Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης υπό τον νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και η επικείμενη αναμέτρηση με τους δανειστές βρίσκονται και σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Για μια κυβέρνηση «ανυπότακτων και οραματιστών» γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian, ενώ αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής σε όλα τα δημοσιεύματα είναι ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποκαλύπτει ένα υπουργικό με ανυπότακτους και οραματιστές», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Guardian. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει παρατάξει μια μεγάλη κλίκα ακαδημαϊκών, προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανυπότακτων και οραματιστών να συμμετάσχουν στην πρώτη κυβέρνηση κατά της λιτότητας στην Ευρώπη. Λίγες είναι οι ενδείξεις υποχώρησης καθώς η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται να διαλύσει τα κατασταλτικά μέτρα λιτότητας μια υπόσχεση- πρόκληση προς τους πιστωτές της Αθήνας», συμπληρώνει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας.
«Ο Τσίπρας επιλέγει τον καθηγητή που τάσσεται κατά της λιτότητας για υπουργό Οικονομικών γράφουν οι Financial Times, ενώ σε άλλο δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας ο αρθρογράφος Μάρτιν Γουλφ συνιστά στους Ευρωπαίους «Μην πετάτε στους λύκους την Ελλάδα». «Αν γίνει σωστά η μείωση χρέους στην Ελλάδα αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα και την ευρωζώνη. Θα δημιουργούσε δυσκολίες αν “πετάγαμε την Ελλάδα στους λύκους”», γράφει χαρακτηριστικά.
Ο άνθρωπος που άσκησε κριτική στο πρόγραμμα διάσωσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ορίστηκε υπουργός Οικονομικών, επισημαίνει η Wall Street Journal. «Η νέα κυβέρνηση σηματοδοτεί τη σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές», συμπληρώνει η αμερικανική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της, ενώ κάνει αναφορά και στον πρωταγωνιστή Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος είναι πλέον «μέρος μιας ομάδας που ασκεί δριμεία κριτική στην προσέγγιση της Ευρώπης για την οικονομία». Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, είναι το μόνο μέλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για τα οικονομικά με κυβερνητική εμπειρία.
«Ο κριτικός της λιτότητας θα διευθύνει τα οικονομικά της Ελλάδας», γράφουν οι New York Times.
Άρθρο του Economist επισημαίνει σήμερα ότι «Η Ελλάδα έχτισε μόνη της τη δυστυχία της» ενώ εκτενή αναφορά κάνει στο «αναπόφευκτο δίλημμα που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός: «Να συμβιβαστεί ή να οδηγήσει τη χώρα σε ένα καταστροφικό Grexit».
«Ενδεχομένως η Άνγκελα Μέρκελ να κάνει μικρές υπαναχωρήσεις, ωστόσο, το βήμα αυτό θα γίνει δύσκολα, καθώς το Βερολίνο θα σκεφτεί τη γερμανική κοινή γνώμη και τις ευρύτερες επιπτώσεις σε άλλες χώρες που σύντομα έχουν εκλογές και τα αντιμνημονιακά κινήματα εκεί αναμένουν να δουν τι θα γίνει στην Ελλάδα (πχ. Podemos, Ισπανία)», επισημαίνει ο Economist.