Στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, πέρασαν από το Μέγαρο των οδών Βασιλέως Γεωργίου Β’ και Ηρώδου του Αττικού έξι διαφορετικοί Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Επτά πρόσωπα, τα οποία συνδέθηκαν με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Με περιόδους έντασης, πολιτικών διεργασιών και κοινωνικών ανακατατάξεων.
Κατά σειρά ανέλαβαν καθήκοντα οι Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωστής Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας.
Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας θεσπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, με το Σύνταγμα του 1924, και καταργήθηκε το 1935, σε συνδυασμό με τη μεταβολή του πολιτεύματος σε Βασιλευομένη Δημοκρατία.
Ο πρώτος που λαμβάνει το χρήσμα του Προέδρου μεταπολιτευτικά, είναι ο Μιχαήλ Στασινόπουλος. Ο ανώτατος δικαστικός και συγγραφέας από τη Μεσσήνη, εκτός από Πρόεδρος της Δημοκρατίας διετέλεσε και πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θέση την οποία του στέρησε η Δικτατορία των Συνταγματαρχών.
Τα πρώτα του ποιήματα έκαναν την εμφάνισή τους το 1920, ενώ μετέφρασε και Γάλλους ποιτητές. Διετέλεσε καθηγητής στην τότε Πάντειο Σχολή, και στη συνέχεια αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας των πανεπιστημίων του Μπορντώ και του Παρισιού. Ως πολιτικός σύμβουλος της Στρατιωτικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου, ήταν εκείνος που μεσολάβησε για την ενσωμάτωση των νησιών στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε και επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε τον υπαλληλικό κώδικα.
Διαβάστε περισσότερα στο news.gr…