Την προστασία των μισθωτών και των συνταξιούχων και τις μεταρρυθμίσεις της Δημόσιας Διοίκησης προς όφελος των πολιτών έθεσε ως προτεραιότητες για το 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Προστατεύουμε μισθούς και συντάξεις. Βελτιώνουμε υπηρεσίες για τον πολίτη, δηλαδή, έχουμε στοχευόμενες υπηρεσίες, μέσα από την ουσιαστική αναδιοργάνωσή τους.

Χτυπάμε πια τον σκληρό πυρήνα των προβλημάτων, τη σπατάλη, το κόστος, την αδιαφάνεια, τις δυσλειτουργίες, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι οι περικοπές δεν θα θίξουν μισθωτούς και συνταξιούχους και ότι δεν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές, ενώ χαρακτήρισε πρόκληση την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει ο σκληρός πυρήνας της Δημόσιας Διοίκησης.

Για μια ακόμη φορά διέψευσε τα σενάρια πρόωρων εκλογών, κάνοντας λόγο για «καθαρή τριετία», ενώ, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, τόνισε ότι οι πολίτες έστρεψαν την πλάτη τους στις «σειρήνες της αποσταθεροποίησης» και παρέσχε καθαρή και συμβολική στήριξη στον Γιάννη Ραγκούση για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Απευθυνόμενος, παράλληλα, στους υπουργούς του, είπε με νόημα ότι όλες οι αλλαγές πρέπει να γίνουν μέσα από ευρεία διαβούλευση και τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλω από εσάς, πέραν του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο του ευρύτερου κοινωνικού σχεδιασμού, να επεξεργαστείτε και να ετοιμάσετε τις συγκεκριμένες, μεγάλες προτεραιότητες.

Θα έχει την ευκαιρία το κάθε Υπουργείο να παρουσιάσει, σε επόμενες συναντήσεις μας, το σύνολο του προγραμματισμού, αλλά και ειδικότερα τις προτεραιότητες πάνω στις οποίες θα δουλέψει, για να δούμε και τις συνέργειες, και τον προγραμματισμό της εφαρμογής αυτών των νέων προγραμματικών προσπαθειών».

«Αυτές οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε, θα είναι αυτές που θα μας δώσουν τη δυνατότητα, να μιλάμε για το 2012, ως το έτος που φεύγουμε πια από την ύφεση. Γι’ αυτό, είναι κρίσιμο, είναι έτος – κλειδί το 2011», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος, σχολιάζοντας και τις διεθνείς εξελίξεις, επανέλαβε την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωομολόγου και φόρου των χρηματιστηριακών συναλλαγών.