Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο βρέθηκε στο επίκεντρο της Φώφης Γεννηματά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι. Εκεί συζήτησε με τους εργαζόμενους και αναφέρθηκε στους προβληματισμούς της όσον αφορά τα όσα έρχονται στον χώρο της εργασίας.
«Έρχεται το εργασιακό νομοσχέδιο, που έφτασε στη Βουλή, χειρότερο από ό,τι ξεκίνησε. Καταργεί εργασιακά δικαιώματα, μας επιστρέφει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων. Αφαιρεί το δικαίωμα της συλλογικής σύμβασης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι καταργείται το οκτάωρο», ανέφερε η κ. Γεννηματά, λέγοντας ότι «δεν θα υπάρχει κανένας εργαζόμενος που δεν θα φοβάται για τη θέση εργασίας του, που δεν θα φοβάται μην βρεθεί στο φάσμα της ανεργίας, που θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα απαιτεί ο εργοδότης του».
Ισχυρίστηκε -μεταξύ άλλων- πώς πρόκειται για μία τεράστια οπισθοδρόμηση σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα καθώς, όπως είπε: «Διαλύεται από τα θεμέλια το εργατικό δίκαιο, έτσι όπως το ξέραμε τις τελευταίες δεκαετίες. Η ψηφιακή κάρτα που είναι δικό μας νομοθέτημα και που τη διεκδικεί η ΓΣΕΕ και θα μπορούσε να αποτελέσει μια ασφαλιστική δικλείδα, φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί πειραματικά».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι το δεύτερο που κάνει συνειδητά αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι υπονομεύει και υποβαθμίζει τους ελέγχους, μετατρέποντας την Επιθεώρηση Εργασίας, το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας σε μία ανεξάρτητη Αρχή.
«Είναι αδιανόητο να φύγει από τον έλεγχο του υπουργείου Εργασίας. Σε ένα σοβαρό επιτελικό κράτος, το κράτος βάζει τους κανόνες και έχει τους μηχανισμούς ελέγχου για να παρατηρεί αν αυτοί οι κανονισμοί τηρούνται. Δυστυχώς στο δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός είναι Πόντιος Πιλάτος, νίπτει τας χείρας του, δεν έχει καμία ευθύνη», σημείωσε.
Το τρίτο σημείο σφοδρής κριτικής της κ. Γεννηματά για το νομοσχέδιο είναι ότι κτυπά τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. «Δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις απεργίες και δεν υπάρχει πια σοβαρή προστασία των συνδικαλιστών. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ δυνατό πλήγμα στο συνδικαλισμό, ο οποίος είναι πάρα πολύ χρήσιμος, είναι για μας βάθρο της δημοκρατίας. Προφανώς χρειάζεται εκσυγχρονισμός, προφανώς χρειάζεται να μελετήσει τις νέες εποχές το συνδικαλιστικό κίνημα. Αλλά να υπάρχει. Να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί. Να προστατεύονται αυτοί που εκφράζουν το δίκαιο των εργαζομένων», επισήμανε.