Πυροσβεστική παρέμβαση, αρκετές ημέρες μετά τα επεισόδια του Βελιγραδίου και τις εθνικιστικές επιθέσεις στη μειονότητα της Δερβιτσάνης, πραγματοποιεί με ανακοίνωσή του ο Αλβανός πρέσβης στην Αθήνα, Dashnor Dervishi, φροντίζοντας ωστόσο να αφήσει και αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο μεταδόθηκαν από μερίδα του Τύπου τα συμβάντα.
Ο πρέσβης της γείτονος ορμώμενος από το περιστατικό κάνει λόγο για «επικίνδυνο εθνικισμό της Μεγάλης Αλβανίας», ενώ τονίζει την ανάγκη να μην «παραμείνουμε όμηροι του παρελθόντος και θύματα των σποραδικών γεγονότων»
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Αλβανού πρέσβη
«Παρακολουθώ με αμείωτο ενδιαφέρον τον απόηχο που συνοδεύει το πρόσφατο συμβάν στο στάδιο του Βελιγραδίου, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Σερβίας – Αλβανίας.
Θεωρώ απολύτως λογικό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης για αυτό το καθόλου ωραίο για κανέναν μας περιστατικό, ως γειτονική χώρα της ευρύτερης περιοχής μας.
Θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά την βαθύτατη λύπη που νιώθω, όχι μόνο εγώ αλλά και η κυβέρνηση της Αλβανίας όπως και όλη η κοινή γνώμη της χώρας μου, για αυτή την άσχημη τροπή που πήρε ο συγκεκριμένος ποδοσφαιρικός αγώνας, όπου αντί να εκδηλωθούν τα μηνύματα της ειρήνης, της αλληλεγγύης, η καθαρή πνοή ενός δίκαιου αγώνα, αντιθέτως, το στάδιο μετατράπηκε σε πολεμική αρένα, γεμάτη επιθέσεις, προσβολές και αρκετά υβριστικά σχόλια, τα οποία μεταφέρθηκαν με τη σειρά τους, από το πράσινο γρασίδι του γηπέδου στην πολιτική και μάλιστα στα ανώτατα αξιώματα της πολιτικής.
Με την συναισθηματική φόρτιση που επικρατούσε στον αγώνα, αλλά και εξαιτίας των εξτρεμιστικών κύκλων εντός και εκτός, το άσχημο αυτό γεγονός ξεπέρασε τα όρια του αρρωστημένου φιλαθλητισμού, των χούλιγκαν, κάνοντας μεταστροφή στην γεμάτη από συγκρούσεις βαλκανική ιστορία, συνοδευόμενη από δηλώσεις που ξεπέρασαν τα ηθικά όρια και τα όρια του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ξεκινώντας από την τελευταία κουβέντα όσων θα έπρεπε να ειπωθούν μετά από σκέψη, με σύνεση και ηρεμία.
Δυστυχώς αυτό συνέβη και σε ένα κομμάτι των ελληνικών μέσων επικοινωνίας, σε κάποια ελληνικά σχόλια, στα οποία οι αρθρογράφοι ξεχνώντας ή χωρίς καν να αναφερθούν στα όσα πραγματικά συνέβησαν στο Βελιγράδι, έσπευσαν να γεμίσουν σελίδες με τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης της περιοχής των Βαλκανίων από τον επικίνδυνο εθνικισμό της Μεγάλης Αλβανίας.
Όλο αυτό επειδή μία σημαία-χάρτης πέταξε πάνω από το γήπεδο (κανείς δεν γνωρίζει ακόμα από ποιόν), σε ένα στάδιο όπου ανάμεσα στους 50 παρόντες αλβανούς αντιστοιχούσαν οι κραυγές 30 χιλιάδων Σέρβων οπαδών, οι οποίοι γιουχάρισαν τον εθνικό ύμνο της Αλβανίας, κρατούσαν ψηλά τις σημαίες τους, καίγοντας ταυτόχρονα τις σημαίες του ΝΑΤΟ και της Αλβανίας. Επιπλέον, και για κακή τύχη, αυτό έχει γίνει πλέον συνήθεια σε κάθε αγώνα είτε μέσα είτε έξω από τη Σερβία, είτε είναι παρόντες , είτε είναι απόντες οι Aλβανοί ποδοσφαιριστές ή οι φίλαθλοι. Μάλιστα, εάν δεν υπήρχαν πλάνα από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια με τις υστερικές κραυγές όλων μαζί «θάνατος στους Αλβανούς», με τους χούλιγκαν να κατεβαίνουν στις κερκίδες και μέσα στο γήπεδο και τις βιαιότητες εναντίον των Αλβανών ποδοσφαιριστών, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την προοδευτική ελληνική κοινή γνώμη, που επιθυμεί έμπρακτα να ανακαλύψει την αλήθεια, να μάθει τι ακριβώς συνέβη στο Βελιγράδι.
Επί τη ευκαιρία, θέλω να εκφράσω την εκτίμηση και τον σεβασμό μου για τις ανώτερες Ελληνικές Αρχές, με ειδική αναφορά στην πολύ μετρημένη και προσεχτική τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών και του Προέδρου της χώρας, για την εποικοδομητική αντιμετώπιση του συμβάντος, επικεντρώνοντας την προσοχή με αυτοσυγκέντρωση και αντανακλώντας σε μια πραγματικότητα όπου το μέλλον της περιοχής μας δεν ανήκει στο παρελθόν, αλλά στην ευρωπαϊκή προοπτική, με όλες της τις παραμέτρους.
Αυτό το άσχημο περιστατικό στο Βελιγράδι έφερε στο φως, αν και σχεδόν άθελα του, την τοποθέτηση των πλευρών. Ταυτόχρονα, εμφάνισε και τον κίνδυνο που διατρέχει η περιοχή μας αν δεν αντιδράσουμε, αν συνεχίσουμε να παραμείνουμε όμηροι του παρελθόντος και θύματα των σποραδικών γεγονότων. Η παγκόσμια ιστορία διδάσκει πως τέτοια επεισόδια αναγκάζουν τις πλευρές να εμβαθύνουν τόσο στα αίτια που τα προκάλεσαν, όσο και στις συνέπειες. Σε γεμίζουν κουράγιο να αναλάβεις δράσεις που υπό κανονικές συνθήκες ενδεχομένως θα έπαιρναν χρόνια να το τολμήσεις, επιδιώκοντας την ομαλοποίηση της βαλκανικής συνύπαρξης.
Η αποφασιστικότητα της Αλβανικής Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Εντι Ράμα να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Βελιγράδι αποτελεί έκφραση της θέλησης για αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Από αυτό, σας διαβεβαιώνω, θα επωφεληθούν όλες οι χώρες της περιοχής μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Ελλάδα
Dashnor Dervishi»