Την ανησυχία της για την στάση της Τουρκίας εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη και κάλεσε την κυβέρνηση να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, για να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κοινό μέτωπο απέναντι στα εθνικά θέματα.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για την στάση της Τουρκίας. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα η σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών για τα εθνικά μας θέματα» δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1». Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η ανησυχία μου αυτή μεγάλωσε μετά την επίσκεψή μου στην Άγκυρα. Βλέπω μια ρητορική η οποία σαφώς έχει μεταλλαχθεί. Είναι διαφορετική από τότε που ήμουν εγώ υπουργός Εξωτερικών. Οι Τούρκοι χωρίς προσχήματα έχουν προχωρήσει σε φράσεις που έχουμε πολλά χρόνια να ακούσουμε, όπως το ότι “η Κύπρος δεν υπάρχει”. Τους είπα ότι αυτή η ρητορική δεν σας ωφελεί.»

«Έχουμε μάθει ιστορικά εμείς οι Έλληνες να βάζουμε τα εθνικά θέματα πάνω απ’ όλα. Πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη Σαμαρά στην Κύπρο θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών», σημείωσε. Και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε το δικαίωμα τα όποια μικροκομματικά οφέλη να τα βάλουμε πάνω από τα συμφέροντα της πατρίδας. Είναι η ώρα της λογικής και της υπευθυνότητας. Να βγάλουμε στην άκρη τις διαφωνίες μας και να βρούμε αυτά που μας ενώνουν, μακριά από λαϊκισμούς.»

Τέλος, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε: «Η πολιτική αστάθεια δεν είναι το μόνο θέμα που δημιουργεί το πρόβλημα. Τα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας είναι το κύριο ζήτημα. Δέχεται πολλές πιέσεις η Τουρκία και προχωράει σε σπασμωδικές κινήσεις και να κατευνάσεις τα εθνικιστικά της μέτωπα».

Σχολιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την απεμπλοκή από την τρόικα, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε: «Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια», τόνισε η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στο θέμα της απεμπλοκής της χώρας από τα μνημόνια και τη χώρα. «Θα υπάρξει μια νέα συμφωνία και μια νέα γραμμή χρηματοδότησης. Αυτό θα μας προφυλάξει από τακτικές τύπου “Τσοβόλα δώστα όλα”».

Εκτίμησε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν οι 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο συμπλήρωσε πως μέχρι τον Φεβρουάριου δεν αποκλείεται να βρεθούν καθώς υπάρχουν πολλοί βουλευτές που ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί.

«Συνταγματικά εάν δεν βρεθούν οι 180 η χώρα πάει σε εκλογές. Κι επειδή το έργο το έχουμε ξαναδεί, το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου, και το πληρώσαμε ακριβά. Ο λαός προτίμησε τότε τον Παπανδρέου και το λεφτά υπάρχουν και καταλήξαμε στο Καστελόριζο. Δεν είναι ρεαλιστικές και δεν είναι ειλικρινείς πρωτίστως οι προτάσεις που κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να κόψει κανείς λεφτά από τον τοίχο, παρά μόνο αν κόψει δραχμές», είπε.