Για παραβίαση του Συντάγματος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για την προεδρική εκλογή, τη διαπραγμάτευση για το χρέος και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σχολιάζοντας τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς και το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Βορίδης είπε χαρακτηριστικά στον «BHMA FM»: «Δεν υπάρχει καμία πολιτική εξέλιξη που να περιμένουμε από αυτές τις πολιτικές συναντήσεις. Όλοι είναι στις θέσεις τους. Ο κ. Τσίπρας θέλει να αποφύγει και επιλέγει να απορρίψει πλήρως οποιαδήποτε συνθετική διαδικασία (για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) όπως την προβλέπει το Σύνταγμα και λέει να την καταργήσουμε και να πάμε να συζητήσουμε μετά τις εκλογές. Εδώ υπάρχει μια περαιτέρω παραβίαση όσων ορίζει το Σύνταγμα, διότι είναι προφανές ότι όταν δεν υπάρχει πρόταση για τον ΠτΔ που έχει συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, προφανώς, εφόσον η επόμενη Βουλή εκλέγει με απλή πλειοψηφία, θα αποτελέσει το πρόσωπο του ΠτΔ αντικείμενο των εκλογών. Αλλά να πάμε σε πρόωρες εκλογές, για ποιο λόγο; Επειδή το θέλει ο κ. Τσίπρας; Ή ανησυχεί για το θέμα του προσώπου του ΠτΔ; Και αλίμονο αν εμείς σκεπτόμασταν ότι κάθε φορά που στις δημοσκοπήσεις περνά μπροστά 5-6 μονάδες η αντιπολίτευση να λέγαμε ότι πάμε σε εκλογές. Προφανώς, η στιγμή της σοβαρής και σπουδαίας κρίσης δεν είναι αυτή που σε παίρνει ο δημοσκόπος στο τηλέφωνο, αλλά όταν πας στην κάλπη.»

Για το αν η πρόταση της κυβέρνησης για τη διευθέτηση του χρέους θα γίνει πριν τις εκλογές, στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Υγείας επισήμανε τα εξής: «Πάμε με τις εξής προϋποθέσεις σ’ αυτήν: ότι δεν θα συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία και επομένως θα τεθούν προς κρίση μια σειρά ζητήματα στο λαό, πηγαίνοντας σε εκλογές. Θα είναι λοιπόν ένα από αυτά το χρέος και η διευθέτησή του; Η απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση έχει ένα χρέος και αυτό είναι ότι πρέπει να συνεχίσει τη δουλειά της, μέχρι τη στιγμή που το Κοινοβούλιο, με τον Α ή Β τρόπο, της πει ότι δεν το συνεχίζει. Όμως, μέχρι εκείνη τη στιγμή, κοιτάει τη συνταγματική προθεσμία των εκλογών η κυβέρνηση και όχι το έκτακτο ενδεχόμενο της μη συγκρότησης προεδρικής πλειοψηφίας. Με αυτό ως γνώμονα, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι να κάνει και να συνεχίσει το έργο της προς το συμφέρον του έθνους και του λαού.» Και συμπλήρωσε:

«Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει θεσμικό ρόλο στη δημοκρατία. Δεν είμαι στη λογική (να χαρίσουμε τη συμφωνία στον Τσίπρα), αλλά ότι κάνουμε τη δουλειά μας για το λαό, αυτή είναι η υποχρέωσή μας προς το έθνος και αυτό πρέπει να κάνουμε. Να μην κοιτάμε σκοπιμότητες και αν μας ταιριάζει ο χρόνος ή το ένα και το άλλο. Αυτά δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο της κυβερνητικής δουλειάς.»

Ο κ. Βορίδης εξέφρασε την πεποίηθηση ότι η παρούσα Βουλή «θα σταθεί στο ύψος της και θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ενώ τόνισε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε ένα πρόσωπο από την Κεντροδεξιά.