Να ενημερωθεί η Βουλή αν διενεργείται από τις ελληνικές Αρχές έλεγχος για τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ζητούν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ακόμη πέντε βουλευτές του κόμματος. Η ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από Ελβετούς εισαγγελείς, για τη χρήση ελβετικών τραπεζών από Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Η ΔΗΜΑΡ ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να απαντήσει αν πραγματοποιείται αντίστοιχος έλεγχος από τις ελληνικές Αρχές, σε ποιο στάδιο βρίσκεται και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων. Την ερώτηση υπογράφει πρώτος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και οι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιώργος Κυρίτσης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Γιάννης Πανούσης.
Ακολουθεί η ερώτηση της ΔΗΜΑΡ:
«Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς
– Οικονομικών
– Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Ελβετούς εισαγγελείς επιβεβαιώνουν την υπόθεση περί χρήσης ελβετικών τραπεζών από Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή. Η αποκάλυψη επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών ότι το ποσό των καταθέσεων ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ και μπορεί να φέρει στο κρατικό προϋπολογισμό έσοδα 800 εκατ. ευρώ εφάπαξ και επιπλέον 60-70 εκατ. ευρώ ετησίως.
Συγκεκριμένα, Ελβετοί εισαγγελεις εφορμώντας από την ομολογία του κ. Ζήγρα, αποκάλυψαν πελατολόγιο έλληνα τραπεζίτη της Ζυρίχης, τα αρχεία του οποίου φαίνεται να είναι ο συνδετικός κρίκος με Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν τεθεί υπό έρευνα για εμπλοκή σε σκάνδαλο με μαύρο χρήμα. Οι έρευνές των Ελβετών δεν εστιάζονται στο ύψος των εμβασμάτων αλλά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για το άνοιγμα ενός λογαριασμού, τα δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν, την αλληλογραφία ανάμεσα στην τράπεζα και τον πελάτη.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, εδώ και τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, προκειμένου να συνάψει διακρατική σύμβαση για τη φορολόγηση καταθέσεων που διαθέτουν Έλληνες σε ελβετικές τράπεζες και στην απόδοση των ποσών αυτών στη χώρα μας. Παρόμοιες συμφωνίες έχει ήδη υπογράψει η Ελβετία με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Αυστρία. Σε παλαιότερες δε απαντήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο αρμόδιος Υπουργός τόνιζε την επίσπευση από Ελληνικής πλευράς των διαδικασιών (απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση 23/11/2011).
Κατόπιν των ανωτέρω, και δεδομένης της υιοθέτησης της Οδηγίας (2014/48/ΕΕ) για τη φορολόγηση των καταθέσεων που αφορά και την Ελβετία,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Πραγματοποιείται αντίστοιχος έλεγχος από τις Ελληνικές Οικονομικές Αρχές για τα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος; Και αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Έχουν επιληφθεί οι ελληνικές δικαστικές αρχές και αν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία;
- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία και για ποιο λόγο έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ;
- Θα προχωρήσει στην άμεση ενσωμάτωση της ανωτέρω Οδηγίας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
- Κουβέλης Φώτης
- Αναγνωστάκης Δημήτρης
- Γιαννακάκη Μαρία
- Κυρίτσης Γιώργος
- Ξηροτύρη Ασημίνα
- Πανούσης Ιωάννης
- Ρεπούση Μαρία
- Τσούκαλης Νίκος
- Φούντα Νίκη
- Ψύρρας Θωμάς»