«Αυτό που έχει σημασία και θα μετρήσει για τον λαό είναι να είναι πιο δυνατό το ΚΚΕ», υπογράμμισε ο Γιάννης Γκιόκας, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1».
Στην ερώτηση περί κυβέρνησης ο κ. Γκιόκας απάντησε ότι το ΚΚΕ προκειμένου να δώσει το «παρών» σε μια κυβέρνηση, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις τις οποίες έχει περιγράψει το κόμμα, κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση η οποία «με τον λαό στην εξουσία θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τον πλούτο».
Αναφορικά με «συγγενείς πολιτικές δυνάμεις» δήλωσε ότι «από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις καμία δεν μιλά για αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων».
Σχετικά με τα περί «αριστεράς», ο κ. Γκιόκας ανέφερε ότι ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει, ωστόσο εκείνο που έχει σημασία είναι τα προγράμματα και οι θέσεις των κομμάτων.
Διευκρίνισε εκ νέου ότι δεν ταυτίζει τη ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι, παρά τις διαφορές τους, οι δύο πολιτικές δυνάμεις έχουν κοινό παρανομαστή την ΕΕ και την καπιταλιστική οικονομία που και οι δύο αποδέχονται, υπερασπίζονται και υπηρετούν.
«Αυτά είναι που, σε τελική ανάλυση, καθορίζουν και την πορεία του λαού και της χώρας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι τα διλήμματα των εκλογών δεν είναι αυτά που θέτουν η κυβέρνηση ή ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκείνο που έχει σημασία για το λαό είναι πως «την επόμενη μέρα θα υπάρχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες, η ΕΕ, μνημόνια διαρκείας, εφαρμοστικοί νόμοι, γιατί κανένας από τους δύο δεν δεσμεύεται ότι θα τους καταργήσει, θα υπάρχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού».
Τόνισε, επίσης, ότι ο λαός γνωρίζει πως η ψήφος στο ΚΚΕ, θα μείνει στο κόμμα και δεν θα προκύψουν «την επόμενη μέρα βουλευτές ή πρώην υπουργοί που χρόνια τώρα ψηφίζουν μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα και σήμερα ντύνονται Συριζαίοι ή βάζουν την προβιά άλλων κομμάτων, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι βουλευτές».
Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να δοκιμάσει το πρόγραμμά του, μέσω στήριξης σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας, είπε ότι και το 2012 όταν ετέθη το ίδιο ζήτημα στο ΚΚΕ, το κόμμα από τότε έλεγε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επρόκειτο να καταργήσει με ένα άρθρο από την πρώτη μέρα στη Βουλή τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, παρά τις όποιες διακηρύξεις, γιατί είναι δεσμευμένος στην ΕΕ και σε ένα συγκεκριμένο δρόμο ανάπτυξης που φέρνει τα μνημόνια». Πρόσθεσε ότι σήμερα δεν ακούγεται καν κουβέντα για κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων και ανάκτηση των απωλειών, αλλά «αυτά πρέπει να είναι στο επίκεντρο της λαϊκής διεκδίκησης».