Την πεποίθησή του πως «δεν υπάρχει σήμερα παραγωγή νέων θέσεων εργασίας ικανή να αντιστρέψει την κατάσταση, ενώ απουσιάζει ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας που θα στηρίζει τους ανέργους» εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σε παρέμβασή του σε ημερίδα για την ανεργία που οργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, σημειώνοντας παράλληλα πως «η ανεργία παράγει φτώχεια και εξαθλίωση και οφείλεται στην αδυναμία του συστήματος. Οφείλεται στην οικονομική κρίση και στις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν για την αντιμετώπιση της».
Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την κοινωνική πολιτική στη συγκυρία είναι συγκεκριμένες και ρεαλιστικές, και συνυπολογίζουν πάντα τις δημοσιονομικές δυσκολίες καθώς «η υπόσχεση εύκολων λύσεων, μαγικών λύσεων δεν είναι η δική μας πρόταση», είπε σ’ άλλο σημείο της παρέμβασής του.
«Λύσεις που δεν υπολογίζουν τη δημοσιονομική πραγματικότητα και σχεδιάζονται επί χάρτου, δεν είναι εφικτές», επεσήμανε ο κ. Κουβέλης και πρότεινε δύο άξονες για την αντιμετώπιση του «μείζονος κοινωνικού προβλήματος». Ο πρώτος είναι η υποστήριξη όσων είναι σήμερα άνεργοι και ο δεύτερος η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Συγκεκριμένα, πρότεινε:
– Αναμόρφωση των Συστημάτων Επιδότησης Ανεργίας με στόχο την αύξηση του χρόνου επιδότησης και διεύρυνση των ωφελούμενων.
– Επιθετικό πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με στόχο τη μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες (10%) και έκτακτες και εκτεταμένες δράσεις ένταξης των ανέργων σε προγράμματα «άμεσης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».
Επίσης, ζήτησε τη άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς και την ανεύρεση νέων πόρων μέσα από μια μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα μετακυλήσει σημερινές εισφορές υπέρ τρίτων σε εισφορές υπέρ της ενίσχυσης των ανέργων, καθώς επίσης και τη δέσμευση του 30% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε δράσεις κοινωνικής πολιτικής.
Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε, επίσης, την άμεση ανάγκη να προωθηθεί μια νέα πολιτική ανάπτυξης με δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Τέλος, σχετικά με κίνδυνο μετάβασης σε μία φάση «άνεργης ανάπτυξης», όπου μπορεί οι ρυθμοί να είναι θετικοί αλλά η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ασθενική, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε, για να αποφευχθεί μία τέτοια εξέλιξη, οι πόροι (ευρωπαϊκοί, δημόσιοι) να κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα σε δραστηριότητες με μεγάλο εισοδηματικό πολλαπλασιαστή, που αυξάνουν την παραγωγικότητα, ενισχύουν την εξωστρέφεια και δημιουργούν μεγάλο αριθμό σταθερών θέσεων εργασίας.
«Μια νέα προοδευτική πολιτική εξόδου από την κρίση είναι και αναγκαία και δυνατή», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.