Με τη στήριξη των κομμάτων της συγκυβέρνησης και τις επιφυλάξεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην του ΚΚΕ που δήλωσε ότι καταψηφίζει) ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η πρώτη μέρα της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τη διαχείριση, λειτουργία και εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού προγράμματος ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου, που αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να γίνει με τη διαδικασία τού κατεπείγοντος, θα συνεχιστεί αύριο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, για δε την ψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει σήμερα η Διάσκεψη των Προέδρων και σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ κατήγγειλαν τη διαδικασία συζήτησης με τον χαρακτήρα τού κατεπείγοντος, ενώ την αντίθεσή τους για τον τρόπο που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση σημαντικά νομοσχέδια, όπως τόνισαν, εξέφρασαν η ΔΗΜΑΡ και ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών βουλευτών Γιώργος Κασαπίδης.
Η εισηγήτρια της ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας είναι η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και η διασφάλιση της ανάπτυξης με την καλύτερη και διαφανέστερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν για τη διαδικασία του κατεπείγοντος και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «θέλει να δεσμεύσει τις δομές και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει η χώρα για τα ΕΣΠΑ τα επόμενα 7 χρόνια».
Η εισηγήτρια του κόμματος Αφροδίτη Θεοπεφτάτου έκανε λόγο για αποσπασματικές ρυθμίσεις και ασάφειες και απουσία εθνικού σχεδιασμού που δεν θα επιτρέψουν να λειτουργήσει ως αναπτυξιακό εργαλείο το νέο ΕΣΠΑ.
Την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προκάλεσαν οι κατηγορίες της βουλευτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεανώς Φωτίου για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση, θα αλλάξει το νομοσχέδιο για τα ΕΣΠΑ; Να μας απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα. Να γνωρίζει έτσι και ο ελληνικός λαός. Έχει άλλη πρόταση; Και ποια;» ρώτησε ο κ. Κωνταντινόπουλος.
«Καλές είναι οι κριτικές, αλλά έχετε να κάνετε μια συγκεκριμένη πρόταση;» είχε απευθύνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος.
«Δεν ξέρω αν του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτη του προτεραιότητα αυτό το νομοσχέδιο, αλλά ξέρω ότι θα τελειώσουμε με τις μνημονιακές σας πολιτικές» ήταν η απάντηση της Θεανώς Φωτίου.
«Μη βιάζεστε να βάλετε σκοτούρες στο κεφάλι σας. Συνιστώ ψυχραιμία» σχολίασε ο κ. Βλάχος.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης υποστήριξε ότι είναι ένα σημαντικό νομοθέτημα, που, στη χρονική πολιτική συγκυρία, θα βοηθήσει τη χώρα, καθώς θα λειτουργήσει ως βασικός μοχλός για την πραγματική ανάπτυξη και ως σημαντική πηγή εσόδων μέσα από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 20 δισ. ευρώ.
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης επιφυλάχθηκε, ζητώντας αποσαφηνίσεις για ορισμένα άρθρα. Σημείωσε πάντως ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη θετική κατεύθυνση.
Επιφυλάξεις για να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, εξέφρασε και ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας. Όπως τόνισε, γίνονται μεν σημαντικά βήματα για την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, ωστόσο, όπως είπε, η προσπάθεια είναι ημιτελής σε ό,τι αφορά την καλύτερη απορρόφηση και διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο,«γιατί υπηρετεί πλήρως την υλοποίηση αντιδραστικών κατευθυντήριων πολιτικών της ΕΕ». Όπως υποστήριξε, «στο όνομα της πάταξης της γραφειοκρατίας, μεταφέρεται το κέντρο βάρους κατανομής των κοινοτικών κονδυλίων από το Δημόσιο στους ιδιώτες, οι οποίοι θα σχεδιάζουν, θα υλοποιούν και θα κατανέμουν τα κοινοτικά κονδύλια».
«Θετικά προσεγγίζουμε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, έστω και αν έρχεται με καθυστέρηση και με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος που την αδικεί. Είναι δικαιολογημένες οι επικρίσεις, οφείλουμε όλοι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία να συμβάλουμε με πιο ξεκάθαρες προτάσεις» επεσήμανε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Γιώργος Κασαπίδης.