Συνάντηση με τον Νταβίντ Σασόλι είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά την έναρξη του τετ-α-τετ τους, τονίστηκε η ανάγκη αλλαγών στη λειτουργία και στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μετά COVID εποχή.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε λόγο για μια «ενδιαφέρουσα και κρίσιμη περίσταση για το μέλλον της Ευρώπης μετά την ιστορική τομή της πανδημίας», που «αλλάζει ή πρέπει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης όλων».
Όπως είπε, η Ευρώπη στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων έκανε «κάποια βήματα», όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο διαμήνυσε ότι την «επόμενη μέρα» πρέπει να είναι πιο «τολμηρά», τονίζοντας ότι πρέπει το Ταμείο να ενισχυθεί «σε πόρους και σε διάρκεια» και να «αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας», προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».
Συμφωνώντας με τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να γυρίσει στα μέσα που είχε πριν την πανδημία και κάλεσε σε έναν διάλογο «χωρίς ταμπού».
«Αν η Ευρώπη αντιμετώπιζε την κρίση χρέους με έστω το ένα δέκατο της λογικής που έχει τώρα, δε θα είχαμε περάσει όλη αυτήν την περιπέτεια. Και ήταν μια πολύ σκληρή περιπέτεια για την Ελλάδα η οκταετία 2010-2018″, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας επίσης, την άποψη ότι είναι «ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις να πρωτοστατήσουν σε μια αναγκαία αλλαγή για την Ευρώπη».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε τόσο στα θέματα οικονομίας, για μια «βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη», αλλά και στην αναθεώρηση του συμφώνου για την μετανάστευση για ένα «δίκαιο διαμοιρασμό των βαρών» και τέλος, στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, γιατί -όπως είπε- «η ειρήνη είναι πολύ σημαντικό πράγμα», ιδιαιτέρως για την ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχάρη τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για το ψήφισμα που ενέκρινε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών για την άρση της πατέντας των εμβολίων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα δημόσιο αγαθό, στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.