Στο «μικροσκόπιο» των αμερικάνικων ΜΜΕ βρίσκεται σήμερα η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και οι πιθανές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και ευρωζώνη.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς υποστηρίζεται ότι «με την απόφασή του, αυτή την εβδομάδα, να επιταχυνθεί η επιλογή του νέου Προέδρου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, έθεσε στη χώρα ένα μοιραίο δίλημμα: είτε να επιλέξει την παραμονή του στην εξουσία ή να ανοίξει την πόρτα σε μια ριζική αναθεώρηση των πολιτικών λιτότητας που καθόρισαν την ελληνική οικονομία για πέντε χρόνια».
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων,«η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετατρέπεται πλέον σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κεντροδεξιά κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, καθώς εάν την κερδίσει θα διαθέτει τη στήριξη που χρειάζεται για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ εάν αποτύχει θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις υποσχέσεις του για κατάργηση της λιτότητας».
Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «η απόφαση επίσπευσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησε χθες σε πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά 12,78%, τη μεγαλύτερη από το 1987. Οι μετοχές των τραπεζών έπεσαν κατά 16,6%, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασαν το 8%. Η απόφαση προκάλεσε επίσης την ανησυχία του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, οι οποίοι διαπραγματεύτηκαν από κοινού τους όρους των σχεδίων διάσωσης και την εσωτερική οικονομική πολιτική από το ξέσπασμα της κρίσης το 2010».
Στο δημοσίευμα διατυπώνεται, επίσης, η άποψη ότι «με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, ο κ. Σαμαράς ποντάρει στο ότι θα μπορέσει έτσι να διασφαλίσει τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε ότι δεν θα βρεθούν οι 180 ψήφοι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επέσπευσε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για να μην αναγκασθεί να αποκαλύψει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας και τους όρους για μια νέα συμφωνία σχετικά με την πιστωτική γραμμή».
Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σε δημοσίευμα για την Ελλάδα, αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επέλεξε τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Σταύρο Δήμα, ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο ενός πολιτικού παιχνιδιού που θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα σε μια νέα περίοδο αστάθειας, καταδεικνύοντας την πίεση που συνεχίζει να ασκεί η μακρόχρονη ευρωπαϊκή κρίση στο πολιτικό σύστημα».
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «η κυβέρνηση αποφάσισε τη Δευτέρα να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην προσπάθειά της να άρει το αδιέξοδο στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που απειλούν να εκτροχιάσουν την ανάδυση της χώρας από την εξαετή κρίση χρέους. Η κυβέρνηση τώρα βρίσκεται έναντι κρίσιμων ψηφοφοριών στο Κοινοβούλιο, καθώς εάν τις χάσει τότε θα προκηρυχτούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι παραμένει ασαφές εάν μπορέσει να πάρει την αυτοδυναμία ή εάν εξαναγκασθεί στον σχηματισμό μιας αδύναμης κυβέρνησης συνεργασίας».
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά «στην ενίσχυση και άλλων αριστερών κομμάτων στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, όπως και στην ενίσχυση διαφόρων αντισυστημικών κομμάτων στη Γαλλία, ακόμη και στην ίδια τη Γερμανία».
Σε άλλο δημοσίευμα στην ίδια εφημερίδα, με αφορμή τη χθεσινή πτώση που παρατηρήθηκε στα χρηματιστήρια λόγω της επίσπευσης της εκλογής Προέδρου στην Ελλάδα και του ενδεχόμενου προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών, γίνεται αναφορά «στην πρακτική των αγορών να αντιδρούν σπασμωδικά την τελευταία στιγμή σε γεγονότα που έχουν από καιρό προδιαγραφεί». Ίσως, όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «οι επενδυτές να ήλπιζαν ότι θα μπορούσε να βρεθεί κάποια λύση στήριξης της κυβέρνησης έως τον Φεβρουάριο, κάτι που φαίνεται απίθανο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι επενδυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τούς κινδύνους πολύ πριν εκδηλωθούν, καθώς αναμένεται γενίκευση της αστάθειας στην Ευρώπη, εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών σε Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Φινλανδία μέσα στο 2015, εξαιτίας ενδεχόμενης ανόδου του αντιευρωπαϊκού κόμματος της Ανεξαρτησίας στη Βρετανία και του Podemos στην Ισπανία».
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC αναφέρει ότι «παρά τους φόβους ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε κρίση μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, την χαρακτήρισε “σοφή απόφαση”, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC», όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του δικτύου.
«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να έχουμε σταθερότητα. Πρέπει να γίνουν εκλογές», δήλωσε ο κ. Σημίτης, σχολιάζοντας την απόφαση του πρωθυπουργού για την επίσπευση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα τώρα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει Πρόεδρο ή να προκηρύξει εκλογές, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, η οποία νέα κυβέρνηση θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρέους».
Ο κ. Σημίτης ανέφερε, επίσης, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ότι «εάν δεν γινόταν αυτό, θα είχαμε μία κατάσταση με απρόβλεπτες εξελίξεις και κρίση. Και η κρίση δεν είναι καλή», όπως σημείωσε, προσθέτοντας ότι «εάν η παρούσα κυβέρνηση κερδίσει τη βουλευτική πλειοψηφία ξανά και συνεχίσει τις τρέχουσες πολιτικές που ακολουθεί, το αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα θετικό για τη συζήτηση αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Αντίθετα, εάν εκλεγεί ένα κόμμα που δεν δέχεται τις υπάρχουσες προϋποθέσεις και που επιθυμεί να αλλάξει πολλά σημεία από τις συμβάσεις του μνημονίου, τότε αυτό θα δημιουργήσει περισσότερη αστάθεια».
Το περιοδικό Fortune υποστηρίζει, σε δικό του δημοσίευμα ότι «η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα περάσουν ανατριχιαστικά Χριστούγεννα, εξαιτίας της υψηλού ρίσκου απόφασης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, φέρνοντας νωρίτερα στην εξουσία ένα κόμμα που δηλώνει ότι είναι καλύτερη η πτώχευση παρά η αποπληρωμή των δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η χώρα στο πλαίσιο των σχεδίων διάσωσης».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η απόφαση οδηγεί στην κορύφωση τους πολιτικούς κινδύνους που υπέβοσκαν τα τελευταία χρόνια, μετά το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο παρά το μεγάλο κούρεμα ιδιωτών ομολογιούχων, απέτυχε να διατηρήσει σε διαχειρίσιμο επίπεδο το χρέος της χώρας».
Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «η κυβερνητική συμμαχία Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπό την ισχυρή πίεση από το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο τάσσεται κατά της λιτότητας». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επιθυμούσε την έξοδο από το σχέδιο διάσωσης το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποφύγει νέες περικοπές και άλλα μέτρα που προτείνει η τρόικα. Οι πιστωτές ωστόσο, της χώρας αρνήθηκαν να καταβάλουν την τελευταία δόση των δανείων προς την Ελλάδα, εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί».
Τέλος, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταλάβει την εξουσία, λόγω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θα είναι η πρώτη φορά που ένα ριζοσπαστικό ευρωπαϊκό κόμμα, που ενισχύθηκε μετά το ξέσπασμα της κρίσης, θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές εάν θα μπορέσει να αποσπάσει μια σημαντική μείωση του χρέους από την ευρωζώνη της οποίας ηγείται η Γερμανία και η οποία συνεχίζει να δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική πειθαρχία, είναι όμως σίγουρο ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι οι πιο έντονες και θορυβώδεις από όσες έχουν πραγματοποιηθεί μετά το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης στην Ελλάδα, πριν από τέσσερα χρόνια».