Την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων και μιας πιο αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης την επόμενη μέρα των εκλογών επισημαίνει η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο newsbeast.gr.

Συνέντευξη στη Χρύσα Ταβουλάρη

Η υποψήφια βουλευτής στην Α’ Αθήνας εκτιμά ότι αποτέλεσμα στις συζητήσεις με την τρόικα μπορεί να εγγυηθεί μόνο μια κυβέρνηση με κύριο κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

Η κ. Μπακογιάννη αποκλείει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή και αμφισβητεί το κατά πόσο θα είναι εφικτή μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΝΔ θα συνεργαστεί με όποιον αδιαπραγμάτευτα πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», επισημαίνει.

– Ακούμε και διαβάζουμε πολλά από τους πολιτικούς. Γενικά πολιτικολογούμε σε μια δύσκολη εποχή. Θα ήθελα λοιπόν συγκεκριμένα πράγματα. Γιατί οι πολίτες σε μια χώρα με τεράστια ανεργία, σε μια χώρα με αποπληθωρισμό, μια χώρα με κοινωνικό πρόβλημα πλέον οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν ΝΔ.
Οι πολίτες έχουν πίσω τους μια πολύ δύσκολη πενταετία, μια πενταετία με θυσίες, με πολύ μεγάλη ανεργία και με μια μείωση του εισοδήματος. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που έχουμε φάει το γάιδαρο, μας έχει μείνει η ουρά βγάζουμε το κεφάλι μας από το νερό αρχίζει και φαίνεται μια μικρή βελτίωση. Φαίνεται από τη μείωση της ανεργίας, φαίνεται από τις επιχειρήσεις που έχουν αρχίσει να κουτσοπαίρνουν μπροστά, φαίνεται στη κίνηση. Σήμερα που μιλάμε αυτό σταμάτησε γιατί ακριβώς υπάρχει η ανασφάλεια. Ψηφίζοντας τη ΝΔ παρά τα λάθη, που εγώ είμαι έτοιμη να αναγνωρίσω, είναι πραγματικά η μόνη παράταξη η οποία έχει πυξίδα έχει στόχο, ξέρει τι πρέπει να κάνει και πώς θα ολοκληρώσει την έξοδο από τη κρίση. Και διότι δε μας παίρνει να μπλέξουμε σε περιπέτειες. Δεν αντέχει πια ούτε το ρίσκο να χάσει ότι λεχθεί πληρώσει τα τελευταία χρόνια.

– Από την άλλη πλευρά όμως έχουμε μια κατάσταση όπου όπως είπατε κουτσοφαίνεται μια καλυτέρευση. Αυτό για τον άνεργο δεν λέει τίποτα. Άλλωστε μόλις διαβάσαμε από το δελτίο της γενικής κυβέρνησης τα ταμεία είναι σε κακό χάλι, οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν, τα κόκκινα δάνεια είναι στα ύψη, επενδύσεις δεν έχουμε.
Όχι. Εμένα με ενοχλεί αυτή η γενίκευση. Το επενδύσεις πχ δεν έχουμε είναι λάθος. Διότι αυτή τη στιγμή ήρθαν και έβαλαν τα λεφτά τους τέσσερις φορές περισσότερα απ ότι φανταζόμαστε οι ξένοι για να πάρουν τη χρήση των αεροδρομίων, διότι η Cosco προχώρησε ,διότι μικρές επενδύσεις αυτές που εσείς οι δημοσιογράφοι δε τους δίνετε καμιά σημασία ,αλλά είναι αυτές που δίνουν μία δύο, τρεις θέσεις στην καινοτομία, άρχισαν να υπάρχουν. Και οι τράπεζες με την κεφαλαιοποίηση τους είναι ασφαλείς σήμερα. Είναι μεγάλη υπόθεση. Εδώ μεγάλες τράπεζες στη Ευρώπη έχουν πρόβλημα.


– Αυτό όμως σημαίνει ότι μπορεί πλέον να αρχίσουν να δανειοδοτούν την ανάπτυξη;

Ναι. Υπάρχουν ήδη τράπεζες που έχουν ήδη εξαγγείλει τέτοια προγράμματα. Ξέρουμε πλέον τι ανάπτυξη θέλουμε. Έτσι ώστε ο παραγωγικός ιστός της χώρας να μπορέσει να ενισχυθεί, να παράξουμε δηλαδή. Βλέπετε νέες συνεταιριστικές μονάδες, όχι οι παλιές, οι φαύλες όπου οι συνεταιριστές, ή κάποιοι συνεταιριστές έτρωγαν τα λεφτά, αλλά νέες με εξαγωγικό προσανατολισμό. Δεν είναι έτσι εγώ βαρέθηκα όλο αυτό το καιρό να ακούω μόνο για μιζέρια. Υπάρχουν και πολλά καλά πράγματα. Τώρα πως θα μπορέσουν να απορροφηθούν οι άνεργοι αν δεν υπάρξουν επενδύσεις. Ποιός επενδυτής θα βάλει τα λεφτά του στην Ελλάδα όταν ακούει από το κόμμα της αντιπολίτευσης ότι θα επανακρατικοποιήσουν, θα δημιουργήσουν νέα Ολυμπιακή για να τρώνε τα λεφτά του ελληνικού λαού, θα επανεξετάσουν τη σύμβαση με τη Cosco, διότι θα έχουν λεφτά… από που θα τα έχουν τα λεφτά; Από τους Έλληνες φορολογούμενους; Έχει τελειώσει η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα. Από που θα τα βρει τα λεφτά ο κ. Τσίπρας από τον τοίχο;

