Νέα σενάρια ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων σηματοδοτούν οι εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Η σκληρή στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα και κυρίως του ΔΝΤ που επιδιώκει εξάμηνη παράταση του προγράμματος – κάτι που αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνηση – πιθανότατα θα φέρει εξελίξεις και στο μέτωπο της προεδρικής εκλογής, με το σενάριο ακόμη και για επίσπευση της διαδικασίας να είναι πιο ορατό από ποτέ.
Σε αυτό το κλίμα θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στις 14:00 συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Κάρολο Παπούλια.
Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής αλλά και οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τις οποίες ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αναφορικά με τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, αυτές πρέπει να ξεκινήσουν το αργότερο μέχρι τις 12 του προσεχούς Φεβρουαρίου, αφού το Σύνταγμα ορίζει ότι η εκλογική διαδικασία στη Βουλή πρέπει να ξεκινήσει έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Προέδρου.
Η θητεία του Καρόλου Παπούλια λήγει στις 12 Μαρτίου, ωστόσο στο προηγούμενο διάστημα του ενός μήνα θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και οι τρεις ψηφοφορίες. Αυτό θα συμβεί διότι το Σύνταγμα προβλέπει δύο ψηφοφορίες κατά τις οποίες για την εκλογή νέου Προέδρου απαιτούνται 200 ψήφοι. Κατά την τρίτη εκλογική διαδικασία Πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί και με 180 ψήφους. Αν αυτό δεν συμβεί η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές σε διάστημα ενός μήνα.