Θέλοντας να βάλει σε τάξη τα του οίκου της η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε να τεστάρει ίσως και να «κάψει» τη φιλία της με την Ελλάδα. Με μια άκομψη προσπάθεια, που είχε θεωρητικό και σίγουρα αμφίβολο στόχο να συσπειρώσει την εκλογική της βάση, η γερμανίδα καγκελάριος επιτέθηκε στους Σοσιαλδημοκράτες και προσωπικά εναντίον του Γκέρχαρντ Σρέντερ, επειδή ενέκριναν την ένταξη της Ελλάδας στον ευρωζώνη.

Η φράση της αμέσως άναψε φωτιές «το 2000 ο Σρέντερ και ο Άιχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου.

Ήταν μια πολιτική απόφαση… Οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές, αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι».

Η ίδια και ο Υπουργός Οικονομικών κ.Σόιμπλε, υπεραμύνθηκαν της φιλοσοφίας περί σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, προειδοποιώντας για τις συνέπειες ενός «ναυαγίου» του ευρώ.

Πυρά κατά της Άγκελα Μέρκελ ήρθαν αμέσως. Τη Δευτέρα, από το Παρίσι, ο Γιώργος Παπανδρέου, βρήκε ως πλατφόρμα την πρότασή της Α. Μερκελ για συμμετοχή ιδιωτών στον νέο ευρω – μηχανισμό διάσωσης από το 2013. Και εξαπέλυσε τα βέλη του τονίζοντας ότι «έτσι θα κινδυνεύσουν να οδηγηθούν ορισμένες οικονομίες σε χρεοκοπία».

Σημείωσε, μάλιστα, πως την επομένη της σχετικής συζήτησης στην Ευρώπη τα spread εκτοξεύθηκαν και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τη Γερμανία.

«Μερικοί όπως η γερμανική κυβέρνηση – ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου- πρότειναν οι αγορές ομολόγων, οι τράπεζες που δανειοδοτούν χώρες με μεγάλα χρέη, να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών ή ένα ψαλίδισμα των εισπράξεων μελλοντικώς».

«Λάδι στη φωτιά» της κόντρας μεταξύ Παπανδρέου και Μέρκελ ρίχνουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία χαρακτηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου, πρωθυπουργό της πιο αμαρτωλής ως προς το χρέος χώρας της Ευρώπης και τον κατηγορούν για την επίθεση στην Γερμανίδα καγκελάριο.

Ωστόσο σήμερα το περιβάλλον του πρωθυπουργού διεμήνυσε πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα δώσει καμία συνέχεια στο θέμα, ενώ και ο Χέρμαν Ρομπάι έπαιξε το ρόλο του διαμεσολαβητή λέγοντας πως ο έλληνας πρωθυπουργός έπεισε τους Έλληνες για την αναγκαιότητα των μέτρων και η Μέρκελ τους Γερμανούς ότι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα.