Διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σε δύο διαδικασίες, προανήγγειλε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα».
«Η μία είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος και η δεύτερη είναι η επιθετική αναδιαπραγμάτευση που έχουμε προαναγγείλει για τη δανειακή σύμβαση, η οποία ολοκληρώνεται».
Εξήγησε, ότι «η επιθετική αναδιαπραγμάτευση έχει να κάνει με το ότι δεν θα υπάρχει η διαδικασία του μνημονίου, αλλά το δικό μας εθνικό σχέδιο που θα οδηγεί στην παραγωγική και οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Το μνημόνιο θα πάψει να ισχύει από τη στιγμή που θα αναλάβει μια αριστερή διακυβέρνηση τη χώρα και θα αρχίσει να ξηλώνει έναν-έναν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλους τους νόμους και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ή άλλες διατάξεις και υπουργικές αποφάσεις που επιβλήθηκαν στα πέντε χρόνια του μνημονίου, είτε ήταν είτε δεν ήταν εντός του μνημονίου, διότι ξέρετε ότι υπάρχουν και κάποια που μπήκαν για ίδια συμφέροντα».
Συμπλήρωσε πως για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων έχει αποφασιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «ένας νόμος καταργείται και για ένα χρονικό διάστημα επανέρχεται ο προηγούμενος, το δεύτερο ότι υπάρχουν ήδη κατατεθειμένες προτάσεις νόμου από εμάς, που δεν έχουν ψηφιστεί, αλλά μπορούν να γίνουν νομοσχέδια… και ένα τρίτο είναι, ότι οι επιτροπές μας, κοινοβουλευτικής εργασίας, ετοιμάζουν το νομοθετικό έργο… Πρέπει να πούμε, ότι από τους 500 νόμους δεν υπονοώ, ότι την επόμενη μέρα ή σε 15 μέρες θα καταργηθούν όλοι. Θα καταργηθούν όμως οι βασικότεροι.
Ας πούμε, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί. Ο βασικός μισθός θα πάει στα 751 ευρώ. Θα γίνει άμεσα αυτό, όπως και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, όπως δεσμευτήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Σε μια εβδομάδα, με διάφορες πράξεις, θα βγάλουμε την κάρτα για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων. Το γεγονός ότι θα σταματήσει η εξίσωση (του φόρου) στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης είναι κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα».
Σε ό,τι αφορά στο χρέος είπε: «Ο στόχος αυτής της διαπραγμάτευσης είναι πολύ συγκεκριμένος: διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και μορατόριουμ πληρωμής. Είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, άρα χρειάζεται ευρωπαϊκή διάσκεψη και απόφαση».
Είπε πάντως πως «ξεκινά η διαπραγμάτευση που δεν έχει να κάνει με μονομερείς ενέργειες. Θα μας οδηγήσουν σε μονομερείς ενέργειες από τη δική τους πλευρά; Τότε, πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν και ο ΟΗΕ και τα Διεθνή Δικαστήρια, τα οποία επιλύουν τέτοιες διαφορές».