Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης με θλίψη γνωστοποίησε στην Ολομέλεια την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε: «Δυστυχώς η είδηση επιβεβαιώθηκε. Πριν λίγο ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε το ταξίδι του για την γειτονιά των Αγγέλων για να συναντήσει άλλους μεγάλους εκεί με πρώτο και καλύτερο τον φίλο του τον Μάνο Χατζηδάκι. Η Βουλή την ώρα που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, θα τιμήσει την μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Εμείς όμως σήμερα να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για την μεγάλη απώλεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια ομιλία του στο σημερινό υπουργικό αναμένεται να ξεκινήσει με μία τοποθέτηση για τον τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη.

Τη θλίψη τους εξέφρασαν ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγου και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ένας πραγματικά μεγάλος Έλληνας» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, σημειώνοντας πως «ο Μίκη έφερε την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης. Λίγοι άνθρωποι το έχουν πετύχει αυτό. Ο Μίκης με τη στάση του τίμησε την πολιτική, το ελληνικό κοινοβούλιο και τα κυβερνητικά έδρανα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος ανέφερε πως «ο Μίκης αγκάλιασε την ποίηση και την μελοποίησε κάνοντας την Ελλάδα γνωστή στα πέρατα του κόσμου. Αυτό ήταν και το στοιχείο που κατέστησε τον Μίκη Θεοδωράκη έναν από τους κορυφαίους του οικουμενικού Ελληνισμού. Ο Μίκης δεν άνηκε σε κόμματα, όσα και εάν υπηρέτησε. Ανήκε στην πατρίδα, στον οικουμενικό Eλληνισμό και οπωσδήποτε ο Μίκης Θεοδωράκης δεν πέθανε, γιατί το έργο του είναι αιώνιο. Καλό ταξίδι».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε: «αποχαιρετούμε σήμερα έναν ογκόλιθο, ένα άνθρωπο με αστείρευτη προσφορά στον τόπο, τον πολιτισμό. Απρόβλεπτος, δημιουργικός που πάντα μας εξέπληττε. Είχε ανοικτούς ορίζοντες και πάντα αναζητούσε. Είναι ένα ζωντανό κομμάτι Ιστορίας του τόπου των τελευταίων δεκαετιών. Νομίζω ότι δικαίως θα τον θυμόμαστε και εμείς και οι επόμενες γενιές. Ένας άνθρωπος που τιμήθηκε και καλώς εν ζωή και δικαίως θα μπει στα πιο λαμπρά σημεία της Ιστορίας του τόπου μας. Αιωνία του η μνήμη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης συγκινημένος ανέφερε: « “χαράσσω τις φλέβες μου και κοκκινίζουν τα όνειρα και τσέρκουλα γίνονται στις γειτονιές των παιδιών και σεντόνια στις κοπέλες που αγρυπνούνε τις νύχτες που κλαίνε των ερώτων τα θαύματα”. Ένας πάρα πολύ μεγάλος άνθρωπος, που δεν σημάδεψε μια εποχή αλλά έναν ολόκληρο αιώνα έφυγε. Ένας αγωνιστής , δημοκράτης, άνθρωπος με πολύ προοδευτικές ιδέες αλλά πάνω από όλα ένας μεγάλος πατριώτης. Ένας Έλληνας. Ένας άνθρωπος που συνδύασε την αγωνιστική του δράση , που ήταν σχεδόν στρατευμένη σε ένα χώρο που τον τίμησε, αλλά με μεγάλη καλλιτεχνική αξία και παγκόσμια αναγνώριση . Ένας άνθρωπος που η απουσία του, δεν θα αφήσει κενό, όπως πολλές φορές λέμε, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση για κάποιους από εμάς που ζήσαμε στα νεανικά μας χρόνια την σύνδεση του ελληνικού πολιτισμού και της Αντίστασης , της αγάπης στην Δημοκρατία και την ελευθερία με λυρισμό του και το μουσικό του αίσθημα να τον ξεχάσουμε. Που ακούγαμε το άξιον εστί τις βραδιές της Χούντας και κλαίγαμε[…] . Αυτός ο άνθρωπος έφυγε σήμερα και τον συνοδεύει ένα έθνος, όχι μια παράταξη, ένα έθνος και πιστεύω πως αξίζει στην μνήμη του να αφιερώσουμε λίγες από τις ελπίδες που έχουμε μέσα μας για να γίνουμε καλύτεροι τα επόμενα χρόνια και να οδηγήσουμε τα πράγματα μπροστά σε ένα δρόμο που και ο ίδιος με συνέπεια χάραξε. Θα τον αποχαιρετήσουν όλοι οι Έλληνες φαντάζομαι, φαντάζομαι εκτός από μερικές εξαιρέσεις, τις γνωστές εξαιρέσεις [..] Το έργο του όμως είναι αθάνατο, είναι στις καρδιές μας, στις ψυχές μας και θα μας συνοδεύει συνεχώς».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης τόνισε: «αποχαιρετάμε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, που μπορεί να έφυγε αλλά παραμένει ολοζώντανο και επίκαιρο το πλούσιο έργο του, εμπνευσμένο από τους αγώνες και τους καημούς του λαού μας. Για αυτό θα είναι στην καρδιά πολλών γενιών, σημερινών και αυριανών. Καλό ταξίδι».

Η εισηγήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αντωνίου σημείωσε: «μοναδική μορφή ανθρώπου και μουσικού, αναγνωρισμένος σε όλο τον κόσμο ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θα λείψει ποτέ από την σκέψη μας. Θα τον θυμόμαστε και του ευχόμαστε καλό παράδεισο»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Κλέων Γρηγοριάδης ανέφερε: «σήμερα μαζί με τον ελληνικό λαό αποχαιρετάμε τον σπουδαίο Μίκη ο οποίος ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους δέκα μεγαλύτερους συνθέτες του 20ου αιώνα και ένα μόνιμα αντιστασιακός άνθρωπος για ότι πίστευε ότι έπρεπε να αγωνίζεται κανείς. Ένας άνθρωπος που δεν τα παράτησε ποτέ και ένας άνθρωπος που κατέληξε να είναι ταυτόσημος με την ελληνικότητα»