Την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις αιτήσεις για υποθέσεις τεσσάρων άλλων βουλευτών: Του ‘Αδωνη Γεωργιάδη από την ΝΔ, της Λιάνας Κανέλη από το ΚΚΕ, καθώς και των ανεξάρτητων βουλευτών Βασίλη Καπερνάρου και Στάθη Μπούκουρα.
Ειδικότερα, επί 203 συνολικά παρόντων βουλευτών, η Βουλή ψήφισε:
Για την άρση ασυλίας του Αρτέμη Ματθαιόπουλου: «Ναι» ψήφισαν 198 βουλευτές, «όχι» τέσσερις, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, που αφορά κατηγορία για ληστεία από κοινού, η Επιτροπή Δεοντολογίας είχε εισηγηθεί ομόφωνα, την άρση ασυλίας του.
Ο κ. Ματθαιόπουλος έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία, συκοφαντία και προειλημμένες αποφάσεις, δήλωσε αθώος, ζητώντας ο ίδιος την άρση ασυλίας του, ενώ υποστήριξε ότι ο άνθρωπος που τον κατηγορεί ως ληστή, έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ψευδορκία.
«Η διαδικασία είναι επιπέδου τσίρκου, υπάρχει υποκρισία και αποχωρώ μαζί με το κόμμα μου» δήλωσε ο κ. Ματθαιόπουλος.
Απαντώντας στις κατηγορίες του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο προεδρεύων του Σώματος Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σημείωσε ότι τόσο η Επιτροπή Δεοντολογίας όσο και η Ολομέλειας της Βουλής, δεν υπεισέρχεται επί της ουσίας της υπόθεσης, την οποία αρμόδια να ερευνήσει είναι μόνο η δικαιοσύνη.
Για την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη: «Ναι» ψήφισαν 13 βουλευτές, όχι 179 ενώ τέσσερις ψήφισαν λευκό και επτά δήλωσαν παρών.
Κατά της άρσης ασυλίας του κ. Γεωργιάδη είχε ταχθεί ομόφωνα και η Επιτροπή Δεοντολογίας, η δε υπόθεσή του αφορά κατηγορία «για δήλωση ψευδών στοιχείων στην επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής και μη καταβολή του αναλογούντος φόρου μεταβιβάσεως για αγορασθέν ακίνητο επί του οποίου έχουν τελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές».
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ψευδή τα όσα του καταλογίζονται, τονίζοντας ότι όλα είναι καταγεγραμμένα αναλυτικά στο «πόθεν έσχες» του και πρόσθεσε ότι η καταγγελία έγινε από έναν κύριο που ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές επειδή ήθελε δημοσιότητα.
Για την άρση ασυλίας της Λιάνας Κανέλλη: «Ναι» ψήφισαν 3 βουλευτές, «όχι» 187, ενώ δύο βουλευτές δήλωσαν «παρών» και ένας ψήφισε λευκό.
Η υπόθεση της κ. Κανέλλη αφορούσε συκοφαντική δυσφήμηση και η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία, τη μη άρση της ασυλίας της.
Για την άρση ασυλίας του Βασίλη Καπερνάρου: «Ναι» ψήφισαν 9 βουλευτές, «όχι» 189, ενώ 5 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Η υπόθεση του κ. Καπερνάρου, για τον οποίο η Επιτροπή Δεοντολογίας είχε εισηγηθεί κατά πλειοψηφία την μη άρση ασυλίας του, αφορούσε κατηγορία για «απάτη ενώπιον του δικαστηρίου κατά συναυτουργία, με συνολικό όφελος και αντίστοιχα ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 120.000 ευρώ».
Για την άρση ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Ευστάθιου Μπούκουρα: «Ναι» ψήφισαν 19 βουλευτές, «όχι» 179 ενώ πέντε βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Η Επιτροπή Δεοντολογίας είχε εισηγηθεί κατά πλειοψηφία τη μη άρση ασυλίας του κ. Μπούκουρα, η υπόθεση του οποίου αφορά παράβαση του ΚΟΚ .