«Είμαι ευτυχής που το σύνθημα Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία, το οποίο ήταν πραγματικότητα για τους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, ισχύει σήμερα και για τον τομέα της οικονομίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, στο Οικονομικό Φόρουμ Γαλλοφωνίας, υπενθυμίζοντας ότι στα δύσκολα χρόνια της ελληνικής κρίσης «οι γαλλικές επιχειρήσεις παρέμειναν στην Ελλάδα» και διαβεβαιώνοντας ότι «η εξωστρέφεια της οικονομίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης».
Μιλώντας ενώπιον των επιχειρηματιών και πολιτικών παραγόντων, της Ελλάδας και γαλλόφωνων χωρών, έβαλε τους στόχους της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας της Ελλάδας και της Γαλλίας, λέγοντας ότι «μπορούμε να κάνουμε πολλά» για να ενισχύσουμε τις «γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα», να αναπτύξουμε τις «ελληνικές εξαγωγές στη Γαλλία», καθώς και τις «συμπράξεις μεταξύ ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων».
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους τομείς των «κατασκευών, του τουρισμού, των μεταφορών, της υγείας, των ΑΠΕ, της διαχείρισης των υδρολογικών πόρων και της πληροφορικής», λέγοντας ότι προσφέρουν ανεξάντλητες δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας.
Στο πολιτικό πεδίο, είπε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας, δεδομένου ότι στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό τμήμα του οικονομικού προγράμματος. «Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό το σχέδιο να συμφωνηθεί στο σύνολό του με τους εταίρους, περιλαμβανομένης της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, πριν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.
Με «στρατηγική σταθερότητας» πρόσθεσε «η Ελλάδα διανύει το τελευταίο χιλιόμετρο του μαραθωνίου για την οριστική έξοδο από την κρίση» με βάση πέντε άξονες:
1. Τη σταδιακή έξοδο από το μνημόνιο, την εφαρμογή εθνικού προγράμματος ανάπτυξης, χωρίς την τρόικα αλλά στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και της ευρωζώνης.
2. Την πολιτική και θεσμική σταθερότητα, που αρχίζει με την προστασία των θεσμών, την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας και την αναγκαία συναίνεση.
3. Την προστασία της κοινωνικής συνοχής.
4. Την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο.
5. Τη συνένωση των ζωντανών δυνάμεων της χώρας γύρω από ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την απασχόληση.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Γαλλία αποτελεί στρατηγικό εταίρο, εδώ και δεκαετίες, υπενθύμισε ότι η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ τον Φεβρουάριο του 2013 σηματοδότησε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας στις ελληνικές προσπάθειες εξόδου από την κρίση και έκανε ιδιαίτερη μνεία της έμπρακτης συνεισφοράς του Παρισιού με 30 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό επενδυτικό ταμείο. Τέλος διαβεβαίωσε ότι η προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη Γαλλία, στενό εταίρο και φίλη, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης.