«Αμφισβητώ ότι υπάρχει διαπραγμάτευση. Διαπραγματεύεσαι όταν έχεις κόκκινες γραμμές. Διαπραγματεύεσαι όταν έχεις επίδικο διαπραγμάτευσης. Όταν όλο το προηγούμενο διάστημα διακηρύττεις πως το χρέος είναι βιώσιμο τι είναι αυτό που διαπραγματεύεσαι»; τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».
«Στην πραγματικότητα είμαστε για πολλοστή φορά θεατές του ίδιου έργου. Στην αρχή η ελληνική κυβέρνηση διακηρύττει ότι έχει κόκκινες γραμμές και κάνει το λιοντάρι. Στην πορεία διαπιστώνουμε ότι η τρόικα είναι σκληρή και ανάλγητη. Στη συνέχει διακόπτονται οι συνομιλίες και κάθε φορά διαμορφώνεται ένα κλίμα τρομοκρατίας. Το οποίο δεν αφορά την κυβέρνηση αφορά τον ελληνικό λαό και εμάς και στο τέλος βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές στην ίδια οπισθοχώρηση άτακτη υποχώρηση πολλές φορές και αυτογελοιοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Σε ότι αφορά την σκληρή στάση που κρατάει η τρόικα ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Από την πλευρά της είναι απολύτως λογικό να σκληρύνει την στάση της. Και για να μην θεωρήσει κανείς ότι αυτό το λέω τώρα σας παραπέμπω στη συνέντευξη τύπου που έδωσα στη Θεσσαλονίκη 14 του Σεπτέμβρη όταν ο κ. Σαμαράς μίλαγε για success στόρι και σε ερώτηση συναδέλφου τι θα κάνετε αν σκληρύνει τη στάση της η τρόικα στην κυβέρνηση σας είχα αντιστρέψει το ερώτημα τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς τώρα που η τρόικα θα σκληρύνει τη στάση απέναντι σε αυτόν. Και γιατί το προέβλεψα αυτό; Από την πλευρά της τρόικα υπάρχει πλήρη συνειδητοποίηση ότι επιμένει σε ένα πρόγραμμα που είναι αδιέξοδο. Όμως ο δικός της στόχος που είναι η εσωτερική υποτίμηση η δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης φθηνής εργασίας, είναι η εκποίηση του κοινωνικού πλούτου επιτυγχάνεται προχωρά. Βλέπει λοιπόν η τρόικα ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά τελειώνει. Για την τρόικα οι κ Σαμαράς και Βενιζέλος είναι απολύτως αναλώσιμοι. Έκαναν τη δουλειά που έκαναν μέχρι τώρα. Τώρα ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους επόμενους. Αυτή η σκλήρυνση της στάσης δεν αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά αφορά την Ελλάδα και αφορά εμάς».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Η βόμβα έχει σκάσει ήδη η Ελλάδα εδώ και δυο χρόνια είναι μια περίπτωση αποτυχίας. Κι όχι μια περίπτωση επιτυχίας. Το πραγματικό πρόβλημα που το κρύβουν είναι ότι έχουμε ένα δημόσιο χρέος που υπερβαίνει το 175% του ΑΕΠ, έχουμε ένα ιδιωτικό χρέος που δεν υπήρχε πριν τώρα είναι όσο περίπου ένα ΑΕΠ…που έχει να κάνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ταμεία και ένα τραπεζικό σύστημα που είναι ασταθές και δίνουν τα πάντα όλοι προκειμένου να σταθεροποιηθεί. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, κι από αυτό το πρόβλημα δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Οι αγορές θα είναι επιθετικές και στον κ. Σαμαρά και σε μένα όσο αυτό το πραγματικό πρόβλημα δεν λύνεται. Υπάρχουν δυο τρόποι να λυθεί. ο ένας είναι μετά από σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση να βρούμε μια συμφωνία βιώσιμη. Γιατί εγώ υποστηρίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα».
Παράλληλά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως: «Βλέπουμε ότι ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει οπότε βλέπουν ότι πριν έρθει η επόμενη…να σκουπίσει το τραπέζι. Δηλαδή όλα όσα είναι να τα πάρει να τα πάρει τώρα. Και θέλει είτε να ενσωματώσει τον επόμενο είτε να καθυποτάξει τον επόμενο. αυτό έκανε και με τον κ. Σαμαρά. Αυτό έκανε και με τον κ.Σαμαρά θυμηθείτε πριν και τον Νοέμβρη του ΄11 έλεγε σκληρά πράγματα για την Γερμανία για το μνημόνιο. Πέρα από τα ζητήματα της οικονομίας, της πολιτικής εδώ υπάρχει ένα βαθύ ηθικό ζήτημα. Η κρίση αυτή είναι πρωτίστως ηθική κρίση. Και αν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει καμία αρχή καμία δέσμευση και το πολιτικό σύστημα είναι πλήρως διάτρητο και ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι πολιτικοί, οι πολιτικές δυνάμεις θα μένουν σταθεροί στις αρχές τους τότε θα καταρρεύσει όλο το σύστημα…Τότε η επόμενη ημέρα στην Ελλάδα θα είναι μια σκοτεινή ημέρα αυτοί που θα ανακάμψουν θα είναι αυτοί που είναι μεταξύ Κορυδαλλού και περιστυλίου της Βουλής. Δεν μπορούμε, δεν δικαιούμαστε να το κάνουμε αυτό».
Σε ότι αφορά την στάση που θα κρατήσει ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Δεν θα ισχυριστώ ότι εγώ είμαι πιο έξυπνος η τσαμπουκαλής.. Αυτό που θα ισχυριστώ είναι ότι έχω διαφορετική στρατηγική. Ταυτόχρονα θα ισχυριστώ ότι πριν από την άτακτη υποχώρηση και κυβίστηση του κ. Σαμαρά του 2011 υπήρξε ένα παρασκήνιο που ποτέ δεν μάθαμε στο σύνολο του. Το παρασκήνιο των Καννών. Αναστάτωσε την ηρεμία της κυβέρνησης. Πολιτική και οικονομική πιθανότητα να βρεθεί και μόνο σε μια νύχτα. Θυμάστε ότι ο κ.Παπανδρέου είχε ταχθεί στο ναι υπέρ του δημοψηφίσματος. Τότε παρασκηνιακώς υπήρχαν διαβουλεύσεις .τότε θυμάστε ότι είχα επισημάνει και στο ευρωπαϊκό ντιμπέιτ και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο , που έπαιξε ρόλο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Ο κ. Μπαροζο έπαιξε ρόλο. Μέσα σε μια νύχτα ο κ. Σαμαράς άλλαξε άποψη και μέσα σε ένα τρίωρο ταξίδι ο κ. Βενιζέλος έκανε την κωλοτουμπα για να στηρίξει τον Σαμαρά. στην Ευρώπη διεξάγεται ένα πείραμα. Πείραμα μεταδημοκρατίας γιατί το χρέος και ο εκβιασμός των δόσεων είναι ένας μοχλός πίεσης για να αποδεχθούμε μια πολιτική η οποία είναι παράλογη που είναι αδιέξοδη και κοινωνικά ανάλγητη».
Επιπλέον ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι σε μια πολύ δύσκολη θέση. και εγώ είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι ξένοι οι εταίροι. Προφανώς είμαστε και εμείς αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να ανεχτούμε μια πολιτική που είναι αδιέξοδη και την άρση της κυριαρχίας μας.
μοναδικό δρόμος είναι η διαπραγμάτευση και ο κοινωνικός παράγοντας μπροστά ακόμα και οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες είναι θετικός παράγοντας ειδικά όταν δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Ευρώπη».
