Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις υψηλές τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών και την πλήρη αποτυχία των «μεταρρυθμίσεων» στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, μνημονεύει τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία «ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώνεται κατά 0.8%, την ίδια στιγμή που οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών συνεχίζουν να ακολουθούν αυξητική τάση, με τα γαλακτομικά προϊόντα να αυξάνονται κατά 1.8%, το ελαιόλαδο κατά 4.5%, ο ηλεκτρισμός κατά 4.9%, τα φάρμακα κατά 26.7%, οι αστικές συγκοινωνίες 5.9%» και σημειώνει ότι «τα παραπάνω στοιχεία προκαλούν εύλογα ερωτηματικά, τόσο για τις ολιγοπωλιακές δομές ορισμένων αγορών και την έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και για την αποτελεσματικότητα και τη στόχευση των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων» που προωθούνται μέσω της Τρόικα, όπως π.χ της αλλαγής της χρονικής διάρκειας του γάλακτος».
Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να εξηγήσει «την επίμονη αυξητική τάση που εμφανίζουν οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα», καθώς επίσης εάν είναι «ικανοποιημένη από τους ελέγχους και το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Δ. Παπαδημούλης ζητά από την Επιτροπή να αξιολογήσει «τα μέτρα απελευθέρωσης των αγορών που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα, όσον αφορά τις τιμές και την ποιότητα των υπηρεσιών και των αγαθών, τη δομή των αντίστοιχων αγορών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» και συγκεκριμένα τις αλλαγές στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος που νομοθέτησε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη:
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώνεται κατά 0.8%, την ίδια στιγμή που οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών συνεχίζουν να ακολουθούν αυξητική τάση, με τα γαλακτομικά προϊόντα να αυξάνονται κατά 1.8%, το ελαιόλαδο κατά 4.5%, ο ηλεκτρισμός κατά 4.9%, τα φάρμακα κατά 26.7%, οι αστικές συγκοινωνίες 5.9%. Τα παραπάνω στοιχεία προκαλούν εύλογα ερωτηματικά, τόσο για τις ολιγοπωλιακές δομές ορισμένων αγορών και την έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσο και για την αποτελεσματικότητα και τη στόχευση των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων» που προωθούνται μέσω της Τρόικα, όπως πχ της αλλαγής της χρονικής διάρκειας του γάλακτος.
Με δεδομένο ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν οδηγήσει σε τρομακτική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και των αποδοχών των εργαζομένων στην Ελλάδα, ερωτάται η Επιτροπή:
-Πως εξηγεί την επίμονη αυξητική τάση που εμφανίζουν οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα; Είναι ικανοποιημένη από τους ελέγχους και το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού;
-Πως αξιολογεί τα μέτρα απελευθέρωσης των αγορών που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα, όσον αφορά τις τιμές και την ποιότητα των υπηρεσιών και των αγαθών, τη δομή των αντίστοιχων αγορών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;
-Πως αξιολογεί τις αλλαγές στη διάρκεια ζωής του ελληνικού γάλακτος; Έχουν οδηγήσει σε μειώσεις τιμών;