Οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, προκάλεσαν εύλογες αντιδράσεις στο εσωτερικό, απασχόλησαν όμως και τον διεθνή Τύπο, με τον Guardian να χαρακτηρίζει τον Χαράλαμπο Αθανασίου, «ομοφοβικό», σε εκτενές άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, πάντως, επανήλθε, για να επιμείνει στις απόψεις του. «Ήμουν ξεκάθαρος. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου, αυτό πιστεύω. Αυτή τη φιλοσοφία θα εισηγηθώ στην κυβέρνηση και η Βουλή θα αποφασίσει», πρόσθεσε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε το λάθος του ως προς το ότι “η Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαγορεύει το γάμο ομόφυλων ζευγαριών”. «Έκανα εκ παραδρομής ένα λάθος στο ρήμα που χρησιμοποίησα για τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν ισχύει ότι το απαγορεύει, αλλά ότι δεν το προβλέπει. Μιλά για γάμο μεταξύ γυναίκας και άντρα», είπε.
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου προτίμησε να μην τοποθετηθεί επί της προκλητικής του δήλωσης ότι «ο γάμος ομοφυλοφίλων είναι κόντρα στη φύση του ανθρώπου», η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ για το ζήτημα της επέκτασης του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια επανέλαβε ότι θα συζητηθεί σε ειδική επιτροπή, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν σε βάθος οι συνέπειες.
Στο μεταξύ, οι τοποθετήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης προκαλούν την αντίδραση της ομοφυλοφιλικής κοινότητας. Ο κοινωνιολόγος της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας, Παναγιώτης Δαμάσκος, δήλωσε στο in.gr πως “οι δηλώσεις του υπουργού είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Ο κ. Αθανασίου όχι μόνο επιδεικνύει περίτρανα την ομοφοβία του, αλλά υποκινεί και πρακτικές μίσους όταν περιγράφει αιτήματα πολιτών ως εκτός ανθρώπινης φύσης”.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωση της Andrea Gilbert, από την οργανωτική επιτροπή του Αthens Ρride, η οποία τυφχάνει και μέλος της Επιτροπής του ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι. ” Η Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου δεν απονέμεται βάσει προσωπικών νοοτροπιών, διαστρεβλωμένων αντιλήψεων περί του «νόμου της φύσης», του «σεβασμού των παραδόσεων» και των «θρησκευτικών απόψεων», είπε.