Αναφορικά με το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που κερδίσει τις επόμενες εκλογές υπογράμμισε: « Υπάρχει πλάνο Α. Και το πλάνο Α είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη ήταν μια καμπή μια ποιοτική καμπή για την πολιτική ζωή της χώρας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε και εκφώνησε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ταυτόχρονα ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ένα πρόγραμμα είναι μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής ισορροπίας. Αν δεν υπάρξει το πρώτο διάστημα ευτυχής κατάληξη στην διαπραγμάτευση εμείς θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας και θα συνεχίσουμε. Εντός ευρωπαϊκού πλαισίου είναι αυτό το πρόγραμμα. οι αγορές είναι εχθρικές ήδη. βγήκε πέρυσι την άνοιξη με τις ευλογίες και την ομπρέλα της ΕΚΤ».
Παράλληλα σχετικά με τη επίσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο υπογράμμισε: «Δεν πήγαμε εκεί για να δώσουμε εξετάσεις αλλά να συζητήσουμε και πήγαμε γιατί θεωρούμε ότι η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει. άρα έχουμε κάποιο λόγο να συζητάμε και με τους θεσμικούς και με τους εξωθεσμικούς παράγοντες. Μιλάμε για φαντς που έχουν στόχο το κέρδος. Εμείς θέλουμε να επενδύσουν στη χώρα μας αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερότητα και πολιτικής. Αν δεν υπάρξει βιώσιμη λύση στο χρέος. Σας είπα πιο πριν ότι για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμόσουμε το plan Α. Δηλαδή τι; Δηλαδή να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στη Θεσσαλονίκη να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και την υλοποίησή του να προστατεύσουμε δηλαδή την κοινωνία και να πάμε σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας. Με ρωτάτε συνεχώς για την Κα Μέρκελ . Εγώ δεν έχω αναγνωρίσει το δικαίωμα της καγκεραλίου της Γερμανίας να εξουσιοδοτεί 28 χώρες στην Ευρώπη και 17 στην ευρωζώνη. Η Κα Μέρκελ είναι μια από τις 28. Υπάρχουν άλλοι 28 αρχηγοί κρατών. Κάποια στιγμή πρέπει αυτό να σταματήσει γιατί η ευρωπαϊκή ένωση δεν έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, εμείς δεν είμαστε ενοικιαστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στην ευρωζώνη και δεν υπάρχουν χώρες με περισσότερα δικαιώματα και χώρες με λιγότερα δικαιώματα. Σαφώς εγώ δεν πρόκειται να δώσω τη χαρά στην Κα Μέρκελ να της ζητήσω συνάντηση που θα μου πει όχι».
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Αν στη Ελλάδα και στην Ισπανία ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει αλλαγή συσχετισμών και έρθουν κυβέρνησεις που πουν ότι σταματούμε τα ατελέσφορα και αδιέξοδα προγράμματα της λιτότητας η Κα Μέρκελ τι θα κάνει; Προχθές στη Γαλλία καταθέσαν προϋπολογισμούς έξω από τους κανόνες του σύμφώνου σταθερότητας και ο κ. Γιούνκερ τους δέχτηκε. Ποτέ δεν είναι αργά αν κανείς είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, σημείωσε «Είναι απολύτως ανήθικο και άδικο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν. Δ να βγαίνει στις εκπομπές και να λεει ότι θα πάρει τα λεφτά του αν υπάρχει μια διαφορετική εξέλιξη με βάση τη δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο και είναι απολύτως άθλιο και ανήθικο ο πρωθυπουργός της χώρας να κάνει δηλώσεις καφενειακού τύπου στο καφενείο της βουλής, στο οποίο συχνάζει περισσότερο από ότι στην ίδια τη Βουλή.
Και είναι ακόμα πιο ανήθικο κάποιοι οι οποίοι βρίσκονται σε καρέκλες οικονομικής εξουσίας ερήμην της βουλής του λαού, διαχειριζόμενοι τα χρήματα και τις καταθέσεις του ελληνικού λαού , να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και email αποσταθεροποίησης.Δεν έχω ξαναδεί τραπεζίτες να δημιουργούν κλίμα αποσταθεροποίησης. Οι τραπεζίτες έχουν υποχρέωση να δημιουργούν κλίμα ευστάθειας και όχι αστάθειας για τις τραπεζικές καταθέσεις.»
