Έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, των οποίων τα σπίτια επλήγησαν από τον σεισμό των 5,8 βαθμών Ρίχτερ και την πληθώρα των μετασεισμών, να μην παραμένουν στα σπίτια τους, απηύθυνε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Από νωρίς το πρωί είναι σε εξέλιξη συνεχείς συσκέψεις υπό τον Υπουργό, με τη συμμετοχή φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να γίνεται εκτίμηση και επικαιροποίηση των οδηγιών διαχείρισης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ενώ όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης «είναι ήδη έτοιμοι οι χώροι που απαιτούνται για τη φιλοξενία των κατοίκων, σε δύο κατασκηνώσεις αλλά και σε ξενοδοχεία» για τη φιλοξενία των πληγέντων.
Ήδη, όπως αναφέρει το cretalive.gr, διενεργείται αυτοψία στην κατασκήνωση προκειμένου να μεταφερθούν εκεί όσοι περίπου 150 άτομα που σε πρώτη φάση έχουν απαντήσει θετικά στην έκκληση των φορέων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι χώροι αυτοί μπορούν να υπερ-καλύψουν τις ανάγκες ωστόσο σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται το γεγονός ότι «οι κάτοικοι δεν πείθονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους».
Στο Αρκαλοχώρι βρέθηκε επίσης ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος για να γίνει προετοιμασία για το πακέτο των αποζημιώσεων.
Μέτρα στήριξης ύψους 25-30 εκατ. ευρώ θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
Μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας στο Παρίσι για την στρατηγική συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια και μετά την Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει αυτή την ώρα απευθείας στην Κρήτη για να δει από κοντά τις σεισμόπληκτες περιοχές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επισκεφτεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων που έχει ετοιμάσει ήδη η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες. Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.
Ουσιαστικά και στην Κρήτη, θα εφαρμοστεί το μοντέλο Καρδίτσας και Εύβοιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί.