεν επεκτάθηκαν στα εσωκομματικά, καθώς διακηρυγμένη θέση τους είναι πως αυτή την ώρα το ενδιαφέρον όλων πρέπει να επικεντρωθεί στις κινήσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς η κατάσταση είναι εξόχως κρίσιμη.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζει ήδη τις πρώτες αδυναμίες στη διαχείριση των κρίσιμων θεμάτων με τους εταίρους και δανειστές, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής, ο οποίος σε όλες τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που έχει και με βουλευτές της ΝΔ δηλώνει ότι προέχει η χώρα, εκτίμησε ότι μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες και σίγουρα μέσα στον μήνα θα έχει διαφανεί η πορεία της νέας κυβέρνησης και κυρίως το τι θέλει να κάνει σχετικά με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάλυση και των δύο ανδρών ήταν πως οι συζητήσεις που εξελίσσονται από την επομένη των εκλογών σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών δεν μπορεί να παραταθεί επ’ άπειρον και πως σύντομα αυτές οι διαβουλεύσεις θα καταλήξουν σε αποφάσεις.