Νέα κοινοβουλευτικά μέτωπα ανοίγουν τον Ιούλιο από την κυβέρνηση που έχει πατήσει «γκάζι» προχωρώντας το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και δημιουργώντας τις συνθήκες και τις βάσεις για την μετά-covid εποχή.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Έτσι, μετά τις αλλαγές στα εργασιακά που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, οι οποίες όμως ως ένα βαθμό σμιλεύτηκαν κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή, οι επόμενες κοινοβουλευτικές μάχες αφορούν στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και στο νέο ασφαλιστικό.
Το κυβερνητικό επιτελείο δίνει απόλυτη προτεραιότητα στα δύο αυτά κομβικά νομοσχέδια, εκτιμώντας ότι για τη διαχείρισή τους θα πρέπει να υιοθετηθεί το μοντέλο των εργασιακών με σκληρή μάχη για την υποστήριξή τους και την ανάδειξη των θετικών τους παραμέτρων για τους πολίτες, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο για το ιδεολογικό πρόσημο που έχουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αυτές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, οι οποίες και την φέρνουν σε ευθεία αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Τελευταίες πινελιές στο υπουργικό
Την ερχόμενη Τετάρτη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό με επίκεντρο τις δύο αυτές παρεμβάσεις από τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, οι οποίες και αποτελούν κυβερνητικές δεσμεύσεις με στόχο την εφαρμογή τους από τη νέα σχολική χρονιά και τον Ιανουάριο του 2022 αντίστοιχα.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αναμένεται να παρουσιάσει και να θέσει προς έγκριση το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει :
- Ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
- Κριτήρια και διαδικασίες επιλογής στελεχών Εκπαίδευσης
- Επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου
- Κατάργηση των Συντονιστών Εκπαίδευσης
- Αυτονομία των σχολικών μονάδων
- Εκκλησιαστική Εκπαίδευση
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος «τρέχει» εδώ και μήνες το «κεφάλαιο» επικουρική ασφάλιση αναμένεται να παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει «ατομικό κουμπαρά» για τους νέους ασφαλισμένους και ειδικό πλαίσιο για τη διασφάλιση των υφιστάμενων επικουρικών και κύριων συντάξεων.
Τα δυο νομοσχέδια αναμένεται να έρθουν προς κύρωση στη Βουλή άμεσα, με στόχο να ψηφιστούν έως και το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις.
Οι νέοι «ταχυδρόμοι» των μηνυμάτων
Σύμφωνα με πληροφορίες νέοι σε κοινοβουλευτική θητεία βουλευτές το τελευταίο διάστημα περνούν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς τους ανατίθενται από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού «αποστολές» για τη στήριξη των δύο αυτών νομοσχεδίων, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν «κόκκινο πανί» για την αντιπολίτευση και να τροφοδοτήσουν νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης το προσεχές διάστημα.
Συνεπώς, συστήνεται μία γαλάζια ομάδα η οποία και θα σηκώσει το βάρος της στήριξης των νέων τομών εν μέσω θέρους με συχνές παρεμβάσεις στο Τύπο, με τηλεοπτική παρουσία αλλά και με την ανάλογη κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Τα φρέσκα αυτά πρόσωπα θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή, ενώ παράλληλα θα κάμψουν και τις εσωτερικές γαλάζιες αντιδράσεις περί μη αξιοποίησης όλου του φάσματος της κοινοβουλευτικής ομάδας και προώθησης μίας μερίδας μόνο βουλευτών.
Τρεις συμφωνίες στη Βουλή
Εν τω μεταξύ, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου προγραμματίζεται να έρθουν τελικά προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο οι τρεις συμφωνίες (μνημόνια) για τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι οποίες προκαλούν μίνι εσωκομματικές αναταράξεις, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία διαταράσσεται από μερίδα βουλευτών που έχει δηλώσει σε πρώτη φάση ότι θα καταψηφίσει. Ήδη γίνονται το τελευταίο διάστημα προσπάθειες για να κατευναστούν οι διαφωνίες, ωστόσο η ΝΔ δείχνει ότι θα έχει απώλειες, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς δεν θα ψηφίσει, ενώ δεν αποκλείεται να επιμείνουν στην αρνητική τους στάση και άλλοι βουλευτές, ειδικά οι προερχόμενοι από τη Βόρεια Ελλάδα.