Στην επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρονται δημοσιεύματα μεγάλων διεθνών οικονομικών μέσων ενημέρωσης.
Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι «οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έκαναν βουτιά μετά την επιλογή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με διακύβευμα τις βουλευτικές εκλογές».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg στο Λονδίνο Χόλντερ Σμίντιγκ δήλωσε στο Bloomberg: «Είναι ένα στοίχημα υψηλού κινδύνου» προσθέτοντας ότι «πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο μπορεί να φέρουν το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία».
‘Αλλο δημοσίευμα του Bloomberg, που δημοσιεύθηκε πριν την ανακοίνωση της επίσπευσης της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή, με τίτλο: «Είναι ώρα να προσέχουμε ξανά την Ελλάδα» αναφέρει ότι εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ ελέγξει την κυβέρνηση, θα εξελιχθεί ένα πολύ δυνατό “παιχνίδι της κότας” (σ.σ.: αγγλικός όρος για το ποιος θα υποχωρήσει πρώτος). «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που διέσωσαν την Ελλάδα θα επιμένουν ότι δεν θα γίνει νέα διαπραγμάτευση για τους όρους που ισχύουν σήμερα. Η νέα κυβέρνηση θα επιμένει ότι θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά ότι η συμφωνία πρέπει να αλλάξει. Πώς θα εξελιχθεί αυτό, δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί, αλλά θα μπορούσε εύκολα να είναι το μεγάλο παγκόσμιο στόρι στις αρχές της επόμενης Άνοιξης» σημειώνει το άρθρο.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός προκήρυξε την πρόωρη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «σε μία κίνηση με μεγάλο διακύβευμα», μετά την απόφαση του Eurogroup ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος βοήθειας.
Η εφημερίδα αναφέρει δηλώσεις αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση μπορεί να καταφέρει οριακά τις 180 ψήφους που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου στον τρίτο γύρο. «Το στοίχημα του πρωθυπουργού φαίνεται να βασίζεται στην ελπίδα ότι μία νέα υπόσχεση για τερματισμό του μισητού μνημονίου θα είναι αρκετή για να επιτύχει την κοινοβουλευτική στήριξη που χρειάζεται. Μία κατάρρευση της κυβέρνησης, που θα συνοδεύονταν από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που θα ακολουθούσαν, θα βύθιζε την Ελλάδα σε αναταραχή και θα περιέπλεκε πολύ τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της» αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυμπανίσει ότι θέλει μία ριζική αναδιάρθρωση του χρέους και πολύ υψηλότερες δημόσιες δαπάνες».
Η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι έπειτα από χρόνια που απειλούνταν με χρεοκοπία και χάος, η Ελλάδα αντιμετωπίζει και πάλι αλληλοσυνδεόμενες πολιτικές και οικονομικές κρίσεις. Η τρόικα, προσθέτει το δημοσίευμα, στύλωσε τα πόδια της στις τελευταίες διαπραγματεύσεις, φοβούμενη έναν νέο γύρο πολιτικής αβεβαιότητας τους επόμενους μήνες. «Αυτές οι καθυστερήσεις υπονομεύουν τις ελπίδες της κυβέρνησης να κερδίσει την κοινοβουλευτική στήριξη για τον προεδρικό υποψήφιό της» σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «επισπεύδοντας την ψηφοφορία, η κυβέρνηση ελπίζει να επανακτήσει τη δυναμική».
Οι διαφορές με την τρόικα σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2015 καθυστέρησαν τις διαβουλεύσεις, «οι οποίες επισκιάζονται τώρα από έναν αυξανόμενο φόβο ότι η ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο μπορεί να βυθίσει την Ελλάδα σε νέα πολιτική αβεβαιότητα», σημειώνει το δημοσίευμα.