Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τα μνημόνια, όπως ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής στο κόμμα της Κουμουνδούρου, Γιάννης Δραγασάκης.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μας πει η τρόικα τι θα κάνουμε», προαναγγέλοντας ουσιαστικά ότι σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών, η τρόικα δεν θα έρθει καν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Αντίθετα, τόνισε ο κύριος Δραγασάκης, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει παράταση από τους εταίρους, ώστε να τους παρουσιάσει το δικό του οικονομικό πρόγραμμα».
Την ίδια ώρα, σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύμματος είναι οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που σε ξεκάθαρο μήνυμά του τονίζει πως «όποιος θέλει βοήθεια πρέπει να αποδεχτεί την Τρόικα».
Επισήμως, στην δημόσια ομιλία του, ο κύριος Δραγασάκης είπε «ναι» στο δάνειο, άφησε ανοικτό όμως το πώς θα εφαρμόσει όσα υπόσχεται, όπως την εκδίωξη της Τρόικα ή την διαγραφή του χρέους. Εστίασε κυρίως στο «τις πταίει» και στο παρελθόν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την επόμενη μέρα και το μέλλον. Συγκεκριμένα τόνισε ότι:
1. Από την Δευτέρα θα υπάρχει νέα διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, είτε αυτοδύναμη είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κορμό».
2. Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα –άρα και εμάς- αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε».
3. «Έχουμε ένα χρέος, θέλουμε να γίνει έλεγχος πώς προέκυψε».
4. «Το Μνημόνιο ήταν επιστολές προθέσεων της κυβέρνησης, δεν δεσμεύουν τη χώρα» (…) «Επιβλήθηκε σαν εκβιασμός».
5. «Θα ζητήσουμε χρόνο (από τους ευρωπαίους) για να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας» που κινείται στους εξής άξονες:
-Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι να ζητήσει «ένα νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα». Αναρωτήθηκε «αν πρέπει να πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% τα επόμενα χρόνια και 7% μετά το 2020 και να πηγαίνει όλο στο παλαιό χρέος, πώς θα γίνεται να χρηματοδοτήσουμε την Ανάπτυξη»;
-«Μεταρρυθμίσεις θέλουμε και εμείς, θέλουμε να αλλάξουμε το Κράτος. Θα καταθέσουμε δικό μας πρόγραμμα».
-«Θα παρουσιάσουμε εξειδικευμένη πρόταση για το χρέος».
– «Δεν αρκεί η ποσοτική χαλάρωση αλλά πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην Ανάπτυξη».
6. «Σεβόμαστε τους θεσμούς της ΕΕ, έστω και αν διαφωνούμε (…) Δεν είναι ελληνογερμανική διαφορά. Σεβόμαστε την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Σόιμπλε».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την ομιλία, ο κύριος Δραγασάκης έδωσε διευκρινίσεις, περιπλέκοντας όμως ελαφρώς τα πράγματα, ως προς την «ορμή» τουλάχιστον με την οποία σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα:
1. Το βασικό επιχείρημα που παρουσίασε είναι ότι «οι εκλογές γίνονται για να αλλάξουν οι πολιτικές». Τόνισε πως «αυτή είναι η διαφορά της δημοκρατίας από την δικτατορία, είναι υποχρεωμένοι να μας ακούσουν». Σε παρατήρηση του protothema.gr πως «τι θα γίνει αν σας πουν ότι πρέπει και εσείς να ακούσετε τα δικά τους κοινοβούλια» εκείνος απάντησε «ναι, θα το κάνουμε». Δεν απάντησε όμως αν γίνεται να συμφωνούν 17 κοινοβούλια κάθε φορά που ζητά βοήθεια μία χώρα όπως η Ελλάδα – όταν μάλιστα δεν υπάρχει συμφωνία ούτε καν… στο δικό της Κοινοβούλιο για το αν χρειάζεται βοήθεια και τι είδους.
2. «Δεν συνεχίζουμε με την αξιολόγηση και το Μνημόνιο, δεν συνομιλούμε με την Τρόικα», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως αν βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί να συνομιλήσει ξανά με τους ελεγκτές της Τρόικα.
3. «Θα ελέγξουμε πού οφείλεται το χρέος, τι έγινε με το PSI και γιατί το 86% των δανείων πήγε για πληρωμή ομολόγων».
Όπως διαφάνηκε πάντως και από τις «γέφυρες» Δραγασάκη προς το Βερολίνο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει επαφές με το εξωτερικό και συνομιλεί με ξένους οικονομολόγους. «Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία, αλλά δεν μένουν κλεισμένοι και στο καβούκι μας» τόνισε, υπονοώντας ότι αναζητεί ερείσματα και εκτός Ελλάδος στις θέσεις του.