Τέλος ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Τι μας λένε δηάδη; Πως προκείμενου να τιμωρήσουν μια κυβέρνηση που δεν θα είναι της αρεσκείας τους στην Ελλάδα θα ρισκάρουν τον ακρωτηριασμό της Ευρώπης; Η διαφορά σε σχέση με το 2012 και το 2014 είναι ότι το διεθνές κλίμα η διεθνής κοινή γνώμη έχει μεταστραφεί για την Ελλάδα. Σήμερα το κυρίαρχο θέμα δεν είναι οι τεμπέληδες και οι διεφθαρμένοι Έλληνες αλλά τα θύματα μιας πολιτικής παράλογης και άδικης. Και αυτό το μήνυμα εκπέμπεται όχι μόνο στην Ευρώπη και στο νότο εκπέμπεται και στην άλλη πλευρά του ατλαντικού πυκνώνουν οι φωνές που λένε ότι είναι αδιέξοδη αυτή στρατηγική και είναι αδιέξοδη και για την ίδια τη Γερμανία. Εγώ παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες την αρθρογραφία του Μινχάουζ στους Financial Times, δεν είναι συριζαίος αυτός, ο οποίος λέει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίκαιο για το χρέος. Εγώ παρακολουθώ τι έλεγε ο Γιόσκαρ Φίσερ ο πρώην υπουργός εξωτερικών στην Γερμανία ότι είναι αδιέξοδη αυτή η πολιτική για την Γερμανία και ότι θα φάει τα μούτρα της η Γερμανία αν συνεχίσει αυτό τον παραλογισμό απέναντι στον ευρωπαϊκό νότο και στην Ελλάδα θεωρώ λοιπόν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε τη σωτηρία μας ακόμα και αν κάποιοι μας πουν ότι αυτό έχει ρίσκο. Δηλαδή δεν έχει ρίσκο αυτό που κάνει ο κ. Σαμαράς τώρα; Δηλαδή που θα πάει αυτή η ισοπέδωση; Εγώ τιμώ το μεγαλύτερο ρίσκο για την Ελλάδα είναι να αποδεχτεί ότι θα συνεχίζει να είναι για πολλά ακόμα χρόνια το πειραματόζωο ότι θα αποδεχτεί ένα καθεστώς ματαδημοκρατίας δικτατορίας των αγορών θα τολμούσα να πω και θα αποδεχτεί ότι δεν θα έχει φωνή, προσωπικότητα μέσα στη Ευρώπη. Έχει τελειώσει αυτή η συζήτηση από το 2012. Και νομίζω ότι κανείς δεν το συζητά πλέον αυτό. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι στη σύνοδο Κορυφής που έγινε ένα χρόνο μετά και το μαρτύρησε η κα Μέρκελ .Ότι αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ κλαυτά Χαράλαμπε…Δεν θα υπήρχε ευρωζώνη. Όταν είπε η κ.Μέρκελ ότι εμείς σώσαμε την Ελλάδα για να διατηρηθεί το ευρώ στη θέση του. Ας τα αφήσουμε όμως αυτά. Είναι μια συζήτηση που μας υπερβαίνει και ανατροφοδοτεί τα σενάρια του τρόμου. Καταλαβαίνω ότι είναι το επιχείρημα της άλλης πλευράς δεν υπάρχει άλλο παρά μόνο το επιχείρημα της μεταφυσικής, της τρομολαγνείας, της τρομοκρατίας, όμως να σας πω κάτι. Όλα είναι πιθανά σε αυτή ζωή και όλα ακόμα και την απόφαση της Γερμανίας να βγει από το ευρώ θα πρέπει να εξετάζουμε. Όμως δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε βάσει του τρόμου».