Το σημαντικό μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών «είναι ότι θα υπάρξει μία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στη Γερμανία» τόνισε η Α’ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Ρομπέρτα Μετσόλα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Προσέθεσε ότι θα είναι «μία κυβέρνηση, η οποία θα βλέπει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ως έναν σταθερό εταίρο, θα βλέπει την ΕΕ σαν ένα όραμα, ένα σχέδιο που χρειάζεται να ενδυναμωθεί», ενώ αναφορικά με την Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι «είχαμε την εμπειρία 16 ετών μίας ηγέτιδας καθοδηγούμενης από τις αξίες, η οποία διαμόρφωσε όχι μόνο τη χώρα της αλλά ολόκληρη την ΕΕ. Όποιος και να γίνει Καγκελάριος τους επόμενους μήνες διαπραγματεύσεων, έχει μεγάλο κενό να καλύψει».
Ερωτηθείσα σχετικά με τις φήμες ότι μπορεί να είναι η επόμενη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι «είναι αρκετά νωρίς. Πολλές συζητήσεις λαμβάνουν χώρα» επισημαίνοντας ότι αυτό που είναι ξεκάθαρο, όπως έχει συμφωνηθεί με τις άλλες πολιτικές ομάδες, ότι αυτή είναι μία θέση η οποία καταλαμβάνεται στο δεύτερο μέρος της θητείας από κάποιο εκπρόσωπο του ΕΛΚ.
«Το ερώτημα δεν είναι για ποιον, αλλά πού θέλουμε να πάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να κοιτάμε μπροστά προς το 2024, χρειάζεται να έχουμε έναν θεσμό που είναι παρών, έχει φωνή, ότι κοιτάζει μπροστά κι ότι αγκαλιάζει αυτό το οποίο είμαστε εδώ να κάνουμε, την αξία του κοινοβουλίου» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «οι πολίτες θέλουν ένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο ακούει, έναν θεσμό ο οποίος απευθείας εκλέγεται από αυτούς, να ασχοληθεί με τις ανησυχίες, τις φιλοδοξίες τους και τις προκλήσεις τους».
Τα παιδιά μας πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή καλύτερη για εκείνα
«Είμαι μητέρα τεσσάρων παιδιών και ακόμη και μέσα στην οικογένειά μου χρειάζεται να ισορροπώ τα πάντα και όλες τις προκλήσεις. Αλλά έχω έναν πολύ οργανωτικό σύζυγο που επιβεβαιώνει ότι όλα έχουν γίνει με βάση το πρόγραμμα. Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε τα πάντα.
Την ίδια ώρα, όλα έχουν να κάνουν με το να είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά μας αντιλαμβάνονται ότι προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή καλύτερη γι’ αυτά από ότι ήταν για εμάς όπως οι γονείς μας προσπάθησαν να κάνουμε τη ζωή μας πιο άνετη και εύκολη και πιο φιλοευρωπαϊκή ας πούμε, από ότι ήταν γι’ αυτούς» τόνισε σε ερώτηση σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να συνδυάζει ηγετικούς ρόλους σε επαγγελματικό επίπεδο με την μητρότητα και την οικογένεια.
Οι δικτάτορες δεν θα διχάσουν την ΕΕ
Σε ερώτηση αναφορικά με την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και τη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά και σχετικά με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η Ρομπέρτα Μετσόλα ανέφερε ότι «πριν χτυπήσει η πανδημία του κορονοϊού, είχαμε δει την Τουρκία να εργαλειοποιεί τους πιο ευάλωτους ανθρώπους προσπαθώντας να αποσταθεροποιήσει τα σύνορα. Μερικές φορές ξεχνάμε και μιλάμε για τα σύνορα της Φινλανδίας, ή της Λιθουανίας αλλά δε λέμε ότι είναι τα σύνορα της ΕΕ».
Επίσης, υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να σιγουρέψουμε ότι έχουμε όσο το δυνατόν πιο ισχυρά εξωτερικά σύνορα και εκεί είναι που εμείς ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εστιάζουμε όταν συζητάμε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες στο μεταναστευτικό, όταν βλέπουμε ότι έχουμε γείτονες όπως συμβαίνει τώρα με την Λιθουανία και την Πολωνία στα σύνορα με την Λευκορωσία, όπου έχεις έναν δικτάτορα, ένα καθεστώς που θα ήθελε να προσπαθήσει να μας διχάσει. Το μήνυμά μας από την ΕΕ είναι ότι οι δικτάτορες δε θα μας διχάσουν και τα εξωτερικά μας σύνορα δε θα χρησιμοποιηθούν για να αποσταθεροποιήσουν την ακεραιότητα της ΕΕ και των κρατών-μελών της».
«Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλα όταν επισκέφθηκα την Αθήνα πριν από μερικούς μήνες. Επισκέφθηκα επίσης το κέντρο προσφύγων στον Ελαιώνα, στο κέντρο της Αθήνας και είδα τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού και την κατανόηση για τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ήταν χαρά να είμαι εκεί και να βλέπω πώς η κυβέρνηση και η κοινωνία των πολιτών και οι ακτιβιστές και οι ΜΚΟ εργάζονται».
Η Ευρώπη χρειάζεται να ηγηθεί
Τέλος ερωτηθείσα για την κρίση στο Αφγανιστάν και την πιθανότητα να χρειαστεί η ΕΕ να διαχειριστεί ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, η κ. Μετσόλα ανέφερε:
«Σε αυτό συμφωνώ με αυτό που έχει πει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς: ότι αυτή είναι η στιγμή που προσπαθούμε να δούμε εάν μπορούμε να ξεμπλοκάρουμε τις δυσκολίες που έχουμε στο πακέτο για το μεταναστευτικό και το σύνολο νόμων που συζητάμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με το Συμβούλιο της ΕΕ. Γιατί; Έχουμε τους νόμους στο τραπέζι, έχουμε λύσεις για να διαβεβαιώσουμε ότι η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι αποτελεσματική, ότι είναι δίκαιη όσον αφορά αυτούς που έχουν ανάγκη για προστασία, είναι σταθερή με αυτούς που δεν έχουν» διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει προστασία των εξωτερικών συνόρων.
«Αυτό που είδαμε στο Αφγανιστάν ήταν μια απόδειξη για την ανάγκη αυτού. Είδαμε να ξεδιπλώνονται τραγωδίες, είδαμε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους να προσπαθούν να φύγουν και είμαστε τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητώντας την προστασία των γυναικών και των παιδιών, δασκάλων, μελών του δικαστικού σώματος που δεν είχαν άλλη επιλογή από το να φύγουν διότι το καθεστώς διαπράττει τις πιο αποτρόπαιες πράξεις.
Αυτή είναι η ανθρωπιστική πτυχή» σημείωσε. Παράλληλα, η Ρομπέρτα Μετσόλα υπογράμμισε και τη σημασία της ασφάλειας.
«Αυτό που δε θα ήθελα είναι να δω μια ΕΕ που πηγαίνει από κρίση σε κρίση, να αντιμετωπίζουμε μια κρίση, να προσπαθούμε να τη λύσουμε, να μην το καταφέρνουμε, να περιμένουμε ακόμη πέντε χρόνια και αντιμετωπίζουμε μια παρόμοια κρίση. Πιστεύω ότι η ηγεσία και οι άνθρωποι που λαμβάνουν αποφάσεις σε αυτή την πόλη, σε αυτούς τους θεσμούς έχουν τώρα το χρόνο να κάτσουν στο τραπέζι και να πουν: η Ευρώπη χρειάζεται να ηγηθεί» κατέληξε η Ρομπέρτα Μετσόλα.