Χαρδούβελης: Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μπορεί να προκαλέσουν χρηματοδοτικό πρόβλημα
«Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο αποπληθωρισμό στην Ευρώπη, το υψηλότερο χρέος και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Με άλλα λόγια είμαστε και θεωρητικά και πρακτικά ο ιδανικός αποδέκτης του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης», υπογράμμισε με τη σειρά του από το βήμα του Economist ο υπουργός Οικονομικών, Γκίγκας Χαρδούβελης, εξηγώντας πως δεν θα πρέπει να τεθούν επιπλέον όροι όπως η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.
Ο κ. Χαρδούβελης προειδοποίησε ωστόσο πως στην περίπτωση που υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, χωρίς ορατό αποτέλεσμα και χρόνο ολοκλήρωσης και αν υπάρξουν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, που δε λαμβάνουν υπόψη τους και το τι μπορεί να δώσει η πλευρά των δανειστών, ή μονομερείς ενέργειες, υπάρχει κίνδυνος όχι μόνον για χρηματοδοτικό πρόβλημα στη χώρα, αλλά και για εκτροχιασμό της οικονομίας.
Απαντώντας στο ερώτημα τι θα σημαίνει η καθυστέρηση, ο κ. Χαρδούβελης είπε: «Απώλεια 7,2 δισ. ευρώ από δάνεια της ΔΝΤ και από την Ευρωζώνη. Από αυτά τα 1,8 δισ. ευρώ είναι καθαρή δωρεά, δεν αποτελούν νέο δάνειο (αποτελεί επιστροφή στην Ελλάδα του κέρδους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την αγορά ελληνικών ομολόγων). Δεν πρέπει να αφήνουμε λεφτά στο τραπέζι. Είναι μεγάλο το ποσό. Αντιστοιχεί σχεδόν με τη φαρμακευτική δαπάνη ενός έτους».
«Η απώλεια του παραπάνω ποσού των 7,2 δισ. ευρώ θα δυσχέραινε πολύ τη λειτουργία του κράτους, καθώς ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου είναι μεγάλες, ενώ ευελιξία στη χρηματοδότηση δεν υπάρχει. Το κράτος έχει ήδη δανειστεί το μέγιστο δυνατό ποσό μέσω εντόκων γραμματίων (15 δισ. ευρώ) και η πρόσβαση στην αγορά ομολόγων είναι απαγορευτική. Το ελάχιστο που θα συμβεί θα είναι άνοδος των επιτοκίων, γεγονός που έχει αρνητική επίδραση στην οικονομία».
Επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την 1η Μαρτίου θα σταματήσει την παροχή της συνήθους ρευστότητας που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες, και που τον Δεκέμβριο 2014 ανέρχονταν σε περίπου 56 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΤτΕ, σημαντικά αυξημένη (25%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριος 2014: Euro 44,9 δις). Η μόνη διέξοδος για τις τράπεζες θα είναι η χρήση μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί με αποκλειστικό εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο και κοστίζει περισσότερο (κόστος ELA: 155 μβ έναντι 5 μβ της ΕΚΤ). Το επιπλέον κόστος θα πιέσει τα εγχώρια επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων και νοικοκυριών ακόμα πιο ψηλά. Ήδη τρείς από τις τέσσερις τράπεζες έχουν αιτηθεί την συμμετοχή στο ELA προβλέποντας ότι οι ανάγκες τους σε ρευστότητα θα αυξηθούν την επόμενη περίοδο κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας που συνεπάγονται οι πολιτικές εξελίξεις. Στις 28 Φεβρουαρίου τελειώνει το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα. Άρα αν δεν κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, απαιτείται παράταση του Προγράμματος, η οποία προϋποθέτει αίτημα της ελληνικής κυβέρνηση ώστε να μην χάσουμε τα όσα περιγράφθηκαν αναλυτικά παραπάνω. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι σημαντικές για να αφήσουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη».
Ακόμα ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι «η χώρα θα καθορίσει μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, τους όρους που θα διέπουν τον ευρωπαϊκό προληπτικό μηχανισμό στήριξης, τον ECCL (Enhanced Conditions Credit Line). Το ποσό της πιστωτικής αυτής γραμμής αναμένεται να προέλθει από την επιστροφή του μεγαλύτερου ποσού, περίπου 10 δισ. ευρώ, από το ΤΧΣ. Η ύπαρξη του ECCL θα μειώσει και τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από τις αγορές. Η χώρα θα έχει ικανοποιητική πρόσβαση στην χρηματοδότηση των αναγκών της από την ελεύθερη αγορά».