– Γιατί κ. Μπακογιάννη να έρθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα με τη τεράστια φορολογία των πάντων; Γιατί να μη πάνε στη Βουλγαρία με φορολογία μόλις 10%;
Καταρχήν μη μας συγκρίνετε με τη Βουλγαρία. Είναι Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, η Βουλγαρία έχει ακόμα δρόμο για να φτάσει εκεί. Εγώ πιστεύω ακράδαντα και δεν έχω αλλάξει θέση τα τελευταία χρόνια ότι η υψηλή φορολογία φέρνει λιγότερα έσοδα είναι αντιαναπτυξιακή, δεν κυκλοφορεί το χρήμα ,δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Έχω δώσει λοιπόν μάχες. Έχω δώσει τη μάχη του ΕΝΦΙΑ, τα ξέρετε έχετε βαρεθεί να με ακούτε για τον ΕΝΦΙΑ, έχω δώσει τη μάχη της φορολόγησης των επιχειρήσεων και χαίρομαι πάρα πολύ που o κ. Σαμαράς στις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, αυτά όλα που λέγαμε αποτελούν τον πρώτο στόχο της ΝΔ .Και να σας πω κάτι; σ εμάς αυτός ο πρώτος στόχος είναι αξιόπιστος διότι την ώρα που τα λέμε είναι εφικτό να γίνουν. Δυστυχώς η Αριστερά παραδοσιακά πρέσβευε πολύ υψηλή φορολογία. Εμείς ποτέ δεν την πιστέψαμε. Άρα ναι κάναμε λάθη, με τον ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, διορθώνεται αυτό το πράγμα, διορθώνεται με δέσμευση, θα υπάρξει μια μορφή φόρου ακίνητης περιουσίας, όμως θα πάει στην αυτοδιοίκηση και εγώ επειδή έχω υπηρετήσει την ΤΑ και ως δήμαρχος Αθηναίων, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι οι δήμοι είναι σε θέση να ξέρουν πολύ καλύτερα τις αξίες των ακινήτων. Π.χ. το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και η Βεΐκου μπορεί να έχουν την ίδια αξία.

– Και γιατί να σας αφήσει η τρόικα να τα κάνετε αυτά; Γιατί δε σας άφησε μέχρι τώρα;
Είναι κλασική ερώτηση. Διότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό καλούς ή υπό δυσμενείς όρους. Η τελευταία διαπραγμάτευση έγινε υπό του δυσμενέστερους όρους. Ήρθαν οι τροϊκανοί, ζήτησαν της Παναγίας τα μάτια, με ένα κεντρικό επιχείρημα, ότι όλα αυτά που μας λέτε τα λέτε χωρίς να συνυπολογίζετε το πολιτικό κίνδυνο. Εμείς, είπαν οι τροϊκανοί, τον πολιτικό κίνδυνο τον βάζουμε στην εξίσωση και σας ζητάμε αυτά. Την ώρα που θα υπάρχει νωπή εντολή και πιστεύω ότι ο λαός θα δώσει την εντολή στη ΝΔ ,εκείνη η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ-πολύ πιο εύκολη και θα μας επιτρέψει να βάλουμε ή να βγάλουμε βασικά πράγματα στο τραπέζι. Για παράδειγμα εγώ πιστεύω ότι η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό δεν μπορεί να ισχύσει και πάντως δεν μπορεί να ισχύσει για φέτος που τα πακέτα έχουν προπωληθεί και θα ήταν εγκληματικό σε μια δύσκολη τουριστική περίοδο λόγω της κρίσης στη Ρωσία να επιβαρύνουμε το τουριστικό πακέτο.


– Θέλετε να μας πείτε δηλαδή ότι η διαπραγμάτευση με τη τρόικα αν είναι κυβέρνηση η ΝΔ είναι μια προσυννενοημένη διαπραγμάτευση; Γιατί εμάς το mail Χαρδούβελη άλλα μας είπε.

Το mail Χαρδούβελη είναι ένα από τα πολλά mail που ανταλλάσσονται.

– Ακριβώς αυτό φοβόμαστε κ. Μπακογιάννη.
Κοιτάξτε, εγώ σας λέω ευθέως όχι δεν είναι συμπεφωνημένη διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση θα τελειώσει με την νέα κυβέρνηση και με τους όρους που σας λέω.

