«Η Ελλάδα είναι μία ξεχωριστή περίπτωση», αναφέρει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως σε περίπτωση που κερδίσει θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με την «πραγματικότητα».
«Είχαμε αρχίσει ένα πρόγραμμα προσαρμογής σύμφωνα με το μνημόνιο για να λάβουμε τα δάνεια. Αλλά δεν φέραμε εις πέρας το πρόγραμμα αυτό. Σε αντιδιαστολή έχουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Η Πορτογαλία έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμά της και μπορεί να χρηματοδοτηθεί και πάλι από τις αγορές. Ακόμα καλύτερες επιδόσεις έχει η Ιρλανδία», σημειώνει.
Πού οφείλεται όμως αυτή η διαφορετική πορεία της Ελλάδας, σε σχέση με τις άλλες «χώρες της κρίσης»; Μήπως το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη απ΄ ό,τι όλοι πίστευαν αρχικά; Μήπως έχει κάνει λάθη και η ΕΕ και τελικά το μνημόνιο δεν ήταν σωστή λύση; Για τον έλληνα ευρωβουλευτή υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες, που εξηγούν τη σημερινή κατάσταση: «Κατ΄αρχήν το πρόβλημα χρέους ήταν πολύ μεγαλύτερο στην αρχή του μνημονίου, γι´ αυτό άλλωστε είχαμε λάβει πολύ μεγαλύτερα δάνεια από τις άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα. Επίσης το ίδιο το πρόγραμμα είχε αδυναμίες, δεν λάμβανε υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας. Και βέβαια είχαμε προβλήματα στην υλοποίηση των περικοπών. Αντί να μειώσουν τις δαπάνες, οι κυβερνήσεις αύξησαν τους φόρους, στρεφόμενες εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων τους: των μικροεπιχειρηματιών, των ιδιοκτητών και άλλων».
«Η ελληνική ιδιαιτερότητα» και στην πολιτική
Εκτός από τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα προσαρμογής, ο Γ. Κύρτσος υποστηρίζει ότι υπάρχει μία «ιδιαιτερότητα» και στην ελληνική πολιτική σκηνή: η διάθεση να υπόσχεται κανείς πολλά πριν από τις εκλογές και να υπαναχωρεί μετά από αυτές. «Υπάρχει μία σχετική παράδοση στον προεκλογικό αγώνα» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής, χωρίς να εξαιρεί και το δικό του κόμμα. Και θεωρεί ότι το ίδιο θα συμβεί με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τις κοινωνικές παροχές, θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις και όλα αυτά θα στοιχίσουν περίπου 11,5 δις ευρώ. Δεν μπορεί να χρηματοδοτήσεις τις υποσχέσεις αυτές. Υπόσχεται πολλά, αλλά μετά την ημέρα των εκλογών όλα θα είναι διαφορετικά».
Απαντώντας στην ερώτηση, εάν υφίσταται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πόσο πιθανή είναι αυτή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει: «Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πολιτική στροφή μετά τις εκλογές, είτε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να αλλάξουν τους κανόνες τους. Εάν και οι δύο πλευρές επιμείνουν στις μαξιμαλιστικές θέσεις τους, τότε θα υπάρξει κάποια μορφή Grexit. Δεν μπορώ να προβλέψω πώς και πότε θα γίνει αυτό, αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά».
«Δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα»
Ο έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται σε γερμανικές δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες το 68% των ερωτηθέντων θα προτιμούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά τονίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα. Υποστηρίζει ότι όπως οι Έλληνες έχουν συνηθίσει να μισούν την Άγκελα Μέρκελ, αντίστοιχα και η κοινή γνώμη στη Γερμανία έχει συνηθίσει στο στερεότυπο ότι οι Έλληνες δεν εργάζονται αρκετά. «Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή σφαίρα. Υπάρχει μία γερμανική, μία ελληνική, μία γαλλική προσέγγιση στα πράγματα» επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.