Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της αρχής, από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, το σχέδιο νόμου για το «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών».
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, στην Ολομέλεια επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατά την έναρξη της κατ’ άρθρων συζήτησης του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή, ανέφερε ότι στην τροπολογία που θα καταθέσει -ίσως και σήμερα- το υπουργείο Εσωτερικών, θα προστεθεί και μια εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα αφορά την κωδικοποίηση του υφιστάμενου νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Πρόκειται, τόνισε, για «μια καθαρά διοικητικού χαρακτήρα ρύθμιση της εφαρμογής του νόμου, δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην έκδοση ΠΔ, γιατί σεβόμαστε και τον χρόνο εργασιών της Βουλής». Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπενθύμισε ότι, με έκδοση ΠΔ έχει γίνει και η κωδικοποίηση του νόμου περί της εκλογής των βουλευτών.
Επίσης, όπως έχει ενημερώσει την Επιτροπή, ο κ. Βορίδης, στην τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν διατάξεις για την αναμόρφωση των εισαγωγικών εξετάσεων στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και ρυθμίσεις – παρεμβάσεις για το σύστημα της κινητικότητας προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό.
Βορίδης: Αναβαθμίζουμε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης
«Ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης είναι για μένα πολύ σημαντικός», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενώ τόνισε πως «ήδη έχουμε προχωρήσει μία συμφωνία με την Microsoft, που αφορά την εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων σε καινούργιες τεχνολογίες και επομένως αφορά την ψηφιακή τους επιμόρφωση».
Ο υπουργός, κατά την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της τηλεργασίας και σε σχέση με την τροπολογία που θα καταθέσει για την Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρθηκε γενικότερα στον ρόλο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Ξεκινήσαμε, είπε ο κ. Βορίδης, ήδη «ένα πιλοτικό πρόγραμμα για το ΕΚΔΔΑ και νομίζω ότι θα μπορέσουμε αυτό να το αναπτύξουμε και να το εξελίξουμε, ώστε να αποτελέσει μία δραστηριότητα επιμορφωτική που θα αφορά πραγματικά χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα».
«Για μένα», είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «είναι πάρα πολύ σημαντικός ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και οφείλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, στο τι είναι και στο τι δεν είναι σήμερα».
«Η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης», ξεκαθάρισε, «δεν αποτελεί έναν άλλον τρόπο πρόσληψης στο Δημόσιο, όπου 100, 150, 160 απόφοιτοι, αντί να πάνε να προσληφθούν με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, θα πάνε με τη διαδικασία των εξετάσεων της Σχολής. Δεν είναι αυτό. Είναι Σχολή η οποία οφείλει να βγάζει ανώτερα και ανώτατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, και γι’ αυτό υπάρχουν αυτές οι πρόσθετες απαιτήσεις. Γι’ αυτό έχουμε προχωρήσει στην αναμόρφωση του διοικητικού συμβουλίου της Σχολής.
Είμαι πολύ χαρούμενος που θα είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Σχολής ο κ. Στάθης Καλύβας, που είναι καθηγητής στο Yale, θα είναι ο καθηγητής ο κ. Πολίτης, θα είναι η κ. Αθηνά Δημοπούλου -που είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιστορίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών- και επομένως και με τα πρόσωπα προσπαθούμε να δώσουμε ένα συγκεκριμένο στίγμα και μια κατεύθυνση, να μας βοηθήσουν αυτοί οι άνθρωποι, στο να κάνουμε το Κέντρο πολύ καλύτερο και πολύ πιο φιλόδοξο απ’ αυτό που έχουμε σήμερα».
Παράλληλα, ανέφερε ο υπουργός, «επενδύουμε πάρα πολύ στη συνεργασία μας με την École Nationale d’ Administration. Είναι ούτως ή άλλως, ίσως το καλύτερο Σχολείο στον κόσμο για τη δημόσια διοίκηση, είναι ένα λαμπρό Σχολείο, και η ανταλλαγή εμπειριών μαζί του μας βοηθάει πολύ. Πρόσφατα άλλωστε, κάναμε ένα σεμινάριο για τους γραμματείς, το οποίο ήταν στοχευμένο στις δικές τους ανάγκες και αυτό φτιάχτηκε με τη συνεργασία της École Nationale d’ Administration.
Σχετικά με τη νομοθετική παρέμβαση για τις εξετάσεις της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ο υπουργός είπε πως «στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκεται είναι να μπορέσει να προσελκύσει εξεταζόμενους που έχουν μία κατεύθυνση πολύ πιο σύγχρονη στις σπουδές τους και στην κατεύθυνσή τους και στις απαιτήσεις που διαμορφώνουν».
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, να την ενημερώσει για τον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα επόμενα δύο χρόνια, και το όραμά της για τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και ποιο ρόλο ακριβώς θέλουμε να παίξει στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στο επίπεδο της καινοτομίας, της επιμόρφωσης, αλλά και της Σχολής, που είναι η κατεξοχήν του λειτουργία.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, απάντησε στον υπουργό ότι «ασμένως αποδεχόμαστε την πρότασή σας, ήδη είχα μια πρώτη επικοινωνία με τη νέα πρόεδρο, Εύη Δραμαλιώτη, για να την συναντούσαμε ως προεδρείο της Επιτροπής. Από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση από την ηγεσία του υπουργείου να υπάρξει η ενημέρωση αυτή, όλων των μελών, ακόμη καλύτερα».