– Θα υποστηρίζατε σ’ αυτή τη νέα κυβέρνηση μια πιο δυναμική διαπραγμάτευση;
Όχι θα υποστήριζα μια πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Μας αρέσει να βάζουμε κόκκινες γραμμές κι αέρας φρέσκος. το αποτέλεσμα μετράει. Εγώ έχω διαπραγματευτεί στη ζωή μου και ξέρω. Η διαπραγμάτευση στο Βουκουρέστι πέτυχε αφ ενός γιατί η Ελλάδα ήταν ενωμένη και με ξεκάθαρη θέση. Άρα αυτό που χρειαζόμαστε είναι ευρύτερες συναινέσεις, συγκεκριμένη στόχευση και αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση. Αυτό πιστεύω ότι μια κυβέρνηση με κύριο κορμό τη ΝΔ μπορεί να το εγγυηθεί.


– Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι σύμμαχοι της ΝΔ;

Όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όσοι δεν θέλουν να θολώσουν το μήνυμα της.

– Να το πάμε ανάποδα; Ποιούς αποκλείετε;
Αποκλείω τη Χρυσή Αυγή…

– Που σημαίνει ότι στα δύσκολα θα συμφωνούσατε και σε μια κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν τη βλέπω. Είναι ωραία πράγματα να λες περί οικουμενικών κυβερνήσεων, αλλά πρέπει η οποιαδήποτε κυβέρνηση να συμφωνήσει σε μια γραμμή πλεύσης. Όταν εγώ το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι θα συμμαχήσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αν έχει μπει στη Βουλή αυτό μεταφράζεται σε μια σύμπραξη κομμάτων που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΝΔ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όποιον αδιαπραγμάτευτα πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

– Μιας και μιλάμε για την Ευρώπη πρέπει να πούμε ότι η κρίση δεν είναι μόνο Ελληνική σε κρίση βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη. Μετά και τα τελευταία γεγονότα στο Παρίσι θα μπορέσει η Ευρώπη μέσα σε ένα τοπίο κρίσης να τα αντιμετωπίσει ή φοβάστε ότι θα έχουμε επιδείνωση και σ’ αυτόν τον τομέα που λέμε δημοκρατία στην Ευρώπη.
Ναι φοβάμαι πολύ. Και δεν φοβάμαι τώρα. Είμαι από αυτούς που έβλεπαν πολλά χρόνια πριν μια εξέλιξη ανησυχητική στην Ευρώπη και τα έλεγα, θέλω να επισημάνω ότι τα γεγονότα στο Παρίσι ενέχουν δύο κινδύνους .Ο πρώτος είναι να υπάρξει μια απίστευτη ισλαμοφοβία, ανεξέλεγκτη, που θα βάλει νερό στο ποτάμι ακραίων όπως η κ. Λεπέν ή τα ακροδεξιά κινήματα σ ολόκληρη την Ευρώπη. Το δεύτερο είναι η ανάγκη, η απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτό που λέμε ισλαμοφασισμός, Τζιχάντ. και όλοι αυτοί που κυκλοφορούν στην Ευρώπη καλά εξοπλισμένοι καλά εκπαιδευμένοι και οι οποίοι μπορούν να τινάξουν στον αέρα τις αρχές του δυτικού πολιτισμού αλλά και του σοβαρού και μετριοπαθούς Ισλάμ. Αυτό σημαίνει οργάνωση, συνεργασία, αποφασιστικότητα. Το θέμα δεν αφορά μόνο τη Γαλλία αφορά όλους εμάς που είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικά μας πιστεύω κι αν μετά τα γεγονότα της Μαρφίν είμαστε 60 άνθρωποι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κι αν στο Γαλλικό ινστιτούτο είμαστε 2-3 χιλιάδες, εύχομαι να γεμίσει με εκατομμύρια το Σύνταγμα όπως έγινε στις πλατείες της Γαλλίας για να στείλουμε το μήνυμα: Δεν μασάμε, δε θα μας φοβίσετε, δε θα γκρεμίσετε εσείς ότι εμείς πιστεύουμε σ αυτή την Ευρώπη που με τόσο κόπο οικοδομήσαμε.


– Μια τελευταία ερώτηση. Γιατί πάλι στην Α’ Αθήνας κι όχι ένα στέλεχος σαν κι εσάς στο Επικρατείας;

Γιατί δεν είσαι πολιτικός χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Και δεν είσαι πολιτικός όταν είσαι δοτός. Εγώ δεν ήθελα να είμαι. Μία φορά κατέβηκα στο Επικρατείας υποχρεωτικά γιατί ήταν λίστα. Δεν ήθελα να είμαι στο Επικρατείας. Ήθελα να ζητήσω την ψήφο, το σταυρό των πολιτών, θέλω να ξέρω ότι τους εκπροσωπώ. Προσπάθησα σ’ ολόκληρη τη ζωή μου να τους εκπροσωπήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θέλω να συνεχίσω να το κάνω. Αυτή είναι η δύναμη ενός ανθρώπου, αυτό που δυναμώνει τη φωνή του σε μια εποχή μεγάλης κρίσης.