Να κάνει πίσω σε 6 καυτά ζητήματα με την τρόικα αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά και τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να επιχειρεί να βάλει τον Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο της διαπραγμάτευσης.
«Το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό και πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε στο εσωτερικό συνθήκες αρραγούς μετώπου», δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε: «η αντιπολίτευση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στο επίπεδο ωριμότητας και υπευθυνότητας που απαιτείται». Η Κουμουνδούρου πάντως επιμένει στη γραμμή της μη υπογραφής καμιάς συμφωνίας με τους πιστωτές και ζητά επίμονα εκλογές, πριν ακόμη από τις διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Θεωρείται πάντως εξαιρετικά πιθανό να προσκληθεί ο Αλέξης Τσίπρας από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ακόμη και εντός της εβδομάδας, σε μια συνάντηση που αν πραγματοποιηθεί δεν θα έχει τη μορφή σύσκεψης κορυφής. Με την κίνηση αυτή, οι κυβερνητική εταίροι εκτιμούν, ότι θα ανακοπεί το πολιτικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα κληθεί να πάρει ανοικτά θέση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμένει στη γραμμή ότι δεν υπογράφει καμία συμφωνία με τους δανειστές και ζητά σταθερά εκλογές. Ωστόσο φαίνεται ότι η στάση της τρόικας δημιουργεί προβληματισμό και στο ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη ότι ενδεχομένως η σκληρή τους στάση δεν αφορά μόνο αυτήν την κυβέρνηση, αλλά και του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος πρότεινε συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αντώνη Σαμαρά και συμφωνία για το χρέος, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και συγκεκριμένη ημερομηνία των εκλογών.
Στις «κόκκινες» γραμμές που φαίνεται να θέτει η συγκυβέρνηση ενόψει της επικείμενης διαπραγματευσης με τους εκπροσώπους των πιστωτών, είναι και η μη αναγνώριση του δημοσιονομικού κενού, το οποίο οι δανειστές υπολογίζουν περίπου στα 2 δισ. ευρώ.
Το Μαξίμου, εκτιμά ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα σύντομα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να κλειδώσει η συμφωνία για τη «μετά μνημόνιο» εποχή, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει μια προληπτική γραμμή στήριξης, όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει πρόσφατα και το ΔΝΤ. Η συμφωνία αυτή πάντως είναι πιθανό να κλείσει ακόμη και μετά το Eurogroup του Δεκεμβρίου, πιθανότατα και μέσα στον Ιανουάριο του 2015. Αν αυτό συμβεί, εκτιμάται, ότι θα επιχειρηθεί να μπει στο κάδρο των διαπραγματεύσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που ήδη έχουν ήδη συζητήσει Σαμαράς και Βενιζέλος.