Για όλους και για όλα μίλησε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος κ Σοφία Βούλτεψη σε μια τηλεοπτική (Star) και μια ραδιοφωνική (Alpha) συνέντευξη που έδωσε σήμερα.

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης η κ. Βούλτεψη τόνισε: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με διαρκή επικοινωνία, με αλληλογραφία, με mails. Είναι η τελευταία διαπραγμάτευση και είναι δύσκολη, επειδή ακριβώς είναι η τελευταία. Βρίσκονται σε ολοκλήρωση μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Δεν ήταν εύκολο. Δεν μπορούσαν να γίνουν όλα από τη μία ημέρα στην άλλη. Το αναγνωρίζουν και οι εταίροι μας. Έχει πει η κυβέρνηση ότι τέτοιες περικοπές και οριζόντια μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξουν. Τα μέτρα που θα υπάρξουν θα είναι διαρθρωτικά και θα είναι μια συμφωνία για έξοδο από το μνημόνιο. Θα είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία την οποία θα παρουσιάσουμε και στο Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό. Αυτή τη στιγμή έχουμε βάλει όλο μας το μυαλό, όλες μας τις δυνάμεις ώστε να υπάρξει μια καλή συμφωνία για την πατρίδα μας. Θα είναι μια συμφωνία πάνω στην οποία θα πρέπει εμείς να κτίσουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση και την πρόοδο της χώρας. Όταν θα είναι έτοιμη, θα την παρουσιάσουμε στον λαό, και τότε ο λαός θα μπει σε δίλημμα, θα μπει τουλάχιστον σε 5 διλήμματα.

Για τα περί συνάντησης του κ. Σαμαρά με τον κ. Τσίπρα ανέφερε: «Πρώτος ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη για εθνική ομοψυχία για να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας ενός αρραγούς εθνικού μετώπου. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπονομεύσει από την πρώτη στιγμή τον διάλογο για τον οποίο υποτίθεται ότι κόπτονται. Η ενότητα έχει υπονομευτεί από μία γλώσσα του μίσους, με εκφράσεις που κόβουν κάθε γέφυρα. Μιλούν όλοι για μια κοινή βάση. Η κοινή βάση έπρεπε να είναι η σωτηρία της πατρίδος μας. Μας χωρίζει άβυσσος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συμφωνεί ούτε στο εσωτερικό της. Την ίδια στιγμή που τα στελέχη της «κραυγάζουν», δεν έχουν συμφωνήσει ούτε μεταξύ τους για το θέμα του χρέους. Άλλοι λένε ότι το χρέος προς το ΔΝΤ θα πληρωθεί, άλλοι ότι θα «κοπεί» κι’ αυτό. Διαφωνούμε και στα θέματα λειτουργίας της Δημοκρατίας. Υπάρχει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πει ότι «αν δεν μας δώσετε ισχυρή πλειοψηφία, θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε μνημόνιο» (Αλ. Μητρόπουλος). Αυτό είναι εκβιασμός. Την ίδια ώρα, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Κατρούγκαλος) υποστήριξε πως ακριβώς επειδή δεν θα υπάρχει ισχυρή πλειοψηφία, πρέπει να… κυβερνούν με τον λαό στους δρόμους, όπως στη Χιλή επί Αλλιέντε! Πρέπει πρώτα να τα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εαυτό του. Είναι λάθος να λέμε στο λαό μαξιμαλιστικά συνθήματα, όπως «καμία θυσία για το ευρώ». Το “καμία θυσία” είναι ένα σύνθημα που οδηγεί στον τοίχο. Διαφωνούμε επίσης στα εθνικά θέματα. Υπάρχουν συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν τη συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου «προδοτική», διότι… δημιουργεί προβλήματα στην Τουρκία, «η οποία ήδη έχει αρκετά»!

Σε ότι αφορά την πορεία της χώρας μετά το μνημόνιο η κ. Βούλτεψη υπογράμμισε: «Προσπαθούμε να κάνουμε μια αρχή, αυτή η αρχή να είναι δική μας. Θα έχουμε πάντοτε έναν έλεγχο των δημοσιονομικών μας. Γιατί αν δεν έχουμε έλεγχο των δημοσιονομικών μας, και ξεφύγουμε εκ νέου, εκτροχιαστούμε, είναι βέβαιο ότι θα πάμε σε μεγαλύτερα ελλείμματα και σε χειρότερα μνημόνια. Στην Εφημερίδα της Ε.Ε. δημοσιεύτηκε ο διαγωνισμός για τους υδρογονάνθρακες. Αυτό δεν είναι σημαντικό; Ότι η Ελλάδα θα βγάλει τους υδρογονάνθρακες και θα τροφοδοτήσει, μετά από 20-30 χρόνια, το ασφαλιστικό της σύστημα για να πάρουν σύνταξη οι σημερινοί νέοι; Μοιράστηκαν λεφτά στους αγρότες; Μοιράστηκαν. Ορθώς τα πήρανε από την εξισωτική. 1 δισ. σε 660.000 αγρότες. Η Ελλάδα ανέβηκε στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Παρουσιάσαμε την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Αυτά δεν είναι σημαντικά»;

Τέλος για την ενδοκυβερνητική συνεργασία η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε: «Τα κόμματα συνεργάζονται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να υπάρχει η Δεδηλωμένη στη Βουλή, για να υπάρχει σταθερότητα, για να κυβερνάται η χώρα. Από εκεί και πέρα έχουν όλοι απόψεις. Και η Ν.Δ. και οι βουλευτές της Ν.Δ. καταθέτουν τις προτάσεις τους. Όλοι οι βουλευτές και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, και των άλλων κομμάτων σε επιμέρους θέματα επικοινωνούν με την κυβέρνηση και θέτουν υπόψη της ζητήματα».